Και πολιτικός καύσωνας

Αυτό που ακούγεται είναι ότι το θερμόμετρο θα ανέβει στα ύψη προς το τέλος του μήνα ή στις αρχές φθινοπώρου. Λένε ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν ορισμένες «διορθωτικές κινήσεις» (ας τις ονομάσουμε έτσι) στο κυβερνητικό σχήμα.

Ο καύσωνας που πλήττει τη χώρα τούτες τις ημέρες θα έχει ημερομηνία λήξης. Ομως, ο… πολιτικός καύσωνας, ακόμη και μέσα στις διακοπές, δεν πρόκειται να λήξει γρήγορα. Από το Μαξίμου μαθαίνω ότι τα «αδειόχαρτα» στους υπουργούς δεν γράφουν εφέτος ημερομηνία επιστροφής, αλλά κάποια στιγμή όλοι θα πρέπει να βρεθούν στις επάλξεις. Αλλωστε τέλος Αυγούστου έχει προγραμματιστεί Υπουργικό Συμβούλιο για την προετοιμασία στη ΔΕΘ. Ομως, αυτό που ακούγεται είναι ότι το θερμόμετρο θα ανέβει στα ύψη προς το τέλος του μήνα ή στις αρχές φθινοπώρου. Λένε ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν ορισμένες «διορθωτικές κινήσεις» (ας τις ονομάσουμε έτσι) στο κυβερνητικό σχήμα, με στόχο η νέα κυβέρνηση να ξεκινήσει αναβαπτισμένη μετά τη ΔΕΘ, σε μια δύσκολη χρονιά που ακολουθεί. Πάντως, όλοι ομολογούν ότι η κυβέρνηση χρειάζεται κάποια στιγμή ένα… reboot, επανεκκίνηση όπως το λένε και στο χωριό μου.

Της Αμυνας τα… εμβόλια

Εάν θα επιβληθεί ή όχι υποχρεωτικός εμβολιασμός στις Ενοπλες Δυνάμεις είναι ένα θέμα που απασχολεί όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά και τους επιτελείς. Ο μεν υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δηλώνει πως θεωρεί αδιανόητο να τεθεί εκτός μάχης ένα πολεμικό πλοίο εξαιτίας της αμέλειας μέλους του πληρώματος να θωρακιστεί απέναντι στον ιό μη κάνοντας το εμβόλιο, αλλά η λήψη αυτής της απόφασης σκοντάφτει σε γραφειοκρατικές και νομικές δυσκολίες. Τι θα γίνει, για παράδειγμα, εάν κάποιος ή κάποιοι αρνηθούν το εμβόλιο; Δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι οι στρατιωτικοί ώστε να τους επιβληθεί αναστολή εργασίας. Συνεπώς το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να τους δώσεις κίνητρα, όπως δόθηκαν πέντε ημέρες άδεια στους φαντάρους που εμβολιάζονται. Μέτρα όμως για τους αντιεμβολιαστές στις Ενοπλες Δυνάμεις δύσκολα λαμβάνονται. Αυτό είναι το σταυρόλεξο που καλούνται τώρα στο Αμυνας να λύσουν.

Η κούρσα στο ΚΙΝΑΛ

Στο ΚΙΝΑΛ βρίσκονται σε στάση αναμονής οι Παύλος Γερουλάνος και Χάρης Καστανίδης για το αν θα μπουν ή όχι στην κούρσα για τη νέα ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Πολλά θα κριθούν τις επόμενες εβδομάδες. Την ώρα που οι άλλοι, δηλαδή οι Φώφη Γεννηματά, Νίκος Ανδρουλάκης και Ανδρέας Λοβέρδος, ζεσταίνουν τις μηχανές τους. Γενικά ως ύφος και τρόπο: ο  κ. Λοβέρδος φέρ’ ειπείν επιλέγει τις δημόσιες δηλώσεις στήριξης από στελέχη και πρόσωπα της Κεντροαριστεράς. Ο κ. Ανδρουλάκης έχει βάλει με το επιτελείο του τα χαρτιά κάτω ως παλιός ΠΑΣΠίτης (στον μηχανισμό του εντοπίζεται ο τέως γραμματέας του ΠαΣοΚ Στέφανος Ξεκαλάκης ανάμεσα σε άλλους), ενώ η Φώφη έχει ήδη στήριξη από πολλά συνδικαλιστικά στελέχη και το βαθύ ΠαΣοΚ, αλλά και ανανεωτικούς όπως τον Θόδωρο Μαργαρίτη, τέως Διόσκουρο του Δ. Χατζησωκράτη (ο τελευταίος έχει πάει στον ΣΥΡΙΖΑ).

