Ολυμπιακό κάλλος

Εντυπωσιάζουν με τις επιδόσεις τους και μαγνητίζουν το βλέμμα με την εξωτερική τους ομορφιά. Το ΒΗΜΑgazino φυλλομετρεί το άλμπουμ με τους πιο φωτογενείς αθλητές του Tokyo 2020.

Ομορφιά σωματική και ψυχική. Αυτό ήταν το ιδεώδες για τον άνθρωπο στην αρχαία Ελλάδα. Και αυτό το υπέρτατο κάλλος αποτυπώθηκε στα αρχαιοελληνικά αγάλματα που ύμνησαν το ανθρώπινο σώμα. Σήμερα αυτή την αρμονία τη συναντάμε στα γυμνασμένα σώματα, τα ωραία πρόσωπα και τις γοητευτικές προσωπικότητες των αθλητών που ξεπέρασαν τα όριά τους και συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το ΒΗΜΑgazino παρουσιάζει 11 επίδοξους ολυμπιονίκες που αντιπροσωπεύουν ακριβώς αυτό το αιώνιο, ακαταμάχητο κάλλος.

Αλίσα Σμιντ

Oι followers της στο Ιnstagram ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια. Και είναι φυσικό αν αναλογιστεί κανείς ότι την 22χρονη Γερμανίδα συνοδεύει ο τίτλος «της πιο sexy αθλήτριας στον κόσμο». Της απονεμήθηκε το 2017 από το αυστραλέζικο περιοδικό «Βusted Coverage» και μάλλον την άφησε ασυγκίνητη, με την ίδια να δηλώνει: «Δεν γνωρίζω γιατί πήρα αυτόν τον τίτλο. Ξεκάθαρα ο αθλητισμός έρχεται πρώτα». Και πράγματι η Αλίσα Σμιντ, η οποία βρέθηκε να προπονείται στα στάδια από την ηλικία των 7 ετών, όταν την ανακάλυψε τυχαία ένας προπονητής στίβου ενώ έκανε διακοπές με τους γονείς της, είναι μία καλή αθλήτρια. Το 2017 κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο μαζί με την εθνική ομάδα της Γερμανίας στη σκυταλοδρομία 4Χ400 μ. στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U20 και το 2019 το χάλκινο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U23. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο αγωνίζεται στη μεικτή σκυταλοδρομία 4Χ400, της οποίας ο τελικός πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο 31 Ιουλίου – μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν ξέρουμε αν έχει ανέβει στο βάθρο. Με αναλογίες μοντέλου, η κατάξανθη Σμιντ δεν σταματά να προμοτάρει μέσω των λογαριασμών της στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μεγάλες εταιρείες όπως η Puma, αλλά και εταιρείες τροφίμων, με την ίδια να πρεσβεύει έναν υγιεινό τρόπο διατροφής. Στο βιογραφικό της πρέπει να προστεθεί ότι το 2020 προσελήφθη ως trainer για την εκγύμναση των ποδοσφαιριστών της Μπορούσια Ντόρτμουντ και οι θαυμαστές της την απόλαυσαν σε αρκετά σύντομα βίντεο να προπονεί την ομάδα, ακόμα και να προκαλεί τον ποδοσφαιριστή Ματς Χούμελς σε έναν αγώνα 400 μέτρων, τον οποίο και κέρδισε. Στο παρελθόν η ίδια είχε επισκεφθεί και τη χώρα μας. Βρέθηκε στην Κρήτη και μάλιστα ανέβασε και σχετικό βίντεο. Λέτε να το πράξει και εφέτος μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων;

