Με το «μπαζούκας» του Ταμείου στο δρόμο προς τον ανασχηματισμό και τις εκλογές

Η απορρόφηση και πως θα γίνει η διαμονή των ποσών θα μπει στην εκλογική μάχη και το βλέμμα πλέον στρέφεται στη διαχείριση των κονδυλίων μαμούθ ώστε να αποτελέσουν και τον μοχλό για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας

To «μπαζούκας» ρευστότητας των 77 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ για την επόμενη επταετία- πέραν ότι το “πράσινο” φως από την Κομισιόν έφερε ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου – ταυτόχρονα δίνει το έναυσμα του διετούς κυβερνητικού μαραθωνίου για την υλοποίησή του σχεδίου, βάζοντας έτσι την κυβέρνηση στην αφετηρία για την μεγαλύτερη πρόκληση, με πηγές μάλιστα να συνδέουν την αποτελεσματικότητα με το διακύβευμα των επόμενων εκλογών.  Εμμέσως πλην σαφώς το εν λόγω σκεπτικό διώχνει τα σενάρια για πρόωρες εκλογές όμως δεν απομακρύνει τα σενάρια για ανασχηματισμό “επανεκκίνησης” έως το φθινόπωρο με το Μέγαρο Μαξίμου να δίνει βάρος στην οικονομική ατζέντα.

Από την κυβέρνηση τονίζεται ότι οι δράσεις του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και οι μεταρρυθμίσεις – που εστιάζουν και στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη- είναι αυτό που θα κρίνει και το πολιτικό πεδίο, μαζί με την ανάπτυξη της οικονομίας. Εν ολίγοις, η πορεία της οικονομίας και η παράλληλη διαχείριση των κρίσεων (υγειονομικό κλπ) είναι η επόμενη “πίστα” της κυβερνητικής θητείας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά πως ο πήχης που έχει τεθεί είναι πολύ ψηλά και η διαδρομή που θα “χτιστεί με βάση τις κυβερνητικές αποφάσεις την επόμενη διετία θα αποτελεί ουσιαστικά και το έργο που θα εμφανίσει ενώπιον του ελληνικού λαού – μετά και την παρούσα διετή δοκιμασία λόγω της πανδημίας – καλώντας τους πολίτες να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα του σχεδίου.

Ο Σεπτέμβρης των έργων και των φοροελαφρύνσεων

Η απορρόφηση και πως θα γίνει η διαμονή των ποσών θα μπει στην εκλογική μάχη και το βλέμμα πλέον στρέφεται στη διαχείριση των κονδυλίων μαμούθ ώστε να αποτελέσουν και τον μοχλό για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Εξάλλου, ήδη βρίσκεται στο τραπέζι ο κυβερνητικός σχεδιασμός της προεκλογικής ατζέντας που διεκόπη λόγω της υγειονομικής κρίσης και αφορά το φορολογικό μέτωπο. Οι 30+30 ημέρες του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου θα κρίνουν την επίτευξη των κυβερνητικών στόχων για τις προσεχείς νέες φοροελαφρύνσεις δίνοντας έτσι καθαρή εικόνα στο οικονομικό επιτελείο του μεγέθους του δημοσιονομικού χώρου που θα επιτρέψει νέες πολιτικές ελάφρυνσης.

Το πακέτο των παρεμβάσεων θα υλοποιείται ανάλογα με τις εξελίξεις στην οικονομία και τα δημόσια οικονομικά και από το Μέγαρο Μαξίμου έχει δοθεί ουκ ολίγες φορές το στίγμα ότι θα επανέρχεται η ατζέντα των προεκλογικών δεσμεύσεων, όπου στρατηγικός στόχος είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης μέσω και της φορολογικής πολιτικής, ώστε να μειωθεί το υψηλό φορολογικό φορτίο στην εργασία και τις επιχειρήσεις. Ανάλογα λοιπόν με τον δημοσιονομικό χώρο θα αποφασιστεί πώς θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για την μονιμοποίηση των ήδη ισχυόντων ελαφρύνσεων (μείωσης ασφαλιστικών εισφορών, εισφοράς αλληλεγγύης κλπ), την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά των λοιπών  εξαγγελιών προ της πανδημίας.  Βασικοί παράγοντες οι υγειονομικές εξελίξεις λόγω των μεταλλάξεων και η πορεία του τουρισμού τον Αύγουστο.

