Σοβαρούς κινδύνους που αφορούν την προώθηση των τουρκικών σχεδιασμών για την οριστική διχοτόμηση της Κύπρου διαβλέπει το Εθνικό Συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα στον απόηχο των εξαγγελιών Ερντογάν για την Αμμόχωστο.
Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, επαναλαμβάνει πως η αλλαγή του καθεστώτος για τμήμα της Αμμοχώστου από στρατιωτική περιοχή σε αστικής χρήσης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και ειδικά των ψηφισμάτων 550 και 789, τα οποία καλούν για άμεση μεταβίβαση της περιοχής υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών.
Στην ανακοίνωσή του Εθνικού Συμβουλίου, επισημαίνονται οι παγίδες που επιχειρεί να στήσει ο Ταγίπ Ερντογάν μέσω των προσφυγών στην Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας.
«Χωρίς να παραγνωρίζεται η αρχή ότι ο σεβασμός στο ατομικό δικαίωμα στην περιουσία είναι δεδομένος και ουδείς δύναται να εμποδίσει την ενάσκηση του δικαιώματος αυτού, το Εθνικό Συμβούλιο σημειώνει ότι στο ενδεχόμενο προσφυγής στη λεγόμενη Επιτροπή εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι σε σχέση με τις στοχεύσεις της Τουρκίας» αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος.
Τόνισε ότι «το Εθνικό Συμβούλιο συζήτησε τις εξελίξεις σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ενόψει και των χθεσινών απαράδεκτων και παράνομων εξαγγελιών από τουρκικής πλευράς για αλλαγή του καθεστώτος τμήματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, με παράλληλη παρότρυνση σε όσους Ελληνοκύπριους επιθυμούν να προσφύγουν στην λεγόμενη Επιτροπή».
Πρόσθεσε ότι «το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών για όλα τα διαβήματα στα οποία προβαίνει η Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις και κατατέθηκαν προτάσεις από τα κόμματα για τρόπους περαιτέρω αντίδρασης τις οποίες η Κυβέρνηση θα μελετήσει».
Επίσης, το Εθνικό Συμβούλιο, «επανέλαβε την κοινή θέση πως η αλλαγή του καθεστώτος τμήματος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου από στρατιωτική σε περιοχή αστικής χρήσης, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ειδικά των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) τα οποία καλούν για άμεση μεταβίβαση της περιοχής υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών», συνέχισε ο κ. Πελεκάνος.
Σημείωσε ότι «αυτές οι εξαγγελίες πλήττουν καίρια τις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για επίτευξη συνολικής λύσης στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Διεθνούς Δικαίου, αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει ομοψυχία και ομογνωμία και το Εθνικό Συμβούλιο καλεί σε ενότητα στην προσπάθεια αντιμετώπισης των νέων διχοτομικών μεθοδεύσεων της Τουρκίας», είπε, καταλήγοντας ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου συμμετείχαν η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου, και ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης.
Από πλευράς κομμάτων συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ο Πρόεδρος ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριος Καρογιάν και ο Πρόεδρος του Κνήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.
Συμμετείχαν επίσης ο ΥΠΕΞ, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυριάκος Κούρος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Νιόβη Παρισσινού.