Σήμερα, με τα τόσα πολλά κρούσματα (2.874), θα αρχίσω με μια θετική είδηση, που αποδεικνύει πόσο αναγκαία είναι η πειθώ, αλλά και πόσο έχει επιδράσει το μέτρο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών. Στο νοσοκομείο Σωτηρία, στο μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς της χώρας όλοι οι γιατροί του (πλην ενός) εμβολιάστηκαν. Δηλαδή έχει εμβολιαστεί το 100% του ιατρικού προσωπικού και το 80% του υπόλοιπου προσωπικού ήτοι νοσηλεύτριες, διοικητικό προσωπικό κτλ. Το ποσοστό είναι ικανοποιητικό εάν ληφθεί υπόψη ότι στο νοσοκομείο αυτό υπήρχαν αρκετοί επιστήμονες που δεν είχαν εμβολιαστεί. Μάλιστα στο παρελθόν είχαν νοσηλευτεί στις ΜΕΘ και δύο γιατροί.

Η πίεση στις ΜΕΘ τελευταίως με την μετάλλαξη «Δέλτα» αυξάνεται, το σύστημα ωστόσο αντέχει πλην όμως οι εισαγωγές πληθαίνουν. Ο μέσος όρος ηλικίας στις ΜΕΘ είναι τώρα στα 30 έτη. Όλοι τους ανεμβολίαστοι. Εδώ θέλω να σταθώ σε δύο περιπτώσεις. Σε ενός διασωληνωμένου επιστήμονα αρνητή του εμβολίου, που ακόμα και μετά τη διασωλήνωση εξακολουθεί να είναι αρνητής (τώρα μάλιστα που απέκτησε και αντισώματα) και ενός ρομά επίσης αρνητή που μόλις τα κατάφερε και βγήκε από την καταστολή, όπως με πληροφορεί η διευθύντρια των ΜΕΘ Αντωνία Κουτσούκου, άρχισε να διαλαλεί πόσο αναγκαίο είναι το εμβόλιο και πόσο αυτό σώζει ζωές.

Επίσης θέλω να σταθώ στον Μητροπολίτη Νεαπολέως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβα που αναφερόταν στα οφέλη του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και ξαφνικά κάποιος πιστός άρχισε να φωνάζει «αίσχος για τα εμβόλια», διακόπτοντας την ομιλία του. Τι είπε ο σεβασμιότατος; «Κάποιος αντέδρασε, αλλά η Εκκλησία όλους μάς αγαπά και μας δέχεται. “Ησύχασε”, του είπα, “ηρέμησε”».

***

Η Τουρκία δεν απέσυρε ούτε έναν στρατιώτη από την στρατιά του Αιγαίου

Η Τουρκία, είπε ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, διατηρεί απέναντι από τα νησιά μας, στην ηπειρωτική χώρα, τη στρατιά του Αιγαίου, με αποβατική ταξιαρχία και διατείνεται ότι απειλείται από την Ελλάδα. Επιτέλους χρειάζεται λίγη σοβαρότητα. Στρατιωτικές πηγές μου επεσήμαναν ότι παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει τα τελευταία χρόνια ανοίξει πολλαπλά στρατιωτικά μέτωπα (Λιβύη, Βόρεια Συρία, Ιράκ, Αζερμπαϊτζάν, Κούρδους κλπ.) δεν έχει αποσύρει ούτε έναν στρατιώτη της από την Στρατιά του Αιγαίου και να τον μεταφέρει στα μέτωπα που άνοιξε. Ούτε ένα αποβατικό σκάφος απέναντι από τα νησιά. Ούτε βεβαίως έχει αποσύρει κάποιον ]στρατιώτη της από την παράνομη στρατιωτική δύναμη κατοχής που διατηρεί στην Κύπρο.

***
Κάποιοι να μας φυλάνε

Τούτο το καλοκαίρι, όσοι έχουν βρεθεί στην εσχατιά του Αιγαίου, στο Καστελλόριζο, ή στη Σύμη, και στη Χάλκη, σίγουρα θα πρόσεξαν στη θάλασσα τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων, με τα φούμα στα πρόσωπά τους, τα τελευταίας τεχνολογίας όπλα τους, να περιπολούν με τα φουσκωτά τους, αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν καμία έκνομη ενέργεια παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Σίγουρα θα παρατήρησαν όταν τα φουσκωτά εισέρχονται στο λιμάνι του Καστελόριζου την υποδοχή που τους επιφυλάσσουν οι κάτοικοί τους (ακόμα και οι τουρίστες) ή όταν ξεπροβάλλουν ξαφνικά πίσω από την βραχονησίδα Αλιμιά (ανάμεσα στη Ρόδο και στη Χάλκη) δίνοντας στους ταξιδιώτες το αίσθημα ότι κάποιοι στην εσχατιά του Αιγαίου, τους φυλάνε.

***
Γιατί νοσούν οι εμβολιασμένοι

Κανένα, εμβόλιο δεν μπορεί να προσφέρει 100% προστασία σε όλους τους ανθρώπους, αναφέρουν οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ). Η πιθανότητα όμως να μολυνθεί κάποιος μετά από έκθεση στον ιό 14 ημέρες αφού έχει λάβει και τις δύο δόσεις των εμβολίων που υπάρχουν στην Ελλάδα είναι μέχρι τρεις φορές μικρότερη από ό,τι αν δεν είχε εμβολιαστεί. Στη συνέχεια, αφού μολυνθεί ένας εμβολιασμένος, η πιθανότητα να νοσήσει βαριά είναι μειωμένη κατά οκτώ φορές από ό,τι αν δεν είχε εμβολιαστεί. Στην πράξη αυτό μεταφράζεται για τον εμβολιασμένο σε μία εξαιρετικά μικρότερη πιθανότητα να καταλήξει στο νοσοκομείο, σε ΜΕΘ ή να πεθάνει εξαιτίας της λοίμωξης με τον ιό.

