Όσο κι αν αργεί, επέρχεται κάποια στιγμή το πλήρωμα του χρόνου. «Αργότερα, όταν ο αντίλαλος του σκανδάλου θα κόπαζε κάπως, θα αναρωτιόταν ο Αβισάι Μίλνερ αν εκείνη τη στιγμή είχαν όλα αρχίσει. Μια νέα κοπέλα τον κοίταζε με άδεια μάτια, και σε αυτό το κενό έχασε την ψυχή του. Να που βυθιζόταν κι εξαφανιζόταν στο σκότος της ανωνυμίας, στην άβυσσο της ασημαντότητας. Μπροστά στην κοπέλα στον πάγκο ο Αβισάι Μίλνερ δυσκολευόταν να ανασάνει. Και με τις τελευταίες του δυνάμεις πάλευε να υπενθυμίσει στον εαυτό του πως δεν ήταν ένας πελάτης ακόμα, αλλά ο «Αβι-σάι! Μίλ-νερ!»».

Δεν μπορούσε να αποδεχθεί ο δημοφιλής Αβισάι Μίλνερ ότι ο αδηφάγος κόσμος του θεάματος σκόπευε να τον αφήσει πίσω του. Βρισκόταν σε ένα παγωτατζίδικο την ώρα που ο ατζέντης του τον ενημέρωσε ότι «τα κεφάλια της τηλεόρασης» δεν χρειάζονταν τις υπηρεσίες κάποιου για τον οποίο «οι ένδοξες μέρες» αποτελούσαν ήδη παρελθόν. Κι εκείνη τη στιγμή ο Αβισάι Μίλνερ δεν αντέχει, ξεσπάει. Ξεσπάει όμως, όπως αποδεικνύεται, εκεί που δεν πρέπει. Η Νοφάρ, η κοπέλα που σέρβιρε τα παγωτά εκεί, ήταν μια συνηθισμένη κοπέλα. Λοιπόν, καλησπερίζει τον άλλο και τον ρωτάει τι θα μπορούσε να του προσφέρει. Τι συμβαίνει αμέσως μετά; Ενα περιστατικό που προκαλεί θύελλα, καθώς από το στόμα του Αβισάι Μίλνερ ξεφεύγουν λόγια τρομερά. Και η Νοφάρ, που μέχρι τότε φάνταζε σχεδόν αόρατη στους υπόλοιπους, γίνεται ξαφνικά το επίκεντρο της προσοχής.

Οι πάντες θέλουν να μιλήσουν μαζί της, ακόμη και τα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, το μόνο άτομο που ξέρει την αλήθεια είναι ένα αγόρι που για να κρατήσει το στόμα του κλειστό ζητά αντάλλαγμα από τη Νοφάρ. Η ίδια γνωρίζει αργότερα τη Ραϊμόντα, μια ηλικιωμένη γυναίκα που μόλις έχει χάσει την καλύτερή της φίλη, μια επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, τη μνήμη της οποίας επιχειρεί να κρατήσει ζωντανή με έναν αρκούντως παράξενο τρόπο.

Το βιβλίο Η ψεύτρα και η πόλη της Ισραηλινής Αγιέλετ Γκούνταρ-Γκόσεν είναι ένα επίκαιρο, αγωνιώδες, συναρπαστικό μυθιστόρημα που ανατέμνει το ψεύδος και τις συνέπειές του.

Αγιέλετ Γκούνταρ-Γκόσεν

Η ψεύτρα και η πόλη

Μετάφραση Λουίζα Μιζάν.

Εκδόσεις Καστανιώτη, 2021,

σελ. 322,
τιμή 18 ευρώ