Για νέες μεταλλάξεις στις οποίες θα οδηγήσουν οι συνεχείς μολύνσεις του κορωνοϊού, έκανε λόγο η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και προειδοποίησε ότι αυτό θα επηρεάσει και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Με φόντο την απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής για έναρξη εμβολιασμών στις ηλικίες 12-15 ετών, τις τελευταίες εβδομάδες και με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, παρατηρείται ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά και τους εφήβους.
«Οι συνεχείς μολύνσεις των παιδιών θα οδηγήσουν σε νέες μεταλλάξεις και σε μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων» προειδοποίησε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, παρομοίασε τους ανεμβολίαστους με «εργαστήριο παραγωγής νέων μεταλλάξεων».
Ήπια νόσος στα παιδιά
Από την αρχή της επιδημίας, έχει διαπιστωθεί ότι η νόσος στα παιδιά διαδράμει ήπια ή και ασυμπτωματικά. Εντούτοις, και στις άλλες χώρες, όπως και στις δικές μας, ένας μεγάλος αριθμός παιδιών έχει νοσηλευτεί, παρά την ήπια συμπτωματολογία, στα νοσοκομεία.
Επικαλούμενη τα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Ολλανδία, σχετικά με την κλινική έκφραση της COVID, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι επιβεβαιώνουν τη σπανιότητα μίας σοβαρής νόσου, ενός σπάνιου συνδρόμου που σχετίζεται με τον κορωνοϊό, το πολυοργανικό φλεγμονώδες σύνδρομο.
Το επιστημονικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με την ίδια, εστιάζεται στην αναζήτηση και διευκρίνιση της συχνότητας των συμπτωμάτων μετά από λοίμωξη με COVID στα παιδιά, εβδομάδες μετά από αυτήν, post-COVID ή long-COVID σύνδρομο και είναι ανεξάρτητο από τη βαρύτητα της λοίμωξης με συμπτώματα τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.
Τα ποσοστά της συχνότητας ποικίλουν ευρέως, όπως είπε, ενώ τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα έχουν αυξημένο κίνδυνο δυσμενών επιπτώσεων από τη λοίμωξη COVID.
Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πολλά κενά σχετικά με τον κίνδυνο ανά κατηγορία νοσήματος.
Πηγή διασποράς
Σε ό,τι αφορά το επιδημιολογικό κομμάτι τόνισε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι αποτελούν πηγή διασποράς και κινδυνεύουν κυρίως τα ευάλωτα άτομα.
«Τα παιδιά και οι έφηβοι, ως γνωστόν, αποτελούν πηγή διασποράς του ιού στο περιβάλλον και κυρίως αυτοί που κινδυνεύουν είναι τα άτομα στο περιβάλλον που είναι ευάλωτα είτε διότι είναι ανεμβολίαστα, είτε διότι λόγω ηλικίας ή υποκείμενου νοσήματος έχουν μειωμένη ανοσοανταπόκριση στους εμβολιασμούς που πιθανώς έχουν κάνει» είπε και πρόσθεσε:
«Τα παιδιά ως πηγές διασποράς του ιού είναι και τα αίτια των επιδημικών εξάρσεων στα σχολεία, μια πραγματικότητα την οποία οι γονείς έχουν ζήσει την προηγούμενη χρονιά, και αυτό το γεγονός εμποδίζει την δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και τις άλλες απαραίτητες δραστηριότητες της ηλικίας της παιδικής».
Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, για τα παιδιά έχουν εγκριθεί δύο εμβόλια, της Pfizer για 12-15 ετών και της Moderna για 12-17 ετών, ενώ -σύμφωνα με τις έρευνες- τα εμβόλια είναι ικανά να παράγουν αντισώματα ανάλογα με αυτά των μεγαλύτερων ηλικιών, είναι αποτελεσματικά και ασφαλή με τις αντιδράσεις που παρουσιάζουν οι ενήλικες.
Πάντως, λόγω του σχετικά μικρού αριθμού παιδιών δεν μπορούν να καταγραφούν σπάνιες παρενέργειες όπως η περικαρδίτιδα-μυοκαρδίτιδα, που σύμφωνα με τα στοιχεία των ΗΠΑ υπάρχουν 18 περιπτώσεις σε 1 εκατ. εμβολιασθέντων.
Γιατί αποφασίστηκε ο εμβολιασμός των 12-15 ετών
Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας και την αυξανόμενη συνεχώς διασπορά της μετάλλαξης «Δέλτα» -λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την διαθεσιμότητα βεβαίως εμβολίων- η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε θετικά για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών με στόχο:
- Πρώτον, την προστασία της υγείας των ίδιων των παιδιών.
- Δεύτερον, τη διατήρηση της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά και των κοινωνικών δραστηριοτήτων των παιδιών.
- Τρίτον, την προστασία των ευάλωτων ατόμων στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον.
Όπως επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου, η Επιτροπή κρίνει ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, τα οφέλη από τον εμβολιασμό υπερτερούν της πιθανότητας σπανίων ανεπιθύμητων παρενεργειών.
Ο εμβολιασμός είναι εθελοντικός και είναι απαραίτητη η συγκατάθεση μετά την ενημέρωση των γονέων.
Μάλιστα, όπως είπε, η σύσταση εμβολιασμού θα επικαιροποιείται ανάλογα και με τα νέα επιστημονικά δεδομένα.