Το Συνέδριο της Δημοκρατικής Κοινωνίας του Κουρδιστάν-Ευρώπης, κουρδική οργάνωση, που εμφανίστηκε και στον κυβερνοχώρο με το hashtag #WeRejectTreatyOfLausanne (# Απορρίπτουμε τη Συνθήκη της Λωζάνης), ζητά να θεωρηθεί υπεύθυνη η Οθωμανική και Ερντογανική Τουρκία για εγκλήματα και παραβιάσεις κατά κοινωνιών και μειονοτήτων στην περιοχή, ειδικά για τη γενοκτονία εναντίον των Κούρδων και των Αρμενίων.
«Νεο-οθωμανισμός»
Η κουρδική εκστρατεία προειδοποιεί επίσης για τον «νεο-οθωμανισμό» που υιοθέτησε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως φαίνεται από τα επεκτατικά του σχέδια του με στόχο την προσάρτηση τμημάτων της Συρίας, του Ιράκ και της Λιβύης στην Τουρκία, και τον ισχυρισμό του ότι αποτελούν «οθωμανικά εδάφη» που έχουν κλαπεί από την Τουρκία με τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία υπεγράφη στις 24 Ιουλίου 1923 μεταξύ των νικητριών χωρών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Βάσει της συμφωνίας, η τουρκική επικράτηση έπαυσε να υπάρχει στις χώρες και τις πόλεις που κατείχε ή στις οποίες είχε προνόμια, όπως η Αίγυπτος, η Κύπρος, η Λιβύη και η Υεμένη, ενώ η διαμάχη για την υπαγωγή της Μοσούλης στο Ιράκ ή την Τουρκία παραπέμφθηκε στη διαιτησία της Ενωσης των Εθνών, που απέρριψε τους τουρκικούς ισχυρισμούς, ενώ οι επαρχίες της βόρειας Συρίας προσαρτήθηκαν στην Τουρκία, και σχηματίστηκε η σύγχρονη Τουρκία με τα σύνορά της στην Ανατολία και την Ανατολική Θράκη, και επικεφαλής τον Κεμάλ Ατατούρκ.
Γιατί εναντιώνονται στη Συμφωνία;
Το παράδοξο είναι ότι παρά τις διαφορές μεταξύ των Κούρδων και της Τουρκίας, οι δύο πλευρές συμφωνούν στην απόρριψη της Συνθήκης της Λωζάνης.
Αν και η Αγκυρα την απορρίπτει με το πρόσχημα ότι «κλέβει» εδάφη που ανήκουν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι Κούρδοι την απορρίπτουν με την αιτιολογία ότι ανέτρεψε το όνειρό τους να ιδρύσουν το κράτος του Κουρδιστάν, για το οποίο ήλπιζαν να τους βοηθήσουν οι ευρωπαίοι σύμμαχοι. Μια τιμητική παραχώρηση για την προσφορά τους στον πόλεμο εναντίον της Τουρκίας.
Κατά την 98η επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης, οι Κούρδοι ξεκίνησαν εκστρατεία στο Διαδίκτυο σε διάφορες γλώσσες για να υπενθυμίσουν τα εγκλήματα της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων, τα οποία χαρακτηρίζουν ως «γενοκτονία», απαιτώντας διεθνή αναγνώριση παρόμοια με αυτήν των αποφάσεων από ορισμένες χώρες για τη «γενοκτονία των Αρμενίων» από τους Τούρκους, ή του αφανισμού των Γιαζίντι από την τρομοκρατική οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).
Ο κούρδος δημοσιογράφος και μέλος της εκστρατείας Ντελσίρ Αβίστα δήλωσε στο Sky News Arabia ότι η εκστρατεία «έρχεται σε μια σημαντική στιγμή, καθώς σήμερα (Σάββατο) σηματοδοτείται η 98η επέτειος της απαράδεκτης Συμφωνίας της Λωζάνης, η οποία συνήφθη το 1923, και με βάση την οποία διαιρέθηκε το Κουρδιστάν σε τέσσερα μέρη.
«Χωρίς πατρίδα και χωρίς ταυτότητα»
»Το αποτέλεσμα ήταν ο κουρδικός λαός, να μην έχει μια πατρίδα όπως όλοι οι άλλοι λαοί, και ο μεγαλύτερος λαός στον κόσμο από άποψη πληθυσμού έχει βρεθεί χωρίς πατρίδα και χωρίς ταυτότητα, ενώ η ταυτότητα αυτών των τεσσάρων καθεστώτων επιβλήθηκε σε αυτούς με τη στέρηση όλων των δικαιωμάτων τους, και λόγω αυτής της διαίρεσης υπέστησαν διάφορες μάστιγες δολοφονιών, εκτοπισμών, κακοποιήσεων και διώξεων».
Οι Κούρδοι στο Ιράκ, την Τουρκία, τη Συρία και το Ιράν λένε ότι η οριοθέτηση των συνόρων με βάση της Συνθήκης της Λωζάνης τους ανάγκασε να χωριστούν μεταξύ αυτών των χωρών.