****
Η προστασία από τα εμβόλια

Τον τελευταίο καιρό ακούγονται παραδείγματα με ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί αλλά έχουν κολλήσει τον ιό. Μήπως αυτό σημαίνει ότι τα εμβόλια έχουν χάσει την ισχύ τους έναντι των νέων στελεχών ή ότι τα εμβόλια δεν προσφέρουν προστασία; Οι καθηγητές Μαγιορκίνης και Δημόπουλος επαναλαμβάνουν ότι τα εμβόλια μειώνουν την πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος αλλά δεν τη μηδενίζουν. Έτσι, λοιπόν, σε έναν πληθυσμό που έχει εμβολιασθεί το 70% πλήρως και με δεδομένο ότι μειώνεται η πιθανότητα μόλυνσης τρεις φορές ως αποτέλεσμα του εμβολιασμού, αναμένουμε φυσιολογικά το 40% των διαγνώσεων να αφορά εμβολιασμένους και το 60% να αφορά μη εμβολιασμένους.

***
Άλλη μία βουλευτής ανεμβολίαστη εμβολιάστηκε

Μειώθηκε και άλλο ο αριθμός των ανεμβολίαστων βουλευτών. Πέραν του γνωστού αρχηγού κόμματος που αρνείται το εμβόλιο, έχουν εμβολιαστεί τις τελευταίες ημέρες και άλλοι βουλευτές που έως τώρα δεν είχαν εμβολιαστεί. Μία εξ αυτών έκανε μάλιστα την εμφάνισή της στο Προεδρικό Μέγαρο, στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, όπου για να συμμετάσχει κάποιος έπρεπε να επιδείξει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε τεστ αρνητικό. Όταν ρωτήθηκε πώς βρέθηκε στο Προεδρικό, είπε ότι έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου και ότι προσκόμισε αρνητικό τεστ. Δήλωσε πάντως ότι θα κάνει και την δεύτερη δόση. Τι γίνεται με τους υπαλλήλους της Βουλής; Οπως με πληροφορεί ο Πρόεδρος του Σώματος Κώστας Τασούλας έχει ήδη εμβολιαστεί το 80% του προσωπικού της Βουλής, δηλαδή πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο της χώρας.

***

Πότε είχε δίκαιο ο ΣΥΡΙΖΑ

Όταν, λέει ο Κώστας Τασούλας, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να φέρει το ασφαλιστικό στη Βουλή μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, εκεί γύρω στον Σεπτέμβριο ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι ασκήθηκε πίεση από όλο το σύμπαν στην κυβέρνηση για να το πάρει πίσω. Τώρα όμως που η κυβέρνηση θέλησε να το φέρει προς συζήτηση στη Βουλή μέσα στον Ιούλιο, πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτύρεται ότι φέρνουν ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο μέσα στο κατακαλόκαιρο και υπό συνθήκες καύσωνος. Τελικά πότε είχε δίκαιο ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν ή τώρα;

***

Πέθανε ο βοσκός των Ιμίων

Πέθανε τα ξημερώματα της Τετάρτης στο νησί Ψέριμο, όπου κατά καιρούς διέμενε, σε ηλικία 94 χρονών ο Αντώνης Βεζυρόπουλος ο οποίος ήταν γνωστός ως ο «βοσκός των Ιμίων». Για περισσότερο από 20 χρόνια διατηρούσε 40 κατσίκια περίπου, πάνω στις δύο νησίδες τις οποίες επισκεπτόταν ανελλιπώς για όσο καιρό του επέτρεπε η ηλικία του. Ο Βεζυρόπουλος έχει γράψει ιστορία με την παρουσία του στα Ίμια και αποτελεί μια εμβληματική μορφή που έχει βάλει τη δική της σφραγίδα σχετικά με την ελληνικότητα των δύο νησίδων.

***
Μια ξεχωριστή δεξίωση στον κήπο του Προεδρικού

Πάλι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας άνοιξε το Προεδρικό Μέγαρο και τους κήπους του αυτή τη φορά για να δεξιωθεί τους ΑΧΕΠΑ αλλά και τους ελληνικής καταγωγής βουλευτές διαφόρων χωρών. Οι ειδήσεις που βγήκαν ήταν ότι σε πολλά κοινοβούλια υπάρχουν ελληνικής καταγωγής εκλεγμένοι βουλευτές. Και δεν ομιλώ μόνον στις Ηνωμένες Πολιτείες, ή στη Γαλλία, ή ακόμα στην Αλβανία, αλλά και στην Κένυα. Συνολικά ήρθαν στην χώρα μας 39 Έλληνες βουλευτές από οκτώ χώρες. Επίσης έγινε συζήτηση για την ελληνική γλώσσα και υπήρξε η αποκάλυψη από πλευράς Πάαιτ ότι μαθαίνει ελληνικά. Όντως τα ελληνικά του, τώρα που πιθανόν να φύγει από την χώρα μας βελτιώθηκαν εντυπωσιακά. Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε σε «πηγαδάκι» ανάμεσα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, τσον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Βλάση και στην πρεσβευτή της χώρας μας στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου ήταν το ζήτημα της ασφάλισης των διπλωματών. Οι ομογενείς ρωτούσαν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας πότε σκοπεύει να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον για να της ετοιμάσουν υποδοχή.