Aλεξ Μόργκαν

Εδώ και μία δεκαετία η 32χρονη καλιφορνέζα ποδοσφαιρίστρια συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ομορφότερες αθλήτριες του κόσμου. Ισως η αρχή να έγινε σε εκείνη την περιβόητη φωτογράφιση του 2012 για την έκδοση «Sports Illustrated Swimsuit». Δεν φορούσε τίποτα άλλο, παρά μόνο ένα «μπικίνι», το οποίο είχε ζωγραφιστεί με την τεχνική του body painting επάνω στο γυμνό σώμα της. Mία κορυφαία αθλήτρια; Αναμφισβήτητα, αφού συνέβαλε καθοριστικά στο να φτάσει η ομάδα των ΗΠΑ στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, σημειώνοντας στο 123ο λεπτό του ημιτελικού γκολ εναντίον του Καναδά. Το 2021 επέστρεψε στα γήπεδα του Τόκιο, όπου ελπίζει – οι αγώνες βρίσκονται σε εξέλιξη μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές – να αποτελέσει μέλος της ομάδας των ΗΠΑ που θα γράψει ιστορία αν μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2019 κερδίσει και το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Παντρεμένη με τον επίσης αμερικανό ποδοσφαιριστή Σερβάντο Καράσκο απέκτησε μία κόρη τον Μάιο του 2020. Oρκισμένη vegan, έχει αποτελέσει πρόσωπο πολλών εταιρειών, ενώ πρόσφατα φωτογραφήθηκε φορώντας εσώρουχα της εταιρείας Skims της Kιμ Καρντάσιαν, η οποία  προμηθεύει επίσημα με underwear και loungewear τις αθλήτριες της ομάδας των ΗΠΑ σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μάλιστα η Μόργκαν πόσταρε τη συγκεκριμένη φωτογραφία στον λογαριασμό της στο Instagram με τους 9,3 εκατ. followers.

Κέιλεμπ Ντρέσελ

Αυτός ο αγέρωχος, 24χρονος clean-cut τύπος από τη Φλόριδα, με ύψος 1,91 μ., έχει κάνει την παγκόσμια κολύμβηση να υποκλίνεται μπροστά του. Τα φώτα στράφηκαν για τα καλά επάνω του όταν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου που διεξήχθη το 2019 στη Νότια Κορέα κατέκτησε συνολικά οκτώ μετάλλια, εκ των οποίων τα έξι χρυσά, καταρρίπτοντας μάλιστα το ρεκόρ στα 100 μ. πεταλούδα του υπερπρωταθλητή Μάικλ Φελπς. Σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες στοχεύει πιθανότατα σε 7 χρυσά μετάλλια, καθώς αγωνίζεται στα 50 και 100 μ. ελεύθερο, στα 100 μ. πεταλούδα και μάλλον σε τέσσερις «σκυταλοδρομίες». Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει ήδη κατακτήσει το χρυσό με την ομάδα των ΗΠΑ στα 4Χ100 μ. στο ελεύθερο ανδρών. O φακός τον λατρεύει, ενώ σήμα κατατεθέν του αποτελούν τα εντυπωσιακά τατουάζ του. Aπό τον περασμένο Φεβρουάριο δεν ανήκει πλέον στο club των εργένηδων καθώς παντρεύτηκε τη Μέγκαν Χέιλα, με την οποία είναι μαζί από τα σχολικά τους χρόνια. Χαρακτήρισε μάλιστα την ημέρα του γάμου του ως τη σημαντικότερη της ζωής του στο Ιnstagram. Aλλωστε έχει αποδείξει την ευαίσθητη πλευρά του πολλές φορές, όπως για παράδειγμα όταν τον είδαμε να παίρνει μαζί του στους αγώνες μία μπλε μπαντάνα με ζωγραφισμένες επάνω της αγελαδίτσες. Ανήκε στην καθηγήτρια Μαθηματικών του στο Λύκειο Clay στο Γκριν Κόουβ Σπρινγκς της Φλόριδας όπου φοιτούσε, η οποία έφυγε από τη ζωή στις 20 Νοεμβρίου 2017, έχοντας δώσει για περίπου δύο χρόνια μάχη με τον καρκίνο και υπήρξε κατά κάποιον τρόπο μέντοράς του. Και όσο οι πηχυαίοι τίτλοι των εφημερίδων κραυγάζουν ότι η αμερικανική κολύμβηση έχει ανακαλύψει στο πρόσωπό του τον νέο Μάικλ Φελπς, εκείνος φαίνεται να σηκώνει αδιάφορα τους ώμους δηλώνοντας: «Δεν με ενδιαφέρει να είμαι ο διάδοχος κανενός».

