Οι ανθρωπολόγοι επέμεναν εξ αρχής ότι η επιθυμία για ζωή θα αποδειχθεί πολύ ισχυρή και ικανή να υπερκεράσει την απειλή της υγειονομικής κρίσης. Και όντως, μετά το πρώτο σοκ και με τη βοήθεια βεβαίως της επιστήμης, που πέτυχε να ανακαλύψει γρήγορα σειρά εμβολίων, τα πολλά περιοριστικά μέτρα στην κίνηση των πολιτών ήρθησαν, η οικονομική και κοινωνική ζωή επιστρέφει σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς, και στον βαθμό που οι εμβολιασμοί επαυξηθούν θα τείνει να ομαλοποιείται ολοένα και περισσότερο.
Ηδη η κινητικότητα των ανθρώπων έχει αυξηθεί σημαντικά και παρά την εμφάνιση του μεταδοτικότερου τέταρτου στελέχους οι άνθρωποι ταξιδεύουν, οργανώνουν τις διακοπές τους, συμμετέχουν ενεργότερα σε πλήθος απαγορευμένων μέχρι πρότινος δραστηριοτήτων, των καλλιτεχνικών και των αθλητικών συμπεριλαμβανομένων. Για τους ορθολογικότερους των πολιτών τα εμβόλια αποδείχθηκαν αποτελεσματικά και ήταν αυτά που κατανίκησαν τον φόβο και περιόρισαν στον μέγιστο βαθμό τους κινδύνους βαριάς νόσησης από την COVID-19. Παντού στον κόσμο λοιπόν οι εμβολιασμένοι πολίτες αισθάνονται πιο ασφαλείς και πιο ελεύθεροι να κινηθούν και να δράσουν.
Επιβεβαιώνονται αυτές οι δυνατότητες και στη χώρα μας. Η οικονομική δραστηριότητα έχει επιστρέψει δυναμικά, ακόμη και ο ευάλωτος τουρισμός ανακάμπτει με γοργούς ρυθμούς. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, η ιδιωτική κατανάλωση στο πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους είναι κατά 8,5% αυξημένη σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, η μεταποίηση κινείται με ρυθμό κοντά στο 9%, η οικοδομική δραστηριότητα παρουσίασε εντυπωσιακή άνοδο της τάξεως του 40% και η κίνηση των αεροδρομίων μας είναι δυόμισι φορές υψηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή. Πράγμα που αντανακλάται και στην τουριστική κίνηση των ελληνικών νησιών.
Αυτή την ώρα η Πάρος φιλοξενεί κοντά στους 300.000 επισκέπτες και η Ρόδος περισσότερους από 800.000! Ακόμη και η Αθήνα πλέον δείχνει να ανακάμπτει τουριστικά, όπως δείχνουν οι «ουρές» επισκεπτών έξω από το Μουσείο της Ακρόπολης και μπροστά από τα εκδοτήρια των εισιτηρίων στις εισόδους του αρχαιολογικού χώρου. Κοινή είναι η πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία κατά το τρέχον έτος θα ανακάμψει δυναμικά και πιθανώς να μας εκπλήξει ευχάριστα αν επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος και ικανοποιηθούν οι τελευταίες προβλέψεις που θέλουν την τουριστική δραστηριότητα να προσεγγίζει το 75% εκείνης του 2019. Στην περίπτωση αυτή η Ελλάδα θα φανερώσει δυνατότητες και βεβαίως θα έχει δημιουργήσει ισχυρή βάση προκειμένου να εκμεταλλευθεί τις ακόμη θετικότατες επιδράσεις του επερχόμενου Ταμείου Ανάκαμψης.
Ουδείς ισχυρίζεται ότι η πανδημία εκάμφθη, ούτε μπορεί να υποστηρίξει ότι εξέλιπαν οι υγειονομικές αβεβαιότητες. Η μετάλλαξη Δέλτα παραμένει απειλητική, προσβάλλοντας κυρίως τους νεότερους και πάντα τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Ωστόσο όλοι οι αναλυτές βεβαιώνουν ότι ακόμη και αν διατηρηθεί ενεργή δεν θα αποδειχθεί ικανή να αλλάξει τη φορά των πραγμάτων και να περιορίσει καθοριστικά την κινητικότητα των πολιτών. Ούτε βεβαίως μπορεί να αλλάξει δραματικά τις οικονομικές εξελίξεις. Γεγονός που φανερώνει στον καθέναν ότι δεν υπάρχει ορθολογικότερη και λογικότερη επιλογή από αυτήν του μαζικού εμβολιασμού.
Η κυβέρνηση οφείλει να κοπιάσει προκειμένου να πείσει τα 3 εκατομμύρια των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας να σπεύσουν το ταχύτερο στα εμβολιαστικά κέντρα. Ολοι άλλωστε έχουν μόνο να κερδίσουν από την επιτάχυνση των εμβολιασμών. Ας αναλογιστούν ότι η υγεία τους θα ασφαλιστεί στον μέγιστο βαθμό, τα νοσοκομεία μας θα ελαφρυνθούν, οι οικονομικές μας προοπτικές θα βελτιωθούν έτι περαιτέρω, οι παιδικοί σταθμοί, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια θα ανοίξουν με τους ελάχιστους περιορισμούς και η ζωή μας θα διευκολυνθεί αφάνταστα το προσεχές φθινόπωρο και τον χειμώνα που θα ακολουθήσει. Κοινώς, είναι στο χέρι όλων μας να καλυφθούμε έναντι των υγειονομικών κινδύνων. Ας το πράξουμε χωρίς άλλες αναστολές και επιφυλάξεις…
ΤΟ ΒΗΜΑ