Αυτήν την δύσκολη νύχτα που πέρασε η Αθήνα και κατ΄επέκταση πολλές περιοχές της Ελλάδος, με τις 81 φωτιές που σημειώθηκαν, επέλεξαν οι Τούρκοι να προκαλέσουν με παραβιάσεις. Την ώρα που καιγόταν η Αττική οι Τούρκοι απογείωσαν οκτώ F-16 και τα έστειλαν νύχτα στο Αιγαίο παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο και προκαλώντας παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας. Το πρώτο ζεύγος των τουρκικών F-16 εισήλθε παρανόμως στον εθνικό εναέριο χώρο γύρω στις 9 τη νύχτα, την ώρα δηλαδή που η φωτιά στην Βαρυμπόμπη κατάστρεφε τα πάντα στο πέρασμά της. Να σημειώσω ότι οι νυχτερινές παραβιάσεις και γενικά οι νυχτερινές προκλήσεις είναι εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο. Και να σκεφτείτε όλη την υπόλοιπη ημέρα δεν είχαν πετάξει παρά μόνον τρία τουρκικά αεροσκάφη.
Η εφιαλτική νύχτα που έζησε η Βαρυμπόμπη
Η ορατότητα από την αιθαλομίχλη περιορισμένη και, το πρωί της Τετάρτης σχεδόν αξημέρωτα ο μοναδικός ήχος που ακουγόταν στο Λεκανοπέδιο ήταν αυτός από τα εναέρια μέσα.
Αυτό που άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη είναι η θλίψη και ο πόνος. Είναι οι στάχτες ,τα αποκαΐδια, και τα καμένα σπίτια και δένδρα. Η εικόνα είναι εφιαλτική, η ατμόσφαιρα αποπνικτική, αφού ο καπνός έχει σκεπάσει σχεδόν ολόκληρη την Αττική. Επικίνδυνα για την υγεία φαινόμενα είπαν οι ειδικοί. Πολλοί πολίτες κατέφυγαν σε νοσοκομεία με αναπνευστικά προβλήματα. Η ορατότητα από την αιθαλομίχλη περιορισμένη και, το πρωί της Τετάρτης σχεδόν αξημέρωτα ο μοναδικός ήχος που ακουγόταν στο Λεκανοπέδιο ήταν αυτός από τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν να σβήσουν τις διάσπαρτες μικρές εστίες φωτιάς.
Σε ένα από αυτά, μέσα στο ελικόπτερο της Πυροσβεστικής βρισκόταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Όλη τη νύχτα μαζί με τον Νίκο Χαρδαλιά και με τους επιτελείς της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας δεν κοιμήθηκαν, δεν έκλεισαν μάτι μέσα στο Κέντρο Επιχειρήσεων: «Έγινε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό να μη χαθούν ανθρώπινες ζωές. Τα σπίτια ξαναχτίζονται, οι ανθρώπινες ζωές όχι», μου είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Ήταν ίσως από τις πιο δύσκολες φωτιές για κατάσβεση αυτής της Βαρυμπόμπης. Ήταν, βλέπετε, η 81η πυρκαγιά εκείνης της ημέρας σε συνθήκες καύσωνος και με συνεχείς ριπές ανέμων: «Όταν καίγεται ένα πεύκο, όταν λαμπαδιάζει ένα οποιοδήποτε δένδρο δημιουργεί τέτοια θερμική ατμόσφαιρα γύρω του που δεν μπορείς να το πλησιάσεις ούτε στα 50 μέτρα», έλεγε ο υπουργός, ο οποίος όλη τη χθεσινή ημέρα είχε να αντιμετωπίσει τη φωτιά στην Εύβοια και εν συνεχεία στην Ολυμπία. Αργά ο απόγευμα θα αναχωρούσε για την Αρχαία Ολυμπία, μαζί με την Λίνα Μενδώνη. Η Αρχαία Ολυμπία είχε ήδη εκκενωθεί.
***
Τα εύσημα στους πυροσβέστες
Τα εύσημα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Πρωθυπουργού, αλλά και όλων μας, δίνονται στις γυναίκες και στους άνδρες της Πυροσβεστικής: «Έκαναν φοβερή δουλειά σε αντίξοες συνθήκες. Έσβηναν την φωτιά, πήγαιναν μέσα στις φλόγες πόρτα- πόρτα στα σπίτια για να βγάλουν τον κόσμο έξω, να τους μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο. Ήταν πράγματι οι πράξεις τους συγκλονιστικές. Επέδειξαν θάρρος, αυτοθυσία και επαγγελματισμό», είπε ο υπουργός.