Λετίσια Μπουφόνι

Ξεκίνησε το skate όταν ήταν εννέα ετών. Μάλιστα ο πατέρας της βλέποντας να είναι το μοναδικό κορίτσι που έκανε skate ανάμεσα σε 10 αγόρια, της έσπασε τη σανίδα. Εκείνη δεν το έβαλε κάτω, την επισκεύασε και συνέχισε ακάθεκτη. Και κάπως έτσι ο πατέρας της όχι μόνο αποδέχθηκε το γεγονός, αλλά τη βοήθησε να πάρει μέρος και σε αγώνες. Ετσι η εκρηκτική 28χρονη Βραζιλιάνα βρέθηκε στο Τόκιο στο ντεμπούτο του skateboarding ως ολυμπιακού αθλήματος. Μπορεί να έμεινε εκτός μεταλλίων αλλά αυτό το γεγονός δεν μειώνει την αθλητική της αξία, καθώς έχει κερδίσει 6 χρυσά μετάλλια στους περίφημους αγώνες extreme sports Χ Games που διοργανώνει το αθλητικό δίκτυο ESPN. Mε 3,4 εκατ. followers στο Ιnstagram και πολλά τατουάζ να κοσμούν το σώμα της, τα περιοδικά ερίζουν για να τη φιλοξενήσουν στις σελίδες τους, και τον περασμένο Ιούνιο φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο του βραζιλιάνικου «GQ». Στο παρελθόν φήμες την ήθελαν ζευγάρι με τον σταρ του ποδοσφαίρου Νεϊμάρ. Εκείνη όμως διέψευσε την είδηση δηλώνοντας ότι είναι απλώς δύο καλοί φίλοι.

Αλεξ Γουόλς

Eίναι η πρώτη συμμετοχή της σε Ολυμπιακούς Αγώνες και είναι σίγουρο ότι θα κλέψει τις εντυπώσεις. Mε ύψος 1,83 μ., η 20xρονη φοιτήτρια του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια ήρθε πρώτη στα 200 μ. στη μεικτή ατομική γυναικών στα πρόσφατα trials πρόκρισης των ΗΠΑ για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο και το πανηγύρισε στο Instagram με ένα «απόφθεγμα» της ράπερ Νίκι Μινάζ για την αξία της σκληρής εργασίας: «Μην παραπονεθείς ποτέ για τη σκληρή δουλειά. Δούλεψε σκληρά και θα ανταμειφθείς». Η φιλοσοφία της αποδείχτηκε αποτελεσµατική. Πριν λίγες ηµέρες κατέκτησε το αργυρό µετάλλιο στα 200 µ. στη µεικτή ατοµική γυναικών. Αναµενόµενο ήταν. Αλλωστε έχει δείξει τις δυνατότητές της στους Παναμερικανικούς Αγώνες το 2019, όταν κέρδισε χρυσό μετάλλιο στα 200 μ. ύπτιο, στα 200 μ. στη μεικτή ατομική και στα 4Χ200 μ. στο ελεύθερο. Ξεκίνησε την κολύμβηση στα έξι της χρόνια. Και το μήλο φαίνεται να έπεσε κάτω από τη μηλιά καθώς και η μητέρα της υπήρξε επίσης αθλήτρια της κολύμβησης. Ο λογαριασμός της στο Ιnstagram είναι γεμάτος με φωτογραφίες της μαζί με τη μικρότερη αδελφή της, η οποία επίσης ασχολείται με την κολύμβηση.

