Συνάντηση με τους εκπροσώπους των κομμάτων (πλην ΚΙΝΑΛ) είχε ο υπουργός Εξωτερικών όπου και τους ενημέρωσε για όλες τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά και το κυπριακό.
Ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι επιτεύχθηκε η στόχος για την καταδίκη των τουρκικών ενεργειών αναφορικά με τα Βαρώσια, σημειώνοντας ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Ινδία και Ιρλανδία καταδίκασαν απερίφραστα τις τουρκικές εξαγγελίες, αφήνοντας εμμέσως πλην σαφώς αιχμές για άλλες χώρες που δεν κατονομάζει όπως η Βρετανία και η Γερμανία ότι είχαν «ενδοιασμούς» για ανάλογης έντασης και καθαρότητας καταδίκη της Τουρκίας.
«Κατέστη επίσης σαφές ότι αν η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική της συμπεριφορά θα υπάρξουν επιπτώσεις» σημείωσε ο κ. Δένδιας στη δήλωσή του ενώ έστειλε το μήνυμα προς την Άγκυρα πως θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η Οθωμανική αυτοκρατορία τελείωσε πριν από 100 χρόνια.
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό στην Τουρκία ότι ζούμε στον 21ο αιώνα και η Οθωμανική Αυτοκρατορία έχει πάψει να υφίσταται εδώ και 100 χρόνια. Ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί θεμελιώδη αρχή στις σχέσεις μεταξύ των κρατών (από τη δήλωσή μου μετά την ενημέρωση των κομμάτων). pic.twitter.com/c1xtvh6Eh8
— Nikos Dendias (@NikosDendias) July 29, 2021
Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Δένδια έχει ως εξής:
«Είχα σήμερα σειρά συναντήσεων με τους εκπροσώπους των Κοινοβουλευτικών κομμάτων εκτός από το ΚΙΝΑΛ. Με τον κ. Λοβέρδο θα
συναντηθώ την προσεχή εβδομάδα, σήμερα υπήρξε ένα ζήτημα ανειλημμένων υποχρεώσεων του.
»Βεβαίως, οι συζητήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών με τα κόμματα για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, αυτή είναι η εντολή που έχω από τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
»Αναφέρθηκα στις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το φως των παράνομων τουρκικών εξαγγελιών για τα Βαρώσια.
»Όπως γνωρίζετε, υπήρχε έντονη κινητικότητα την περασμένη εβδομάδα για το θέμα αυτό και, μάλιστα, σε στενό συντονισμό με την Κυπριακή πλευρά, με τον Πρόεδρο, κ. Νίκο Αναστασιάδη, και με τον συνάδελφό μου, κ. Νίκο Χριστοδουλίδη. Άλλωστε, για το ζήτημα αυτό μίλησε εκτενώς χτες και ο Πρωθυπουργός στις επαφές του με τον Κύπριο Πρόεδρο και τον Ιορδανό Μονάρχη.
»Ο στόχος μας ήταν η καταδίκη των τουρκικών ενεργειών τόσο στο πλαίσιο του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
»Και ο στόχος αυτός μπορώ να πω επετεύχθη παρά τους ενδοιασμούς που εκφράστηκαν από ορισμένα κράτη. Είναι σημαντικό ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Γαλλία, η Ιρλανδία καταδίκασαν απερίφραστα τις τουρκικές εξαγγελίες.
»Κατέστη επίσης σαφές ότι αν η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική της συμπεριφορά θα υπάρξουν επιπτώσεις. Μάλιστα, η Ελληνική πλευρά, μέσω επιστολής που μετά από οδηγίες μου επιδόθηκε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ αντέκρουσε τα έωλα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς αναφορικά με την στρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
»Παράλληλα υπογραμμίστηκε ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή μας. Αρχής γενομένης αυτό το απαράδεκτο casus belli. Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκφράσει απειλή πολέμου κατά άλλης χώρας και μάλιστα, αν η χώρα αυτή ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της.
»Πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν να βρισκόμασταν στον 18ο ή στον 19ο αιώνα.
»Πρέπει να αναγνωρίσει ότι ζούμε στον 21ο αιώνα. Ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία έχει πάψει πια να υπάρχει εδώ και 100 χρόνια. Και ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας αποτελεί θεμελιώδη αρχή για τις σχέσεις μεταξύ όλων των κρατών.
»Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτή η συνειδητοποίηση είναι και προς το συμφέρον της τουρκικής κοινωνίας, ένα μεγάλο κομμάτι της οποίας νομίζω συμμερίζεται αυτές τις θέσεις».