Εχουν «εχθρούς» το Bitcoin και τα λοιπά κρυπτονομίσματα, έχουν όμως και φίλους. Και τους φίλους «εν κινδύνοις γιγνώσκεις». Οι μεγάλες αναταράξεις που ταλάνισαν τις τελευταίες ημέρες το δημοφιλέστερο και τα άλλα ψηφιακά νομίσματα, καθώς οι επενδυτές άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι σφίγγει γύρω τους ο κλοιός των ελεγκτικών αρχών και ότι φθάνει για αυτά η ώρα της διαφάνειας των συναλλαγών, έδωσαν την ευκαιρία στους «καλούς φίλους» να βγουν μπροστά.
Ο Ελον Μασκ είναι ένας εξ αυτών, ίσως και ο πιστότερος σε ό,τι αφορά το Bitcoin. Βλέποντας το αγαπημένο κρυπτονόμισμά του να υποχωρεί έως τις 27.500 δολάρια παρενέβη ο πολυσχιδής επιχειρηματίας για να πει ότι «πιθανότατα θα αρχίσει και πάλι να δέχεται την εξόφληση των Tesla με Bitcoin».
Αυτό ήταν: το ψηφιακό νόμισμα σκαρφάλωσε την Τετάρτη και πάλι πάνω από τα 30.000 δολάρια, ενώ ευνοήθηκε και το Ethereum και άλλα κρυπτονομίσματα. Είναι βέβαια γνωστό ότι ο Μασκ έχει μεγάλες επενδύσεις σε Bitcoin, κυρίως μέσω της διαστημικής του εταιρείας SpaceX. Κάτι τέτοιοι δεσμοί δυναμώνουν όμως τις φιλίες.
Φυγή κεφαλαίων
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν ήταν εκείνη που προκάλεσε το τελευταίο κύμα ρευστοποιήσεων που σάρωσε τα κρυπτονομίσματα. Με τις δηλώσεις που έκανε την περασμένη Δευτέρα πυροδότησε μια φυγή κεφαλαίων από τον κλάδο που μέσα σε ένα 24ωρο έφθασε τα 98 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την CoinMarketCap.
Η υπουργός είπε ότι «είναι επιτακτική ανάγκη κινητοποίησης των απαραίτητων διαδικασιών, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ένα αποτελεσματικό κανονιστικό πλαίσιο στον κλάδο των κρυπτονομισμάτων». Η Γέλεν αναφέρθηκε ειδικότερα στα stablecoins, τα κρυπτονομίσματα δηλαδή που είναι συνδεδεμένα με ένα «φυσικό» νόμισμα ή άλλο περιουσιακό στοιχείο.
Σφίγγει ο κλοιός
Το Bitcoin όμως είχε ήδη χάσει σχεδόν το 50% της αξίας του από τις παρυφές των 65.000 δολαρίων στις οποίες είχε φθάσει στα μέσα Απριλίου. Διότι μοιάζει ομόθυμη η απόφαση της διεθνούς πολιτικής κοινότητας να θέσει κανόνες συναλλαγών και όρους διαφάνειας σε όλα τα ψηφιακά νομίσματα, stablecoins και μη.
Πρόσφατα περιστατικά είναι δηλωτικά των προθέσεών της. Τον περασμένο μήνα οι εποπτικές αρχές της Βρετανίας απαγόρευσαν τη δραστηριοποίηση του Binance στη χώρα, ενώ και οι αρχές της Ιαπωνίας, του Καναδά και της Ταϊλάνδης εξέδωσαν προειδοποιήσεις για τον αδιαφανή τρόπο που λειτουργεί το μεγαλύτερο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο. Επίσης τον Ιούνιο η Εποπτική Τραπεζική Αρχή της Βασιλείας (η πλέον επιδραστική τραπεζική αρχή παγκοσμίως) απεφάνθη ότι, ειδικώς τα stablecoins, θα πρέπει να εφαρμόσουν τους διεθνείς τραπεζικούς κανόνες, αν θέλουν να μακροημερεύσουν.
Nομοθετικό πλαίσιο
Οσο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την περασμένη συμπεριέλαβε τον έλεγχο των συναλλαγών με κρυπτονομίσματα στο νέο νομοθετικό πλαίσιο που πρότεινε για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος. Συγκεκριμένα, εκτίμησε ότι οι κανόνες διαφάνειας πρέπει να καλύπτουν το σύνολο του κλάδου των κρυπτονομισμάτων, ώστε να βεβαιώνεται η ιχνηλάτηση των μεταφορών κεφαλαίων σε Bitcoin, που σήμερα είναι ανεπαρκέστατη.
Προτείνει η Κομισιόν να υποχρεωθούν οι εταιρείες που πραγματοποιούν συναλλαγές με Bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα να συλλέγουν λεπτομερείς πληροφορίες που αφορούν τους αποστολείς και τους αποδέκτες των κεφαλαίων. Διότι είναι παγκοίνως γνωστό ότι τα κρυπτονομίσματα δεν είναι μόνο ένα τεράστιο «πλυντήριο χρήματος», αλλά έχουν αναδειχθεί σε προνομιακό εργαλείο χρηματοδότησης του κοινού εγκλήματος και της τρομοκρατίας.