Σιμόν Μάνουελ

Η πρωταθλήτρια της κολύμβησης που θα γιορτάσει στις 2 Αυγούστου τα 25α γενέθλιά της έχει κατακτήσει ήδη το χάλκινο μετάλλιο με την ομάδα των ΗΠΑ στα 4Χ100 μ. στο ελεύθερο γυναικών και έπεται πιθανότατα και συνέχεια στα 50 μ. ελεύθερο. Ετσι και αλλιώς έχει γράψει ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο το 2016, όταν κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια (στα 100 µ. ελεύθερο και στα 4Χ100 µ. στη µεικτή κολύµβηση) και δύο αργυρά (στα 50 μ. ελεύθερο και στα 4Χ100 μ. ελεύθερο). Μάλιστα με την κατάκτηση του χρυσού στα 100 μ. ελεύθερο έγινε η πρώτη Αφροαμερικανή που κερδίζει χρυσό ατομικό μετάλλιο στην κολύμβηση κάνοντας και ολυμπιακό ρεκόρ από αμερικανό αθλητή. Η ίδια στο παρελθόν δεν δίστασε να μιλήσει για τον ρατσισμό που έχει δεχθεί μέσα στις πισίνες εξαιτίας του χρώματός της, αποτελώντας πρότυπο για πολλούς μαύρους συμπατριώτες της. Πρόσφατα έγραψε στον λογαριασμό της στο Instagram: «Οι νίκες μου δεν ανήκουν μόνο σε μένα. Ανήκουν σε καθένα που έχει αντιμετωπίσει αδικία και ξεπέρασε τα εμπόδια. Eσύ ανοίγεις τον δρόμο».

Γκρεγκόριο Παλτρινιέρι

O 26χρονος κομψός Ιταλός με ύψος 1,91 μ. εντυπωσιάζει εντός και εκτός πισίνας και βρίσκεται στο Τόκιο για να αγωνιστεί στα 800 μ. ελεύθερο και στα 1.500 μ. ελεύθερο – μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν γνωρίζουμε αν έχει ανεβεί στο βάθρο. Σε κάθε περίπτωση έχει στην κατοχή του ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στα 1.500 μ. ελεύθερο, το οποίο κέρδισε στους Ολυμπιακούς του Ρίο το 2016. Οπως είναι φυσικό αποτελεί έναν σταρ για τη γείτονα χώρα. Γεννημένος στο Κάρπι, μια πόλη κοντά στη Μοντένα, στη Βόρεια Ιταλία, κληρονόμησε από τον πατέρα του την αγάπη του για την κολύμβηση. «Με πέταξε στο νερό και με έμαθε πώς να κολυμπάω στην ηλικία των τριών ετών. Επειτα, καθώς μεγάλωνα, το πάθος μου για αυτό το άθλημα μεγάλωνε» έχει πει χαρακτηριστικά. O ίδιος έχει δηλώσει ότι αν δεν γινόταν κολυμβητής θα είχε σπουδάσει αρχιτεκτονική. Με άψογο στυλ, πάντα καλοντυμένος, είναι μεταξύ άλλων πρεσβευτής της ωρολογοποιίας Panerai.

Ζαρνέλ Χιουζ

O 26χρονος sprinter με το αστραφτερό χαμόγελο και τους ατσαλένιους κοιλιακούς αγωνίζεται με τα χρώματα της Μεγάλης Βρετανίας και πιθανότατα σήμερα Κυριακή 1 Αυγούστου θα βρίσκεται στον τελικό των 100 μ., ενώ στις 5 Αυγούστου θα αγωνιστεί στην σκυταλοδρομία των 4Χ100 μ. Γεννημένος στην Ανγκουίλα, νησί της Καραϊβικής (αποτελεί βρετανικό υπερπόντιο έδαφος), ξεκίνησε τον αθλητισμό στα 10 του χρόνια. Το παρατσούκλι του είναι «captain» («κυβερνήτης» δηλαδή). Kαι όχι τυχαία, αλλά λόγω του διπλώματος επαγγελματία πιλότου αεροσκαφών που κατέχει. Μάλιστα του δόθηκε από τον Γιουσέιν Μπολτ, τον μεγαλύτερο sprinter που γέννησε η εποχή μας. Οι δύο άνδρες διατηρούν μία στενή σχέση. Εχουν προπονηθεί μαζί στην Τζαμάικα, με τον Χιουζ να δηλώνει ότι τον βλέπει σαν μεγαλύτερο αδελφό του και ως μέντορά του. Κάποιοι θεωρούν ότι ο ευειδής 26χρονος πιθανότατα να είναι και διάδοχος του Μπολτ τώρα που πλέον εκείνος κρέμασε τα παπούτσια του.

