Η γιορτή της δημοκρατίας και η παραφωνία Βελόπουλου

Η κυρία Σακελλαροπούλου κάλεσε ανθρώπους από διαφορετικές ιδεολογικές και κοινωνικές ομάδες, όπως επιστήμονες που αναπτύσσουν πρωτοπόρες τεχνολογίες στους τομείς του Περιβάλλοντος, της Υγείας, της Γενετικής, επαγγελματίες από τον παραγωγικό τομέα της οικονομίας που διακρίνονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το κεντρικό σύνθημα στη δεξίωση για την 47η επέτειο από την αποκατάσταση της δημοκρατίας ήταν «Στη δημοκρατία χωράνε όλοι». Αφορμή για το σύνθημα στάθηκε η κριτική που ασκήθηκε από τον Κυριάκο Βελόπουλο στην Προεδρία της Δημοκρατίας για την επιλογή των προσώπων που εκλήθησαν.

Ο κ. Βελόπουλος με επιστολή του ενημέρωσε πως δεν πρόκειται να παρευρεθεί, κατηγορώντας παράλληλα την Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως διαμόρφωσε τον κατάλογο των καλεσμένων «βάσει προσωπικών ιδεοληψιών».

Μάλλον ως μια «καλή δικαιολογία» μου φάνηκε η επιστολή του αρχηγού της Ελληνικής Λύσης να μην παραστεί, γιατί θα του ζητούσαν στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου πιστοποιητικό εμβολιασμού και, ως γνωστόν, όχι μόνο δεν έχει εμβολιαστεί, αλλά επέκρινε το πρόγραμμα «Ελευθερία». Αυτό λοιπόν που λεγόταν στο Προεδρικό Μέγαρο ως απάντηση ήταν ότι στη «δημοκρατία χωράει όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς να κοιτάζει καταγωγή, φύλο, χρώμα ή σεξουαλικό προσανατολισμό». Αλλωστε, όπως έλεγε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η επέτειος δεν είναι μόνο για να βλέπουμε προς το παρελθόν και στα όσα κατακτήσαμε, αλλά να προσβλέπουμε και στο μέλλον».

Η κυρία Σακελλαροπούλου κάλεσε ανθρώπους από διαφορετικές ιδεολογικές και κοινωνικές ομάδες, όπως επιστήμονες που αναπτύσσουν πρωτοπόρες τεχνολογίες στους τομείς του Περιβάλλοντος, της Υγείας, της Γενετικής, επαγγελματίες από τον παραγωγικό τομέα της οικονομίας που διακρίνονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Προσκάλεσε, υπενθυμίζω, μεταξύ άλλων τη Μάγδα Φύσσα, τη Σταυρούλα Αξαρλιάν, τον Γιώργο Μομφεράτο, τη Σοφία Μπεκατώρου και ανθρώπους που πρωτοστάτησαν στη μάχη κατά του φονικού ιού. Προσκλήθηκαν επίσης εκπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων, δομών κοινωνικής πρόνοιας θυμάτων βίας και προστασίας ανηλίκων, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Διαμόρφωσης Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+, μετανάστες και άλλοι.

Τα παράσημα

Εφέτος το ξεχωριστό γεγονός που υπήρξε με την ευκαιρία της 47ης επετείου για την αποκατάσταση της δημοκρατίας δεν ήταν μόνο η δεξίωση στους COVID free κήπους του Προεδρικού Μεγάρου, που είχε προγραμματιστεί για χθες Σάββατο, αλλά τα παράσημα που αποφάσισε να απονείμει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε διάφορες προσωπικότητες με σημαντικό ρόλο στην κοινωνία και στην επιστήμη, στις τέχνες και στον πολιτισμό. Η παρασημοφόρηση γίνεται κατόπιν πρότασης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Το σημαντικότερο παράσημο που απονέμει η πολιτεία, ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Τιμής, θα δοθεί στον Μίκη Θεοδωράκη. Ο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Σωτήρος απονέμεται στους Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο, καθηγητή Δημοσίου Δικαίου, και Μαργαρίτη Σχοινά, αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συνολικά απονεμήθηκαν 30 παράσημα, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν αυτά του Αλβέρτου Μπουρλά, CEO της Pfizer, της Μαρίας Ανδρουλάκη, νοσηλεύτριας, της Μαρίας Τσιαλέρα, δασκάλας με τον έναν μαθητή στους Αρκιούς, που τιμήθηκαν με τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιίας. Με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος τιμάται ο Βασίλης Θεοχαράκης, επιχειρηματίας, ζωγράφος, πρόεδρος του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη και με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος της Ευποιίας τιμάται η Αλίκη Περρωτή, καθώς και άλλοι.

