Προετοιμασία, Αναμονή τουλάχιστον 6 ώρες, Ψήσιμο 1½ ώρα,

 

ΥΛΙΚΑ (για 10-12 μερίδες)

Για τη βάση

350 γρ. μπισκότα βρόμης

200 γρ. λιωμένο βούτυρο αγελαδινό

Για την κρέμα

900 γρ. τυρί κρέμα γαλένι ή άλλο τυρί κρέμα

50 γρ. κρέμα γάλακτος

100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

100 γρ. ζάχαρη άχνη

4 αβγά

2 κρόκοι αβγών

Για τη μαρμελάδα κεράσι

1 κιλό κεράσια

1 κ.γ. μαστίχα Χίου χτυπημένη στο μούλτι με λίγη ζάχαρη ή εκχύλισμα

700 γρ. ζάχαρη

2 κ.σ. χυμός λεμονιού

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Μαρμελάδα κεράσι: Πλένουμε τα κεράσια. Πάνω από την κατσαρόλα που θα φτιάξουμε τη μαρμελάδα αφαιρούμε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο (αποπυρηνωτής), έτσι ώστε να πέφτουν μέσα τα ζουμιά τους. Δεν ρίχνουμε όμως ακόμη μέσα τα κεράσια. Αν χρησιμοποιήσουμε δάκρυα μαστίχας, τα σπάμε σε ένα γουδί ή στο μούλτι με λίγη ζάχαρη. Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Αν χρησιμοποιήσουμε υγρή μαστίχα, την προσθέτουμε στο τέλος. Κάνουμε στρώσεις από κεράσια και ζάχαρη στην κατσαρόλα. Τα αφήνουμε από 4 ώρες έως μία νύχτα στο ψυγείο να βγάλουν τα κεράσια και άλλο χυμό και να λιώσει η ζάχαρη.

Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφού πάρει βράση το μείγμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Ξαφρίζουμε την επιφάνεια. Ανακατεύουμε τη μαρμελάδα με ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε να σιγοβράσει για 35-40 λεπτά (μέχρι η «ράχη» της κουτάλας να κρατάει στρώση μαρμελάδας). Στο τέλος του βρασμού προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού και αποσύρουμε.

Μοιράζουμε την καυτή μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα γεμίζοντάς τα ως πάνω. Σφραγίζουμε τα βάζα και τα αναποδογυρίζουμε στον πάγκο.

Βάση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Χτυπάμε τα μπισκότα στο μούλτι να γίνουν σκόνη. Τα ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο ώστε να βραχεί όλο το μπισκότο. Το αδειάζουμε σε μια ταρτιέρα ή φόρμα σιλικόνης ώστε να δημιουργήσουμε μια βάση και την ψήνουμε για 10-12 λεπτά. Βάζουμε τη βάση στην κατάψυξη για περίπου μία ώρα.

Κρέμα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120°C, στον αέρα. Χτυπάμε ελαφρά στο μίξερ πρώτα το τυρί με την κρέμα γάλακτος και στη συνέχεια προσθέτουμε το γιαούρτι, το αλεύρι και τη ζάχαρη. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, ρίχνουμε ένα-ένα τα αβγά και τους κρόκους. Ολη η διαδικασία στο μίξερ δεν πρέπει να υπερβεί τα 5 λεπτά.

Βγάζουμε τη βάση από την κατάψυξη και απλώνουμε πάνω της την κρέμα. Ψήνουμε το τσίζκεϊκ για 1 ώρα και 20 λεπτά.

Το αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον μία ώρα και απλώνουμε από πάνω τη μαρμελάδα.