Που πάνε τα ποσά

Μετά και την έγκριση του νέου ΕΣΠΑ την περασμένη εβδομάδα απελευθερώνονται πόροι 26,19 δισ. ευρώ δημιουργώντας έτσι για την Ελλάδα- μαζί με τα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης και την  νέα ΚΑΠ – ένα κονδύλι μαμουθ 77 δισ. Ευρώ μέχρι το 2027.  Από το πράσινο φως της Κομισιον προκύπτει ότι η χώρα μας είναι από τις πρώτες οικονομίες που παίρνει έγκριση για το νέο Εταιρικό Σύμφωνο Περιφερειακής Ανάπτυξης (2021-2027) το οποίο θα κατανέμει κονδύλια (εκ των οποίων 20,9 δις ευρώ είναι η κοινοτική συνδρομή και 5,3 δις ευρώ η εθνική συνεισφορά) στους πέντε ευρωπαϊκούς Στόχους Πολιτικής. Αφορούν τον καινοτόμο και έξυπνο οικονομικό μετασχηματισμό, την ενεργειακή μετάβαση και τις πράσινες και γαλάζιες επενδύσεις, τις υποδομές μεταφορών, το ανθρώπινο δυναμικό και τις χωρικές επενδύσεις.

Την ερχόμενη Παρασκευή, μάλιστα, αναμένει η κυβέρνηση να βάλει στα “ταμεία”  τα πρώτα  4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και από την κυβέρνηση – μετά και τη ψήφισή του σχεδίου από την ελληνική Βουλή την περασμένη Παρασκευή- διαμηνύουν εκ νέου πως τα 30,5 δισ. ευρώ στοχεύουν να αλλάξουν την Ελλάδα, όπου με τα 12,7 δισ. δάνεια θα κινητοποιήσουν διπλάσιους επενδυτικούς πόρους 60 δισ. Ευρώ αποτελώντας έτσι τη μεγαλύτερη μόχλευση επενδυτικών πόρων στην ιστορία της χώρας. Τα πρώτα δώδεκα έργα, σύμφωνα με το σχεδιασμό είναι συνολικού προϋπολογισμού 1,42 δις ευρώ και αφορούν υποδομές εκσυγχρονισμού του Δημοσίου και την ψηφιοποίηση αρχείων, βελτίωση του εξοπλισμού της ΑΑΔΕ, επέκταση και υποστήριξη του Εθνικού Δικτύου Τηλεπικοινωνιών – Σύζευξις ΙΙ, στην ενίσχυση συστημάτων για την ψηφιακή εξυπηρέτηση των πολιτών, την βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω του χωροταξικού σχεδιασμού, στο πρόγραμμα Ψηφιακή Μέριμνα το βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε65 και στην αποκατάσταση και ανάδειξη των μνημείων της Ακρόπολης Αθηνών.

Οι μεταρρυθμίσεις του εθνικού σχεδίου

Εκτός από μεγάλα έργα και την οικονομική ανάπτυξη το στοίχημα της κυβέρνησης είναι να υλοποιήσει και τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει βάλει ψηλά την ατζέντα, με κύρια στόχευση τις ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχει το κράτος, όπως οι εύκολες συναλλαγές με τις δημόσιες υπηρεσίες, ως την ανακύκλωση, τη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, την επανακατάρτιση, τον εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Παράλληλα, περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό του σχολείου, τη βελτίωση των υποδομών, τις αλλαγές στη φορολογία, τον εκσυγχρονισμό των εργασιακών σχέσεων με την ψηφιακή κάρτα εργασίας κλπ.

