Προετοιμασία 35΄ Αναμονή περίπου 6 ώρες

ΥΛΙΚΑ (για περίπου 12 μερίδες)

Για τη βάση

2 κ.σ. λάδι καρύδας, λιωμένο

4 κ.γ. βούτυρο από κάσιους

4 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου

90 γρ. αμύγδαλα ωμά, ανάλατα, τριμμένα

100 γρ. νιφάδες βρόμης

60 γρ. ζάχαρη καρύδας

1 κ.γ. κανέλα σε σκόνη

1 πρέζα αλάτι

2 κ.γ. καρύδα τριμμένη

Για την κρέμα

110 γρ. κάσιους

350 γρ. φρέσκο μάνγκο, ώριμο

Χυμός από 2 μεγάλα πορτοκάλια

2 κ.γ. άγαρ άγαρ

1 πρέζα αλάτι

80 γρ. λάδι καρύδας, λιωμένο

100 γρ. κρέμα καρύδας

80 γρ. βύνη ρυζιού (σιρόπι)

1 κ.γ. ξύσμα ακέρωτου πορτοκαλιού

Για τη διακόσμηση

200 γρ. μάνγκο, σε μικρούς κύβους

Τσιπς καρύδας για πασπάλισμα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βάση: Ανακατεύουμε, με έναν αβγοδάρτη, σε ένα μπολ, το λάδι καρύδας με το βούτυρο κάσιους και το σιρόπι σφενδάμου. Ρίχνουμε στο μούλτι ή στο μπλέντερ τα τριμμένα αμύγδαλα, τις νιφάδες βρόμης, τη ζάχαρη καρύδας, την κανέλα και το αλάτι και τα χτυπάμε καλά στο μπλέντερ να γίνουν σχεδόν σκόνη. Προσθέτουμε το μείγμα με το λάδι καρύδας και χτυπάμε ξανά καλά στο μπλέντερ ή στο μούλτι να ομογενοποιηθούν. Σταματάμε το χτύπημα και ενσωματώνουμε την τριμμένη καρύδα, ανακατεύοντας με ένα κουτάλι.

Απλώνουμε με τα δάχτυλά μας το μείγμα σε μια φόρμα από σιλικόνη ή για κέικ (που να ανοίγει εύκολα), διαμέτρου περίπου 25 εκ., έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια βάση. Τη βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για περίπου 1 ώρα.

Κρέμα: Μουλιάζουμε, για τουλάχιστον 1 ώρα, τα κάσιους σε κρύο νερό. Βάζουμε το μάνγκο στο μπλέντερ και το κάνουμε πουρέ. Ρίχνουμε τον πουρέ σε ένα τηγάνι μαζί με τον χυμό πορτοκαλιού και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 10-15 λεπτά ανακατεύοντας πού και πού. Προσθέτουμε το άγαρ άγαρ και ανακατεύουμε καλά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα λίγο να κρυώσει. Σουρώνουμε τα κάσιους και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ μαζί με το αλάτι να γίνουν σχεδόν σαν βούτυρο. Προσθέτουμε το λάδι, την κρέμα καρύδας και το σιρόπι ρυζιού και πολτοποιούμε και πάλι. Προσθέτουμε τον πουρέ μάνγκο και το ξύσμα πορτοκαλιού και πολτοποιούμε ξανά, μέχρι να έχουμε ένα λείο αποτέλεσμα.

Απλώνουμε την κρέμα πάνω στη βάση και βάζουμε στην κατάψυξη να δέσει καλά για περίπου 2 ώρες (εναλλακτικά αφήνουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ). Πριν τη διακοσμήσουμε, αν την έχουμε στην κατάψυξη, τη βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες να μαλακώσει. Διακοσμούμε με το κομμένο μάνγκο και τα τσιπς καρύδας. Μπορούμε να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο 2-3 ημέρες καλυμμένη με μεμβράνη.