Για να θυμούνται οι νεότεροι…

Η Κρήτη της Αντίστασης έχει μια μεγάλη ιστορία. Η Μάχη της Κρήτης έχει γίνει παγκόσμια γνωστή και ο ηρωισμός των Κρητικών μνημονεύεται από όλους. Ισως αυτό που δεν ξέρουν, όμως, πολλοί, γιατί το έχουν σκεπάσει η λήθη και οι… σοβάδες, είναι τα 12 κελιά των μελλοθανάτων στις φυλακές της Αγιάς Χανίων. Η πτέρυγα όπου πήγαιναν οι αντιστασιακοί κατά των Γερμανών οι οποίοι συλλαμβάνονταν και πολλοί από αυτούς εκτελέστηκαν. Τα κελιά αυτά ονομάστηκαν «κολαστήριο της Κρήτης» και το παρακείμενο οικόπεδο όπου στηνόταν το εκτελεστικό απόσπασμα το ονόμασαν «Γολγοθά». Εκεί πέρασε κάποιους μήνες το 1944 και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πατέρας του σημερινού Πρωθυπουργού, θανατοποινίτης. Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο χώρος παραδίδεται για να γίνει μουσείο. Και θα έχουν ενδιαφέρον οι δεκάδες επιγραφές των μελλοθανάτων πάνω στους τοίχους. Μόλις αποκαλυφθούν, η ιστορία της Κρήτης θα γράψει μια ακόμη χρυσή σελίδα. Γιατί, όπως μου λένε από τα Χανιά, πίσω από τον ασβέστη υπάρχουν πολύ συγκινητικά μηνύματα που έγραψαν οι μελλοθάνατοι, έτσι για να τους θυμούνται οι νεότερες γενιές.

Ο Ιρλανδός και ο Σταϊκούρας

Γνωρίζονταν από παλιά, κυρίως από τις συνεδριάσεις του Eurogroup. Εχουν περίπου την ίδια ηλικία, 47 ο Ιρλανδός Πασκάλ Ντόναχιου, 48 ο κ. Σταϊκούρας. Το προηγούμενο βράδυ έτρωγαν μαζί σουβλάκια στην ταβέρνα «Ο Πλάτανος» στην Πλάκα και η ευκαιρία για τον υπουργό Οικονομικών ήταν μοναδική. Θα ζητούσε από τον πρόεδρο του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας μετά την παρέλευση της πανδημίας. Ο κ. Σταϊκούρας ζήτησε συγκεκριμένα επανεξέταση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης «που θα δίνουν τη δυνατότητα προσαρμογής της δημοσιονομικής πολιτικής σε κάθε περίσταση, προσφέροντας ευελιξία στην αντιμετώπιση κρίσεων». Ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup προτίμησε να δώσει εύσημα στη χώρα μας για τις μεταρρυθμίσεις, λέγοντας μάλιστα πως αποδίδουν και για αυτό έχει αντέξει στην κρίση. Επιπλέον προέβλεψε ανάπτυξη πάνω από 4% για εφέτος και πάνω από 6% για το 2022. Εκανε λόγο για την πρόοδο των εμβολιασμών πανευρωπαϊκά, εξήρε όμως και τον ρόλο του έλληνα υπουργού στις αποφάσεις που ελήφθησαν πανευρωπαϊκά για την αντιμετώπιση της πανδημίας όλο το προηγούμενο διάστημα. Μίλησε με θαυμασμό για το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και τόνισε πως υπάρχει εμπιστοσύνη για την εφαρμογή του. Αυτά, όσο για τη χαλάρωση, θα δούμε…