Σύμφωνα με τον Ντελσίρ, «έχουμε χιλιάδες έγγραφα και αποδείξεις που καταδικάζουν την Τουρκία… και όλες οι προσπάθειές μας κινούνται στο πλαίσιο της λογοδοσίας της για τα εγκλήματά της εναντίον των Κούρδων, των Αρμενίων, των Συρίων, των Ασσυρίων, των Αλαουιτών και άλλων φυλών και αιρέσεων, οι πιο πρόσφατες από τις οποίες αφορούν τα εγκλήματά της στην πόλη Αφρίν, Σαρακανίγια (Ras al-Ain) και Γκιρί Σπι (Tel Abyad), στη Συρία.
Εναντίον της Τουρκίας 137 οργανισμοί
Επίσης, 137 θεσμοί και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έστειλαν μνημόνιο στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, τον πρόεδρο του Υπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Zeid Ra’ad Al Hussein, τον ελβετό υπουργό Εξωτερικών Kenazio Cassis, και επικεφαλής διεθνών οργανισμών, για να υπενθυμίσουν στη διεθνή κοινότητα τις οθωμανικές σφαγές.
Οι οργανώσεις αναφέρουν στο έγγραφό τους:
«Οι υποστηρικτές της Ενωσης του Μεγάλου Τουράν διατηρούν την κληρονομιά των οθωμανών προγόνων τους στην Ανατολία, το Λεβάντε, τη Βόρεια Αφρική και τα Βαλκάνια, αφού σκότωσαν όλους εκείνους που απέρριψαν τις κατακτήσεις τους και τον πολιτισμό τους, όπως συνέβη στην γενοκτονία των Αρμενίων κατά τα έτη 1918-1914, και τις συστηματικές εκστρατείες εξόντωσης και καταναγκαστικού εκτοπισμού, της δημογραφικής αλλοίωσης και της πολιτισμικής στρέβλωσης με στόχο τη διαγραφή της εθνικής ταυτότητας εναντίον των Ελλήνων, των Αλεβιτών και Κούρδων».
Οι οργανώσεις επέστησαν επίσης την προσοχή στο νέο σχέδιο του Ερντογάν για προσάρτηση εδαφών στη βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ, κάτι που σημαίνει ότι οι Κούρδοι βλέπουν την προσάρτηση των εδαφών τους.
Αυτό που, ίσως, θα σβήσει τις ελπίδες τους να εδραιώσουν ένα Μεγάλο Κουρδιστάν.
Ερντογάν και επεκτατισμός
Από την πλευρά του, ο Ερντογάν, στην επέτειο της υπογραφής της Συνθήκης της Λωζάνης, ανανέωσε τις συζητήσεις για τα επεκτατικά του σχέδια, γιορτάζοντας την κατοχή της Τουρκίας σε μεγάλες περιοχές στη βόρεια Συρία και την Κύπρο, τις επεμβάσεις της στο Ιράκ και τη στρατιωτική της παρουσία στη Λιβύη και την Κύπρο.
Και αναφέρει σε μήνυμά του που δημοσίευσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu το Σάββατο: «Οι αποφασιστικές επιτυχίες που έχουμε καταφέρει σε διάφορες αρένες, ξεκινώντας από τη Συρία και τη Λιβύη, περνώντας από την ανατολική Μεσόγειο και τελειώνοντας με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, είναι η σαφέστερη ένδειξη της θέλησής μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας».
Αυτό το μήνυμα έρχεται 4 ημέρες μετά την επίσκεψή του στην πόλη Βαρώσια, στο τουρκικό κατεχόμενο τμήμα του νησιού της Κύπρου, και το άνοιγμα μέρους της πόλης, αν και ήταν κλειστή από τότε που οι κάτοικοι την εγκατέλειψαν τη δεκαετία του εβδομήντα του περασμένου αιώνα μετά την τουρκική εισβολή στο νησί, όπου τα Ηνωμένα Εθνη αποφάσισαν να την κρατήσουν κλειστή επειδή ανήκει στο νόμιμο κράτος της Κύπρου έως ότου το κυπριακό ζήτημα επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων.
Ανοίγει τον δρόμο…
Οι παρατηρητές πιστεύουν ότι η Τουρκία ανοίγει τον δρόμο για απόσυρση από τη Συμφωνία της Λωζάνης, επεκτείνοντας και καταλαμβάνοντας τα εδάφη που είχαν προηγουμένως απελευθερωθεί από την τουρκική κατοχή με βάση ακριβώς αυτήν τη συμφωνία, στηριζόμενη στην πρόκληση εθνοτικών και θρησκευτικών συγκρούσεων μεταξύ των πληθυσμών, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η πίστη στην Τουρκία κάτω από μια θρησκευτική ομπρέλα που ενσωματώνεται στην τρομοκρατική (Μουσουλμανική) Αδελφότητα ή την αναβίωση της τρομοκρατικής οργάνωσης.
Οι εθνικές διαμάχες σε ορισμένους πληθυσμούς προκαλούνται από απογόνους Οθωμανών που εγκατέστησαν σε αυτές τις χώρες κατά τη μακρινή οθωμανική κατοχή, όπως κάνουν στη Συρία, τη Λιβύη και το Ιράκ.
Πηγή: skynewsarabia.com, echedoros-a.gr