***
Η συγκλονιστική στιγμή που το πυροσβεστικό περνά μέσα από τις φλόγες
Υπάρχει ένα στιγμιότυπο, το οποίο γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Χρυσοχοΐδης, μια εικόνα, ένα βίντεο από την φωτιά στην Βαρυμπόμπη που σίγουρα σε κάνει και ανατριχιάζεις. Είναι η στιγμή που ένα όχημα της Πυροσβεστικής περνά μέσα από τις φλόγες, ενώ μαίνεται η πυρκαγιά. Αυτή την στιγμή την κατέγραψε ένας πυροσβέστης, από τους εκατοντάδες που έδωσαν, ξάγρυπνοι, με αυταπάρνηση τη μάχη εναντίον της φωτιάς:
«Κώστα, περνάω;» ακούγεται να ρωτά ένας από τους επιβαίνοντες στο πυροσβεστικό όχημα, τη στιγμή που οι φλόγες τους έχουν περικυκλώσει.
«Ναι, ρε, ναι ρε, μην το σκέφτεσαι. Πάμε, θα μας κλείσει», απαντά άλλος πυροσβέστης.
Οι πυροσβέστες βρίσκονται μέσα στο όχημα, ενώ μπροστά τους η φωτιά καίει τον δρόμο. Και όταν καταφέρνουν να περάσουν μέσα από τις φλόγες το μόνο που ακούγεται είναι η φωνή του πυροσβέστη να λέει «Ω, ρε, φίλε».
***
Η φωτιά στο Τατόι και τα πανάκριβα έργα τέχνης
Στο Τατόι η φωτιά πλησίασε όχι μόνον το στρατιωτικό αεροδρόμιο (που έγλειψε μια άδεια αποθήκη), αλλά και το βασιλικό κτήμα Τατοϊου. Να σημειώσω ότι πριν από μερικές εβδομάδες η Πολιτική Προστασία είχε προειδοποιήσει ότι η περιοχή του Τατόϊου είναι επικίνδυνη για φωτιά και ζητούσε να καθαριστεί από χόρτα και σκουπίδια. Η φωτιά το πλησίαζε επικίνδυνα και έτσι αποφασίστηκε η προληπτική μεταφορά κάποιων από τα χιλιάδες πολύτιμα αντικείμενα που βρίσκονται εντός του πρώην βασιλικού κτήματος σε ασφαλές μέρος. Όλη τη νύχτα γινόταν η μεταφορά. Στο Βασιλικό κτήμα, βρίσκονται και φυλάσσονται σε ειδικούς χώρους του κτήματος περίπου 100.000 κινητά αντικείμενα μεταξύ των οποίων συλλεκτικά αυτοκίνητα, βασιλικές άμαξες, πανάκριβα έργα τέχνης, έπιπλα – αντίκες, ρούχα, δωρεές αρχηγών κρατών προς την τότε βασιλική οικογένεια και πολλά ακόμη πολύτιμα είδη. Ωστόσο μια εσπευσμένη επιχείρηση μεταφοράς τους δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση καθώς πρέπει αρχικά να γίνει η επιλογή με βάση την αξία τους κι έπειτα να μεταφερθούν, με πολύ προσοχή, προκειμένου να μην υποστούν ζημιές. Αυτό που έγινε ήταν να μεταφερθούν μόνο συσκευασμένα αντικείμενα για τα οποία δεν υπήρχε κίνδυνος να υποστούν ζημιές κατά τη μεταφορά τους. Τα αντικείμενα αυτά πρόκειται να επιστρέψουν τις επόμενες ημέρες στους χώρους φύλαξής τους εντός του κτήματος. Η υπουργός Λίνα Μενδώνη διέκοψε την περιοδεία της στις Κυκλάδες και βρισκόταν συνεχώς σε συσκέψεις για την προστασία του Τατοϊου.
