Φτωχότερο είναι πια το ελληνικό θέατρο καθώς έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 22 Ιουλίου, σε ηλικία 81 ετών, η σπουδαία ηθοποιός Μάγια Λυμπεροπούλου.
Σύμβολο μιας ολόκληρης θεατρικής εποχής, αυτής του Καρόλου Κουν και του Γιώργου Λαζάνη, η Μάγια Λυμπεροπούλου έγραψε τη δική της ιστορία στις σημαντικότερες θεατρικές σκηνές της χώρας, αποτελώντας παράλληλα πρότυπο και πηγή έμπνευσης για τις νεότερες γενιές ηθοποιών.
Όπως αποκάλυψε ο Σπύρος Μπιμπίλας με ανάρτησή του στο Facebook, επιθυμία της Μάγιας Λυμπεροπούλου ήταν η σορός της να αποτεφρωθεί.
Παράλληλα η κηδεία της θα είναι πολιτική και θα τελεστεί το πρωί της Δευτέρας.
«Η πολιτική κηδεία της αγαπημένης μας Μάγιας Λυμπεροπούλου θα τελεστεί στο πρώτο κοιμητήριο της Αθήνας την Δευτέρα στις 11 το πρωί και η αποτέφρωση της, σύμφωνα με την επιθυμία της, στις 3 στην Ριτσώνα… Καλό ταξίδι μεγάλη μας θεατρίνα..
Σε ευχαριστούμε για όλα όσα μας προσέφερες…» έγραψε ο Σπύρος Μπιμπίλας.
Η Μάγια Λυμπεροπούλου με μια ματιά
Η Μάγια Λυμπεροπούλου γεννήθηκε το 1940 στην Αθήνα και φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα σπούδασε υποκριτική στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν.
Μετά την αποφοίτησή της παρέμεινε στο πλευρό του Κουν ως καλλιτεχνική συνεργάτιδά του μέχρι το 1970. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα διέμεινε στην Γαλλία, όπου σπούδασε κινηματογράφο.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα συνέχισε την καλλιτεχνική της πορεία συνεργαζόμενη με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης και άλλους θιάσους αναλαμβάνοντας μεγάλους και απαιτητικούς ρόλους.
Ενδεικτικές της συνεισφοράς της στο θέατρο θεωρούνται οι παραστάσεις «Άγγελοι στην Αμερική» (2010), «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» (2013), «Ο θείος Βάνιας» (2009), «Η τριλογία του παραθερισμού» (2011). Είχε διατελέσει καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας στα τέλη της δεκαετίας του ’80.
Ο κόσμος του Πολιτισμού αποχαιρετά την κορυφαία ηθοποιό
Το πρώτο μεγάλο θεατρικό της σπίτι, εκεί που επί της ουσίας γεννήθηκε και άνθισε το σπάνιο ταλέντο της, το Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν την αποχαιρέτησε με βαθιά συγκίνηση:
«Το Θέατρο Τέχνης αποχαιρετά τη σπουδαία Μάγια Λυμπεροπούλου που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών.
Η Μάγια Λυμπεροπούλου ξεκίνησε τη μεγάλη πορεία της από το Θέατρο Τέχνης το 1958, όταν δευτεροετής μαθήτρια της Σχολής έγινε πρωταγωνίστρια μέσα σε μια νύχτα με την παράσταση ‘Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι’ σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν, δίπλα στον οποίο παρέμεινε συνεχώς για τα επόμενα δώδεκα χρόνια.
Ταυτισμένη με την ιστορία του Θεάτρου Τέχνης, έπαιξε, σκηνοθετήθηκε από τον Κάρολο Κουν και τον Γιώργο Λαζάνη, σκηνοθέτησε στο Θέατρο Τέχνης και δίδαξε στην Σχολή του Θεάτρου.
Τελευταία φορά που έπαιξε και σκηνοθέτησε στο Θέατρο Τέχνης ήταν το 2002 στην παράσταση ‘Στον Προορισμό’ του Τόμας Μπέρνχαρντ. Καλό ταξίδι Μάγια».
«Η ευαίσθητη φιγούρα, η εύθραυστη παρουσία, το έντονο βλέμμα, η εκφραστική φωνή. Είναι τα στοιχεία που έκαναν τη Μάγια Λυμπεροπούλου να ξεχωρίζει, από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στη σκηνή.
Σε έναν εμβληματικό ρόλο, σε ένα σπουδαίο έργο, στο «Ξαφνικά πέρσι το Καλοκαίρι», του Τενεσί Ουίλιαμς, η Μάγια Λυμπεροπούλου, έγινε μέσα σε μία στιγμή, από μαθήτρια πρωταγωνίστρια.
Γνήσιο παιδί του Καρόλου Κουν, συνέχισε για τις επόμενες, πολλές, δεκαετίες, να δημιουργεί χαρακτήρες, να ποιεί ήθος, να συγκινεί με τις ερμηνείες της.
Πρωταγωνίστριες με την ποιότητα και τη δεινότητα της Μάγιας Λυμπεροπούλου είναι εξαιρετικά δύσκολο να δημιουργηθούν. Οι αρετές της θα λείψουν από το ελληνικό θέατρο.
Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους και στους φίλους της» δήλωσε με νόημα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ενώ ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης έκανε λόγο για μια τεράστια απώλεια:
«Από τις πρώτες, αγαπημένες μαθήτριες του Κουν καθιερώθηκε πολύ σύντομα ως μεγάλη πρωταγωνίστρια του θεάτρου Τέχνης. Έπαιξε σε δεκάδες παραστάσεις σε όλα τα είδη ρεπερτορίου και σφράγισε με τις ερμηνείες της τους κώδικες της θεατρικής υποκριτικής.
Η Μάγια Λυμπεροπούλου δεν ήταν μόνο μία μοναδική ηθοποιός.
Ήταν και σκηνοθέτης, και μεταφράστρια, ένας βαθιά καλλιεργημένος άνθρωπος, μια διανοούμενη που ζούσε και ανέπνεε μέσα στο θέατρο.
Η προσφορά της τεράστια, το κενό που αφήνει δυσαναπλήρωτο και η παρακαταθήκη της στο θέατρο μοναδική. Θα τη θυμόμαστε πάντα με θαυμασμό και σεβασμό. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της».
Συγκινητικός ήταν και ο αποχαιρετισμός της διεθνώς καταξιωμένης Ελληνίδας συνθέτριας Ελένης Καραίνδρου:
«Καλό Ταξίδι αγαπημένη Μάγια. Έζησα μαζί σου τη γέννηση δύο μεγάλων παραστάσεών σου ,στο Δημοτικό θέατρο τής Πάτρας Απόλλων ,την λαμπρή εποχή τής τριετίας σου σαν καλλιτεχνική διευθύντρια.
Οι Μικροαστοί τού Γκόρκι και Αγάπης Αγώνας Άγονος τού Σαίξπηρ .Ήταν ένα λουτρό ποίησης η συνεργασία μας και σού χρωστάω μερικές από τίς πιο αγαπημένες μου μελωδίες. Κι άλλα πολλά Μάγια.
Σ ευχαριστούμε για την εποχή πού σαν ηθοποιός στο θέατρο τέχνης μάς μάγευες όλους. Θα είσαι πάντα στην καρδιά μας με την μοναδική σου ,σπάνια προσωπικότητα. Σ ευχαριστούμε Μάγια».