Τα μπάνια των πολιτικών

Από την άλλη εβδομάδα αναμένεται ότι θα υπάρξει η μεγάλη φυγή για τα μπάνια των πολιτικών. Ακόμα μία εβδομάδα εργασίας και συναντήσεων θα υπάρξει για τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και μετά αρχίζει η «άδεια ξεκούρασης» και όχι «άδεια διακοπών», όπως την ονόμασε ο Πρωθυπουργός. Ηδη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου άρχισε πρώτη τις διακοπές της μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή στο Προεδρικό με την αντιπρόεδρο του Λιβάνου. Η Πρόεδρος επρόκειτο να αναχωρήσει το Σάββατο για τη Νάξο, όπου θα παραμείνει εκεί έως τις 17 Αυγούστου, με μία στάση τον Δεκαπενταύγουστο στην Πάρο για την Παναγία την Εκατονταπυλιανή.

 

Στο Σούνιο θα βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας (εννοώ για τις εφετινές διακοπές), όπως συνηθίζει, αλλά με το μάτι και το μυαλό του στο ενδεχόμενο σενάριο κάλπης. Οι πρόσφατες περιοδείες του στέλνουν αυτό το σήμα ετοιμότητας, αν και μια γκρίνια την ακούω πως δεν έχουν κινητοποιηθεί εν συνόλω οι βαρόνοι του κόμματος στην κατεύθυνση του λεγόμενου λουτρού πλήθους… Αν αναρωτιέστε τώρα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας θα πάει στον Θεολόγο και ο Γιάνης Βαρουφάκης Αίγινα. Γενικά κοντά στο κλεινόν άστυ θα είναι και οι τρεις, όπως καταλάβατε.

Εκλογική ετοιμότητα

Θα σας πάω λίγο σε Περισσό μεριά, καθώς ο άνθρωπός μου στο ΚΚΕ μου έκανε εκτίμηση για εκλογές και αιφνιδιασμούς. Μου έλεγε λοιπόν πως στο κόμμα τούς έκανε εντύπωση ότι η κυβέρνηση επιτάχυνε πολλά θέματα στη Βουλή (π.χ. Ασφαλιστικό σε επιτροπές), αλλά και το πρόσφατο μακροσκελές, σχεδόν απολογιστικό για το υπουργείο του, ποστ του Αδ. Γεωργιάδη στο Fb. Στον Περισσό δεν αποκλείουν εκλογές το φθινόπωρο. Δηλώνουν έτοιμοι για κάτι τέτοιο, αν και η δική τους εκτίμησή είναι πως πάντα κάποιος που κάνει εκλογές (το δικαίωμα και το όπλο το έχει ο Πρωθυπουργός) θέτει ένα δίλημμα στον κόσμο.

Ο τελευταίος θερινός πρωινός καφές έγινε την Παρασκευή και στο ΜέΡΑ25 υπό τον Γιάνη Βαρουφάκη. Οχι, δεν ξέρω αν ο πρώην υπουργός Οικονομικών φορούσε το γνωστό πουκάμισο, ξέρω όμως πως έθεσε και αυτός το κόμμα του σε εκλογική ετοιμότητα, αν και είπε πως και η μετάλλαξη Δέλτα και τα οικονομικά δεν είναι σύμμαχοι για πρόωρες προσφυγές στην κάλπη. Τώρα, στο θέμα της ανεξαρτητοποίησης της βουλευτού Κωνσταντίνας Αδάμου από τη Β’ Θεσσαλονίκης, στο ΜεΡΑ25 δεν θέλουν να δώσουν περαιτέρω συνέχεια και επιμένουν πως η εν λόγω βουλευτής ασκούσε πλημμελώς τα καθήκοντά της. Το βέβαιο είναι ότι το ΜέΡΑ 25 έμεινε στη Βουλή με έναν βουλευτή λιγότερο.

 

Οι μόνοι που δεν έχουν θέσει το κόμμα τους σε εκλογική ετοιμότητα, ούτε θα το πράξουν τουλάχιστον για εφέτος, είναι στην κυβέρνηση. Και να σκεφτείτε ότι η ΝΔ, όπως μου έλεγαν από το Μαξίμου, είναι από τα λίγα κόμματα που διαθέτουν ενεργές κομματικές οργανώσεις και ενεργό εκλογικό μηχανισμό. Μια απλή εντολή από το Μαξίμου απαιτείται και το κόμμα τίθεται αυτομάτως σε εκλογική ετοιμότητα, κάτι όμως που δεν πρόκειται να συμβεί.

