Εκτός από εικόνες παγκόσμιων πρωταθλητών να ξεπερνούν τον εαυτό τους για ένα ολυμπιακό μετάλλιο οι ειδήσεις από το Τόκιο σε σχέση με τον κορωνοϊό προκαλούν συγκρατημένη ανησυχία. Κυρίως στην ιαπωνική πρωτεύουσα ο αριθμός των κρουσμάτων ανεβαίνει συνεχώς μέρα με τη μέρα και σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία μέσα της εβδομάδας τα καταγεγραμμένα κρούσματα ήταν διπλάσια σε διάστημα επτά ημέρων. Αλλά και οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων κατέγραψαν διψήφιο ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων ρεκόρ ανάμεσα στους αθλητές. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια ολόκληρη ομάδα αθλητών του στίβου της Αυστραλίας έμεινε προληπτικά σε καραντίνα.
Έλλειψη συνειδητοποίησης
Οι ιαπωνικές αρχές ανησυχούν για το κατά πόσο θα αντέξει το ιαπωνικό σύστημα υγείας. «Για πρώτη φορά βιώνουμε εξάπλωση των μολύνσεων σε αυτή την έκταση» παραδέχθηκε σε δημοσιογράφους ο Κατσουνόμπου Κάτο, βουλευτής και επικεφαλής της γραμματείας του πρωθυπουργικού γραφείου. Ο σημαντικότερος σύμβουλος σε ιατρικά θέματα της ιαπωνικής κυβέρνησης Σιγκερού Όμι ανέφερε πολλές πιθανές αιτίες. «Την ώρα που τίποτα δεν συμβάλλει στη μείωση των μολύνσεων, υπάρχουν αντίθετα πολλοί παράγοντες που επιταχύνουν τη διασπορά του ιού» είπε ο Όμι κάνοντας σαφή αναφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις θερινές διακοπές. «Το μεγαλύτερο ρίσκο όμως είναι η έλλειψη συνειδητοποίησης απέναντι στην κρίση. Χωρίς εγρήγορση τα κρούσματα θα αυξάνονται συνεχώς και το σύστημα υγείας θα τίθεται συνεχώς σε όλο και μεγαλύτερη δοκιμασία» προειδοποίησε χθες σε επιτροπή της Βουλής. «Εκτός από τον εμβολιασμό, δεν υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες για να πιέσουν προς τα κάτω τα κρούσματα. Πολλοί πολίτες συνήθισαν να ζουν με την πανδημία Υπάρχουν βέβαια κι άλλοι παράγοντες που λειτουργούν ως επιταχυντές, όπως η μετάλλαξη Δέλτα, οι διακοπές και οι Ολυμπιακοί Αγώνες». Ο διοικητής του Τόκιο Γιουρίκο Κόικε κάλεσε τους νεαρής ηλικίας πολίτες να μην αμελούν τον εμβολιασμό, να μένουν στο σπίτι και να ακολουθούν τα υγειονομικά μέτρα. «Οι δραστηριότητες των νέων αποτελούν το κλειδί (για τον περιορισμό των κρουσμάτω)ν».
Ο διοικητής της ιαπωνικής πρωτεύουσας απέκρουσε κατηγορίες ότι η αύξηση των κρουσμάτων συνδέεται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τέτοιες κατηγορίες εξέφρασε ο καθηγητής Ψυχολογίας Χαράντα Τακαγιούκι από το Πανεπιστήμιο Τσουκούμπα στην ιαπωνική τηλεόραση ΝΗΚ. «Στο πλαίσιο της ανεμελιάς και του χαρούμενου ολυμπιακού κλίματος, αλλά και των επιτυχιών των Ιαπώνων αθλητών πολλοί δεν παίρνουν τον κορωνοϊό και τόσο στα σοβαρά. Προφανώς δεν αντιμετωπίζουν ως πρόβλημα το ότι έρχονται άνθρωποι από όλον τον κόσμο για τους αγώνες και πιστεύουν ότι ο κορωνοϊός δεν είναι και τόσο επικίνδυνος». Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από τέσσερα λοκντάουν έχει επέλθει εθισμός και κυρίως νεαροί Γιαπωνέζοι μόλις κλείνουν τα εστιατόρια, τα οποία δεν επιτρέπεται να προσφέρουν αλκοόλ, κατεβαίνουν στους δρόμους για να πιούν.
Δυσφορία για τιςσυνθήκες καραντίνας
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν βλέπει συσχετισμό των αυξανόμενων κρουσμάτων στον ιαπωνικό πληθυσμό με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Δεν υπάρχουν κρούσματα μετάδοσης όσο είμαι σε θέση να ξέρω» διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ Μαρκ Άνταμς. Αλλά και ο Ρίτσαρντ Μπάντζετ, ιατρικός διευθυντής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής δηλώνει πεπεισμένος ότι «οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα συνεχίσουν να γίνονται χωρίς να προσθέσουν βάρος στο δευτεροβάθμιο σύστημα υγείας και τον εφοδιασμό των νοσοκομείων, που τόσο χρειάζονται οι κάτοικοι της Ιαπωνίας.Διευκρίνισε μάλιστα ότι όσοι αθλητές διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοϊό, τη θεραπεία αναλαμβάνουν οι γιατροί των ομάδων και όταν χρειάζεται μεταφέρονται σε κλινικές στο Ολυμπιακό Χωριό.
Στο μεταξύ αυξάνονται οι επικριτικές φωνές για τις συνθήκες καραντίνας. Για παράδειγμα ο Γερμανός Ζίμον Γκέσκε, 35 χρονών. Από το περασμένο Σάββατο βρίσκεται σε καραντίνα, σε ένα ξενοδοχείο στο Τόκιο. Μία ημέρα πριν την έναρξη των Αγώνων βρέθηκε θετικός και σε πολλές συνεντεύξεις επέκρινε την κατάσταση στο δωμάτιο του ξενοδοχείου. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της από το ξενοδοχείο η Κάντι Γιάκομπς, πρωταθλήτρια του σκέιτμπορντ από την Ολλανδία, περιγράφει την κατάσταση ως «απάνθρωπη». Εκτός από το φαγητό που απευθύνεται μόνο σε ιαπωνικά γαστριμαργικά γούστα δυσανασχετεί γιατί το δωμάτιο είναι μικρό, τα παράθυρα δεν επιτρέπεται να ανοίξουν και λείπει το φως της ημέρας. Η ΔΟΕ υποσχέθηκε να στηρίξει τους αθλητές που βρίσκονται σε καραντίνα και η Κίρστι Κόβεντρι, πρόεδρος της επιτροπής αθλητών στη ΔΟΕ, είπε ότι θα καταγράψει τα παράπονα, «αν και τα ξενοδοχεία για την καραντίνα είναι κρατικά». Ο Ρίτσαρντ Μπάντζετ τέλος έδειξε κατανόηση, αλλά «οι κανόνες για αθλητές, θετικούς στον κορωνοϊό επιβάλλουν απομόνωση, επ΄αυτού δεν χωράει συζήτηση».
Ειρήνη Αναστασοπούλου/Tagesschau, dpa, SID