Πρωτότυπο, τουλάχιστον στην σύλληψή του φαίνεται να είναι το «διαδραστικό θεατρικό ντοκιµαντέρ» Απομνημονεύματα Κολοκοτρώνη που η σκηνοθέτρια Μαριάννα Λαμπίρη παρουσιάζει από τις 27/7 ως τις 16/8 / 2021 στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θόλου 5 στην Πλάκα.
Σε συνεργασία µε την ερευνητική και καλλιτεχνική της ομάδα, η Λαμπίρη αναπαριστά την ιστορική αφήγηση που υπαγόρευσε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης στον Γεώργιο Τερτσέτη με τίτλο: Διήγησις συμβάντων της ελληνικής φυλής από τα 1770 έως τα 1836 και δημοσιεύτηκε μετά το θάνατό του.
Η σκηνική αφήγηση τοποθετεί τον οπλαρχηγό (τον οποίο υποδύεται ο Μάνος Βακούσης) σε ένα ιδιότυπο, νοητό, ιστορικό μουσείο, ως ένα ζωντανό και παρόν «έκθεμα». Αυτό το σύμβολο της Ελληνικής Επανάστασης, αφηγείται τη ζωή και τα πεπραγμένα του, ενώ ταυτόχρονα η αφήγηση πλαισιώνεται µε ηχοτοπία, ζωντανή μουσική, video art και live filming με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας.
Ετσι δημιουργείται ένας συνεχής διάλογος ανάμεσα στο ιστορικό παρελθόν, τη μνήμη και την πρόσληψή του στο παρόν με κέντρο βάρους την θεατροποιηµένη μορφή του λόγου του Κολοκοτρώνη, μια κορυφαία προσωπική μαρτυρία για την Επανάσταση του ‘21 η οποία μάλιστα μεταφέρεται για πρώτη φορά στο θέατρο.
Στη σκηνή οι Ευγενία Αποστόλου και Σοφία Λιάκου παρατηρούν και συμμετέχουν ως σύγχρονες ερευνήτριες την εξέλιξη της αφήγησης σε διαρκή κίνηση μέσα στα πολλαπλά επίπεδα του ιστορικού χρόνου. Η Μίνα Τσάµου παίζει ζωντανά κλαρινέτο.
Για το καινοτόμο καλλιτεχνικό και ερευνητικό εγχείρημά της, η Λαμπίρη συνεργάστηκε με το Εργαστήριο Μουσικής Ακουστικής Τεχνολογίας (LABmat) του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με επιστημονική υπεύθυνη την Πρόεδρο του Τμήματος, Καθηγήτρια Μουσικής Τεχνολογίας Αναστασία Γεωργάκη.
Το έργο υποστηρίζεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) στο πλαίσιο της 1ης Προκήρυξης της Δράσης «Επιστήμη και Κοινωνία»-«200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση».
Παραστάσεις καθημερινά από Τρίτη 27 Ιουλίου μέχρι την Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021στις 21:15. Είσοδος ελεύθερη.