Η Αθήνα αναζητά συμμάχους εν όψει των σκληρών συζητήσεων στην Ε.Ε. το φθινόπωρο για την αλλαγή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και τη θέσπιση χαμηλότερων στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 και μετά. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας συναντάται στις 11.00 το πρωί με τον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου και μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν είναι τα σημεία του υφιστάμενου Συμφώνου Σταθερότητας που πρέπει να αναθεωρηθούν αλλά και οι σοβαρές διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των κρατών – μελών.
Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών που επισκέπτεται την Ελλάδα για να μετάσχει σε εκδήλωση του Economist με θέμα τις προτεραιότητες της Ελλάδας στην μετά COVID εποχή θα συναντηθεί και με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου όπου βασικό θέμα στην «ατζέντα» θα είναι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση σε ευρωζώνη και Ελλάδα.
Ο Πασκάλ Ντόναχιου έρχεται στην Αθήνα τη στιγμή που η μετάλλαξη «Δέλτα» του κορωνοϊού ρίχνει βαριά σκιά και δοκιμάζει τις αντοχές του προϋπολογισμού ενώ «σωσίβιο» για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αποτελούν ο τουρισμός και τα 4 δισ. ευρώ των προκαταβολών από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα εκταμιευθούν τις επόμενες μέρες. Η Αθήνα έχει την δυνατότητα να λάβει επιπλέον 3,5 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους έως το τέλος του 2021 υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι συνεπής με τα ορόσημα που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων.
Το οικονομικό επιτελείο στοχεύει παράλληλα σε ομαλή έξοδο από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας του χρόνου τον Ιούνιο περνώντας σε ένα καθεστώς απλής εποπτείας όμοιο με αυτό που εφαρμόζεται σήμερα σε Κύπρο, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία. Το βάρος πέφτει στα πρωτογενή πλεονάσματα όπου η ελληνική πλευρά θέλει να χαλαρώσει τους κανόνες και τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του 2018 αναπτύσσοντας καινούργια επιχειρηματολογία προς τους ευρωπαίους με πατώντας στις βαθιές πληγές της πανδημικής κρίσης.
Πρόσωπο – κλειδί
Ο Πασκάλ Ντόναχιου είναι το πρόσωπο – κλειδί για την Αθήνα πριν η Γερμανία με τις χώρες του Βορρά επιστρέψουν και πάλι στην γραμμή της σκληρής λιτότητας. Αν δεν αλλάξουν οι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε. μέσα από τη διαπραγμάτευση που θα ξεκινήσει το φθινόπωρο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η Ελλάδα επανέρχεται στην υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2,2% του ΑΕΠ μετά το 2023 και ως το 2060. Η γραμμή Σταϊκούρα είναι ότι πρέπει να υπάρξει δημοσιονομική ευελιξία αλλά και σταδιακή προσαρμογή το επόμενο χρονικό διάστημα.
Πηγή ot.gr