Εμμονές

Πριν από την επίσκεψή του στη Μύκονο την περασμένη Πέμπτη, ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να ασχοληθεί με ένα από τα αγαπημένα του θέματα, τις τράπεζες. Και τι είπε; Οτι είναι οι χειρότεροι εργοδότες… Τώρα, παρότι εργασιακοί παράδεισοι προφανώς και δεν είναι, σε μια κοινωνία όπου χιλιάδες εργαζόμενοι ταλαιπωρούνται δουλεύοντας χωρίς ασφάλιση, με απλήρωτες υπερωρίες, σε καθεστώς αναστολής και με εργασιακή ανασφάλεια, είναι μάλλον άστοχο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να ψέγει τις τράπεζες, που έχουν ίσως το πιο προστατευμένο εργασιακό περιβάλλον, ενώ ακόμη και οι αποχωρήσεις τραπεζοϋπαλλήλων συνεχίζουν να γίνονται με πλούσια για την εποχή πακέτα εθελουσίας εξόδου. Και καλά ο ίδιος ο Αλέξης, οι σύμβουλοί του δεν έχουν κοινό νου; Ή είναι τόσο το μένος κατά των τραπεζών που δεν σκέφτονται ότι θα εξοργίσουν το κοινό τους που θα δει το αντιπολιτευτικό σφρίγος του κόμματος να εξαντλείται σε λάθος στόχους;

Η UNESCO και η Αγία Σοφία

Εστω και με δυσκολίες, αφού απαιτήθηκε συστηματική και ευρεία κινητοποίηση, κατέστη τελικά εφικτή η υιοθέτηση μιας απόφασης από την UNESCO αναφορικά με τη μετατροπή, από την Τουρκία, σε μουσουλμανικά τεμένη της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας που να ικανοποιεί την Ελλάδα. Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της 44ης Συνόδου της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς του οργανισμού, με την απόφαση να ομιλεί, μεταξύ άλλων, για την έλλειψη διαλόγου και σχετικής πληροφόρησης των προθέσεων της Τουρκίας και να εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τις επιπτώσεις που αυτές οι αλλαγές θα επιφέρουν στον οικουμενικό χαρακτήρα των δύο μνημείων. Καλεί επίσης την Τουρκία να προχωρήσει σε διάλογο πριν αποφασίσει οποιαδήποτε άλλη ριζική αλλαγή που θα αφορά τα δύο μνημεία. Να σας πω βέβαια ότι η ελληνοαιγυπτιακή προσέγγιση αποδίδει και σε επίπεδο UNESCO, καθώς το Κάιρο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για την έγκριση της απόφασης. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε συζητήσει εκτενώς το ζήτημα με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι – όπως και με υπουργούς άλλων φιλικών προς την Ελλάδα κρατών.

Μόλις είχε τελειώσει ο νικηφόρος αγώνας των Μιλγουόκι Μπακς και ο Πρωθυπουργός που ξενυχτούσε για να τον παρακολουθήσει σήκωσε το τηλέφωνο για να συγχαρεί τον έλληνα πρωταθλητή Γιάννη Αντετοκούνμπο (φωτογραφία): «Μας έκανες υπερήφανους. Εκανες υπερήφανη όλη την Ελλάδα» του είπε. Μίλησαν για αρκετή ώρα, με τον Πρωθυπουργό να τον συγχαίρει για άλλη μια φορά. Ηταν η ώρα που στο Μιλγουόκι γίνονταν ξέφρενοι πανηγυρισμοί, με τον Γιάννη να αναδεικνύεται και MVP των τελικών και να αποκαλύπτει την πρόθεσή του να έρθει στην Ελλάδα. Ανέφερε μάλιστα ότι θα προσπαθούσε να φτάσει το Σάββατο 24 Ιουλίου. Και με αρκετή δόση χιούμορ προσέθεσε ότι θέλει να τον υποδεχθούν 100.000 άτομα στο αεροδρόμιο. Να σημειώσω ότι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας του έστειλε πρόσκληση για να παραστεί στη δεξίωση για τη «Γιορτή της Δημοκρατίας» πολύ πιο πριν από τον αγώνα με τους Φοίνιξ Σανς που τον έστεψε πρωταθλητή.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.