Μερικές από τις μεταρρυθμίσεις:

Απλοποίηση συναλλαγών με το κράτος – ενας μοναδικός αριθμός για κάθε πολίτη

Ένας 12ψήφιος προσωπικός αριθμός θα δοθει σε κάθε άτομο και η παροχή προσωπικού αριθμού σε κάθε πολίτη είναι μία διαδικασία απλούστευσης και αυτοματοποίησης στις διαδικασίες αναγνώρισής τους, καθώς η διαλειτουργικότητα των διαφόρων κυβερνητικών συστημάτων διευκολύνεται και απλοποιείται. Ο «Προσωπικός αριθμός» θα είναι ο αποκλειστικός αριθμός που κάθε πολίτης θα κληθεί να χρησιμοποιήσει για τη συντριπτική πλειονότητα των συναλλαγών του με τον δημόσιο τομέα.  Η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) ορίζεται ως το κέντρο ψηφιακών υπηρεσιών για την παροχή ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών και ειδικά για την παροχή ηλεκτρονικών εγγράφων, η πρόσβαση στα οποία μπορεί να παρέχεται υπό τους ίδιους όρους όπως τα μη ηλεκτρονικά έγγραφα. Υπολογίζεται ότι θα υλοποιηθεί μέσα στην επόμενη διετία.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Στοχεύει τους σημερινούς και μελλοντικούς ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων.

Ανακύκλωση

Καθορισμός της υποχρέωσης χωριστής συλλογής απορριμμάτων συσκευασίας σε ξεχωριστούς χώρους από Δήμους σε αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικές χαρές, παιδικούς σταθμούς και άλλους δημοτικούς δημόσιους χώρους. Στους κινηματογράφους, θέατρα, χώροι συναυλιών, αθλητικές εγκαταστάσεις, εμπορικά κέντρα, συνεδριακά κέντρα, μεγάλα ξενοδοχεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία και κλινικές, αεροδρόμια, λιμάνια, κεντρικοί σιδηροδρομικοί σταθμοί, επιβατηγά πλοία, τροφοδοσίες  και προβλέπεται υποχρεωτική ξεχωριστή συλλογή από νοικοκυριά για τουλάχιστον: μέταλλα, χαρτί, γυαλί και πλαστικό, υφάσματα και άλλα ειδικά ρεύματα όπως στρώματα, έπιπλα, φάρμακα που έχουν λήξει και άλλα επικίνδυνα απόβλητα.

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ψηφιακή εποχή

Καθορισμός στρατηγικής και σχεδίου δράσης για τη δημιουργία ενός ψηφιακού επιχειρηματικού οικοσυστήματος που προωθεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με δημιουργία ψηφιακής υποδομής μέσω χρηματοδότησης της προμήθειας και εφαρμογής ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών, καθώς και ευαισθητοποίησης στελεχών επιχειρήσεων. Σχεδιάζεται οι επιχειρήσεις που θα προχωρούν σε ψηφιοποίηση να έχουν έκπτωση των εξόδων έως και 200% συνολικά. Ο τύπος των δαπανών που υπόκεινται σε έκπτωση  καθώς και οι όροι, οι διαδικασίες θα καθοριστούν με κοινές υπουργικές αποφάσεις των συναρμόδιων Υπουργών.

Επανακατάρτιση

Η μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Δια βίου Μάθησης θα εξορθολογίσει και θα εκσυγχρονίσει το σχέδιο ανάπτυξης δεξιοτήτων που θα ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις ανάγκες της αγοράς και στις ικανότητες, τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας.  Οι πάροχοι μάθησης στην αγορά θα εμπλακούν μέσω ενός σαφώς καθορισμένου συνόλου κριτηρίων και ενός δομημένου πλαισίου.

Κυβερνοασφάλεια

Αφορά την ανάπτυξη και εφαρμογή μιας στρατηγικής για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και ένα σύνολο πολιτικών, οι οποίες θα αυξήσουν την αξιοπιστία και την ασφάλεια των συστημάτων  του δημόσιου τομέα και θα βελτιώσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην αλληλεπίδρασή τους με τον δημόσιο τομέα. Προβλέπεται ίδρυση ενός Εθνικού Κέντρου Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για την παρακολούθηση, την πρόληψη, τον εντοπισμό, τη διερεύνηση και την αντιμετώπιση απειλών στον κυβερνοχώρο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.