***
Οι πυροσβέστες σώζουν άλογα κατοικίδια και μελίσσια
Με επιτυχία έγινε και η απομάκρυνση των αλόγων από τους ιππικούς ομίλους που υπάρχουν στην περιοχή. Περίπου 200 άλογα μεταφέρθηκαν στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας. Πολλά ζώα (σκυλάκια και γατάκια) βρήκαν τραγικό θάνατο. Συγκινητικές ήταν οι εικόνες στα social media με πυροσβέστες που σώζουν ζώα και να δίνουν μάχη με τις φλόγες που πλησίαζαν σε μελίσσια.
***
Το ρωσικό θηρίο από την Βαρυμπόμπη πήγε στην Αρχαία Ολυμπία
Το αεροσκάφος Beriev («το ρώσικο θηρίο») τέθηκε ξαφνικά εκτός «μάχης, καθώς παρουσίασε βλάβη στον ένα κινητήρα και ενώ συνέδραμε τις επίγειες δυνάμεις για την κατάσβεση της πύρινης λαίλαπας στην Εύβοια, αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Σύμφωνα με πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας, «έχασε» έναν κινητήρα λόγω μηχανικής βλάβης. Ως εκ τούτου, το ρωσικό αεροσκάφος επέστρεψε στην Ελευσίνα. Όπως μου είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης η βλάβη αποκαταστάθηκε γρήγορα και νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης το Beriev βρέθηκε και πάλι στο αέρα, ετοιμοπόλεμο, στην Αρχαία Ολυμπία να δίνει τη μάχη στην εκεί φωτιά. Πάντως οι Ρώσοι πιλότοι αλλά και οι τεχνικοί του «θηρίου» δείχνουν, μου λένε, έναν επαγγελματισμό στο σβήσιμο της φωτιάς, όμοιο με αυτό των Ελλήνων πυροσβεστών. Στην αρχή πετούσαν το νερό στο στόxo από πολύ ψηλά, ίσως επειδή δεν γνώριζαν καλά την μορφολογία του εδάφους, αλλά σιγά- σιγά προσαρμόστηκαν στις απαιτήσεις πυρόσβεσης που ισχύουν στην χώρα μας.
***
Αύξηση διασωληνωμένων, θανάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία
Η αύξηση των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ είναι αυτό που ανησυχεί τώρα τους ειδικούς. 192 συνάνθρωποί μας δίνουν την μάχη για τη ζωή. Αυξήθηκαν και οι θάνατοι ενώ τα νέα κρούσματα έφθασαν στα 2.856. Αύξηση είχαμε και στους θανάτους. Σημειώθηκαν 16. Να σημειώσω ότι από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.013 θάνατοι. To 𝑅𝑡 για την επικράτεια εκτιμάται σε 1.05 οι δε εισαγωγές στα νοσοκομεία με νέους ασθενείς Covid τις 200 και ακόμα δεν έχει αρχίσει η επιστροφή κυρίως των νέων από τα νησιά.
***
Η «Δέλτα» έρχεται με οπλοπολυβόλο και εμείς κρατάμε νεροπίστολο
Ανήσυχος για την εξέλιξη της πανδημίας το φθινόπωρο και τον χειμώνα ο ιατρός ερευνητής Γιώργος Παυλάκης: «Δυστυχώς», λέει, «το 4ο κύμα απλώνεται χωρίς σοβαρή αντίσταση λόγω της χαλάρωσης για το καλοκαίρι. Έχουμε 10-13 νεκρούς την ημέρα και δεν είναι καθόλου φυσιολογικό». Προσθέτοντας όμως τα εξής: «Το Δ έρχεται με οπλοπολυβόλο και εμείς πάμε με νεροπίστολα αμέριμνοι στις διακοπές», σημείωσε αναφερόμενος στον κίνδυνο που υπάρχει με την χαλάρωση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού, ιδίως την περίοδο του καλοκαιριού: «Χωρίς εμβολιασμούς, αποστάσεις και μάσκες σοβαρά φορεμένες, δυστυχώς δεν νομίζω ότι μπορεί να κρατηθούν ανοιχτά τα σχολεία και να πάνε καλά οι δουλειές. Αν κρατηθούν τα μέτρα τώρα και περιοριστεί ο κορωνοϊός το καλοκαίρι, η δουλειά για το χειμώνα θα είναι ευκολότερη» είπε χαρακτηριστικά.
****
Τι έκαναν οι Τούρκοι την ώρα που καιγόταν η Αττική
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.