Αλιξ Κλάινεμαν

Οι αναλογίες της πραγματικά καθηλώνουν. Η 31χρονη αμερικανίδα αθλήτρια του beach volley έχει ύψος 1,96 μ. και ήδη έχει εντυπωσιάσει στο Τόκιο καθώς με την έμπειρη συμπαίκτριά της Εϊπριλ Ρος, η οποία είναι κάτοχος δύο ολυμπιακών μεταλλίων (αργυρό το 2012 και χάλκινο το 2016), κέρδισαν τους δύο πρώτους αγώνες που έδωσαν και μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές συνεχίζουν ακάθεκτες. Η ξανθιά καλλονή ωστόσο δεν ξεκίνησε από την άμμο αλλά από το κλασικό βόλεϊ. Tο 2010 το περιοδικό «Volleyball» την ανακήρυξε καλύτερη παίκτρια της χρονιάς, ενώ την ίδια χρονιά με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Παναμερικανικούς Αγώνες. Ανήσυχο πνεύμα, έχει αγωνιστεί ως επαγγελματίας παίκτρια για ομάδες στην Ιταλία, όπου παρέμεινε μάλιστα για τέσσερα χρόνια, αλλά και στη Βραζιλία. Η Κλάινεμαν μέχρι το 2016 δεν είχε σκεφτεί ποτέ να στραφεί στο beach volleyball. Το γεγονός όμως ότι εκείνη τη χρονιά έμεινε εκτός της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ ήταν ένα βαρύ πλήγμα για εκείνη, καθώς είχε φιλοδοξίες για μία διάκριση σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η ζωή της άλλαξε άρδην όταν η νυν συμπαίκτριά της, Εϊπριλ Ρος, την πλησίασε και της πρότεινε να αγωνιστούν μαζί, όπερ και εγένετο, με το νέο δίδυμο του αμερικανικού beach volley να κατακτά τη μία νίκη μετά την άλλη. Στην προσωπική της ζωή είναι ιδιαίτερα ευτυχισμένη. Εχει αρραβωνιαστεί τον πρώην παίκτη του χόκεϊ επί πάγου Τέντι Πέρσελ. Συζούν σε ένα πολυτελές σπίτι στην παραλία Χερμόσα στην Καλιφόρνια, το οποίο πρόσφατα ανακαίνισαν.

Ωραίοι ως Ελληνες

Το χρυσό κορίτσι της ελληνικής ξιφομαχίας Δώρα Γκουντούρα αρχικά σε εντυπωσιάζει με το επιβλητικό παράστημά της. Εχει ύψος 1,84 μ. και τις κινήσεις της διατρέχει μία φυσική χάρη. Εκπροσώπησε τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο στο άθλημα της ξιφασκίας (σπάθη), το άθλημα που η ίδια πολύ εύστοχα έχει χαρακτηρίσει σε συνέντευξή της στο ΒΗΜΑgazino ως «σκάκι με πόδια». Δυστυχώς έμεινε μακριά από τον καλό της εαυτό σε αυτή τη διοργάνωση και χάνοντας 15-8 από την εξαιρετική Γιαπωνέζα Μισάκι Εμούρα αποκλείστηκε στη φάση των 32. Είναι μόλις 24 ετών όμως και αυτή ήταν μόλις η πρώτη της παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Επεται λοιπόν δυνατή συνέχεια. Φυσικά από τη λίστα αυτή με τους πιο γοητευτικούς αθλητές δεν θα μπορούσε να λείπει ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Οι λόγοι είναι οφθαλμοφανείς. Από το νούμερο 4 της παγκόσμιας κατάταξης όπου βρίσκεται σήμερα, όλοι αναρωτιούνται αν ο «Τsitsifast» θα προσθέσει στη συλλογή του και ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο. Ισως το κερδίσει παρέα µε τη Μαρία Σάκκαρη αφού την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές οι δυο τους είχαν προκριθεί στα προηµιτελικά του µεικτού διπλού του τουρνουά τένις στους Ολυµπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.