ΥΛΙΚΑ (για ένα κιλό γιαούρτι)

1 λίτρο αγελαδινό γάλα πλήρες (η ίδια συνταγή ισχύει και για το πρόβειο γάλα, που όμως είναι πιο σπάνιο στην αγορά)

1 κοφτή κ.σ. γιαούρτι πλήρες, πρόβειο, χωρίς πέτσα

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Σε ένα κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να φτάσει στους 90°C, ανακατεύοντάς το τακτικά για να μην κολλήσει.

Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και περιμένουμε να φθάσει στους 45°C. (Το γάλα θα κρυώσει γρηγορότερα αν τοποθετήσουμε στη μέση της κατσαρόλας ένα ποτήρι με κρύο νερό. Οπωσδήποτε το ποτήρι πρέπει να είναι χοντρό για να μη σπάσει.)

Μόλις φθάσει στους 45°C προσθέτουμε 1 κοφτή κ.σ. γιαούρτι πρόβειο (χωρίς την πέτσα του) και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί.

Μοιράζουμε το μείγμα σε 5 πυρίμαχα μπολάκια των 200 γρ. το καθένα και τα βάζουμε στον φούρνο στους 50°C για 2 1/2 ώρες. Βγάζουμε τα μπολάκια από τον φούρνο και τα βάζουμε κατευθείαν στην κατάψυξη (θέλουμε να πάθει το γιαούρτι «σοκ») για 15΄. Τα μεταφέρουμε στο ψυγείο. Το γιαούρτι διατηρείται αναλλοίωτο για δέκα ή και περισσότερες μέρες.

ΜΥΣΤΙΚΟ

Καλύτερα να το ψήσετε και να το φυλάξετε σε μικρά πυρίμαχα μπολάκια. Αν το βάλετε σε μεγάλο σκεύος του κιλού, θα μαζέψει νερά.