Διεθνής είναι η κατακραυγή για την στάση της Τουρκίας στον απόηχο των εξαγγελιών Ερντογάν από τα Κατεχόμενα για την αλλαγή του καθεστώτος σε τμήμα της Αμμοχώστου.
Ανησυχία στον ΟΗΕ
Ήδη η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρε ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας και εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία των Ηνωμένων Εθνών για τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχουν οι κινήσεις της Τουρκίας καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να μην ακολουθήσει τις συστάσεις Γκουτέρες για αποφυγή μονομερών ενεργειών που εκτροχιάζουν οποιαδήποτε προοπτική διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού.
Η διαβούλευση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τα Βαρώσια συνεχίζεται και αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις. Το βέβαιο είναι ότι η Τουρκία διπλωματικά βρίσκεται για ακόμη μια φορά απονομωμένη και η απάντηση του ΟΗΕ ουσιαστικά προμηνύεται σκληρή καθώς προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργούν τα μηνύματα που έχουν σταλεί από βασικά μέλη του όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία.
ΗΠΑ, Ρωσία στηρίζουν – Πιθανή η σύγκληση του ΣΕΥ της ΕΕ
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έχει ήδη καλέσει την Τουρκία να ανακαλέσει τις αποφάσεις της για τα Βαρώσια, ενώ θα ζητήσει και την έντονη αντίδραση του ΟΗΕ και μάλιστα ο Νίκος Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε για τη στάση του τον Αμερικανό ομόλογό του.
Επίσης ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά την χτεσινή του επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του σε ανακοίνωσή του ζήτησε από την Τουρκία να σεβαστεί τις αποφάσεις του ΟΗΕ.
Στην ίδια κατεύθυνση έχει κινηθεί και η ΕΕ, ζητώντας σεβασμό των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, από τις πρώτες αντιδράσεις τόσο της Κομισιόν όσο και του Ζοζέπ Μπορέλ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανή η κατάθεση αιτήματος από πλευράς Κύπρου με τη στήριξη της Ελλάδας για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Διαρκής συντονισμός
Άλλωστε τόσο στη χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη – Μητσοτάκη, όσο και στη σημερινή επίσκεψη Δένδια στη Λευκωσία όπου έγινε δεκτός τόσο από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και από τον κ. Χριστοδουλίδη συζητήθηκε ο συντονισμός Αθήνας και Λευκωσίας των περαιτέρω διπλωματικών ενεργειών για την αντιμετώπιση των τελευταίων τουρκικών επιθετικών ενεργειών.
Μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε εκ νέου προς την Άγκυρα ότι μόνο στο πλαίσιο του ΟΗΕ μπορεί να αναζητηθεί λύση για το Κυπριακό, ενώ και η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξέφρασε και από την δική της πλευρά την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στην Κυπριακή Δημοκρατία σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Αναστασιάδη.
Μαραθώνιος για την αναχαίτιση των τουρκικών μεθοδεύσεων για οριστική διχοτόμηση
Σε αυτό το πλαίσιο ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διπλωματικός μαραθώνιος για την αποτροπή τετελεσμένων που επιδιώκει η Τουρκία στην κατεύθυνση της οριστικής διχοτόμησης.
Μάλιστα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου που συνεδρίασε σήμερα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας με όχημα τις προσφυγές για τις ακίνητες περιουσίες στην Αμμόχωστο προκειμένου να επιτύχει την αναγνώριση του ψευδοκράτους και να διχοτομήσει οριστικά την Κύπρο.
Ούτε είναι τυχαίες οι αναφορές του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια από τη Λευκωσία όπου μίλησε για επεδίωξη της Τουρκίας να επεκτείνει την κατοχή στην Κύπρο και «να ενταφιάσει μια και καλή την προοπτική επανένωσης της Κύπρου».
Χαστούκι σε Ερντογάν από Αίγυπτο και Ισραήλ
Ξεκαθάρισε δε ότι με παρανομίες όπως αυτές στα Βαρώσια δεν υπάρχει περιθώριο για βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας ενώ αξίζει να σημειωθεί η σημειολογία και το φορτίο της φράσης του κ. Δένδια ότι «ο Αττίλας κινήθηκε πάλι»!
Διπλωματικά χαστούκια δέχτηκε η Τουρκία και σε περιφερειακό επίπεδο καθώς τόσο η Αίγυπτος, όσο και το Ισραήλ (στο οποίο βρέθηκε σήμερα ο Νίκος Δένδιας) μέμφονται τις ανακοινώσεις Ερντογάν για τα Βαρώσια, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους. Το Κάιρο μάλιστα επαναλαμβάνει την προσήλωσή του στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κυπριακό.