«Πόθεν έσχες» χωρίς ουσία

Μια από τα ίδια ήταν και τα εφετινά «πόθεν έσχες» (για τη χρήση 2019) που δόθηκαν εν μέσω καλοκαιρινού καύσωνα στη δημοσιότητα. Το διαχρονικό πρόβλημα είναι ότι η όλη διαδικασία δεν πείθει τους πολίτες, οι οποίοι διατηρούν τις επιφυλάξεις τους έναντι των «εχόντων» πολιτικών ως προς την προέλευση βασικά των περιουσιακών τους στοιχείων. Βλέπεις, με τον τρόπο που ελέγχονται τα «πόθεν έσχες» μαθαίνουμε για το «έσχες», όχι όμως για το «πόθεν», που είναι και το βασικό ζητούμενο για να διαπιστώσουμε τελικά αν κάποιος πλούτισε ή όχι μπαίνοντας στην πολιτική. Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά αυτό που έχουμε δει και στο παρελθόν: καλά τα λόγια από του βήματος της Βουλής στο όνομα του λαού και των συμφερόντων του, αλλά ακόμα καλύτερη η περιουσία, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις αφήνει άναυδους τους πολίτες.

Οπως και στην κοινωνία έτσι και στη Βουλή υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί, βουλευτές με σημαντικά περιουσιακά στοιχεία και βουλευτές με πενιχρή οικονομική επιφάνεια. Υπάρχουν πολιτικοί που οι καταθέσεις τους ή τα χαρτοφυλάκια που διαθέτουν και η ακίνητη περιουσία τους «ζαλίζουν», και υπάρχουν πολιτικοί που δεν τους λες και ευκατάστατους – οι τραπεζικές καταθέσεις τους είναι πενιχρές, δεν διαθέτουν μετοχές ή άλλα επενδυτικά προϊόντα, δεν έχουν ακίνητα. Το ερώτημα είναι αν υπάρχουν και κάποιοι που ενώ διαθέτουν περιουσία καταφέρνουν να μη φαίνεται. Είναι κάτι που οφείλει ο έλεγχος των «πόθεν έσχες» να εντοπίζει, αν και δεν είναι εύκολο – χρειάζεται άνοιγμα λογαριασμών εντός ή εκτός Ελλάδας κ.λπ. Θυμίζω ότι υπήρξαν πολιτικοί οι οποίοι βάσει του ελέγχου των δηλώσεων της περιουσιακής τους κατάστασης εμφανίζονταν ως «λευκές περιστερές» αλλά μόνο έτσι δεν ήταν. Αρα υπάρχει ένα πρόβλημα ως προς τη διαδικασία του ελέγχου που θεσπίστηκε εδώ και δεκαετίες.

Τελευταίως, πολλά ελληνικά ακούγονται στις περιβόητες κλειστές συνεδριάσεις της ΕΚΤ. Αρχίζουν συνήθως με το ελληνικότατο «καλημέρα» και τελειώνουν επίσης με το ελληνικότατο «γεια». Τι ακριβώς συμβαίνει ώστε να κάνει την Κριστίν Λαγκάρντ (φωτογραφία) να αναφωνήσει σε μια από τις τηλεδιασκέψεις της ΕΚΤ ότι «εδώ μέσα υπάρχει ελληνική φωνή»; Στην ΕΚΤ υπάρχουν τρεις ελληνόφωνοι τραπεζίτες και φαίνεται ότι και οι τρεις το διασκεδάζουν, επειδή συνεννοούνται μεταξύ τους στα ελληνικά. Είναι ο ημέτερος Γιάννης Στουρνάρας, ο Κύπριος Κωνσταντίνος Ηροδότου και ο Ιρλανδός Γκάμπριελ Μαχλούφ, κυπριακής καταγωγής, που η μητέρα του ζούσε στη Νέα Σμύρνη μέχρι προσφάτως και πέθανε σε ηλικία 104 ετών. Ο Μαχλούφ ήταν στην Ελλάδα συνοδεύοντας τον ιρλανδό πρόεδρο του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου και ενημέρωσαν τη Λαγκάρντ για το success story της Ελλάδας όσον αφορά το Ταμείο Ανάπτυξης.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.