Ερωτηθείσα αν θα προτιμούσε να κερδίσει το όγδοο παγκόσμιο πρωτάθλημα της καριέρας της ή ένα ολυμπιακό μετάλλιο, η 33χρονη Στέφανι Γκίλμορ απάντησε, χωρίς δεύτερη σκέψη, ότι θα επέλεγε το δεύτερο. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να έχει δώσει διαφορετική απάντηση για τον επιπλέον λόγο ότι το άθλημά της, το σέρφινγκ, θα συμπεριληφθεί εφέτος στους Αγώνες του Τόκιο, για πρώτη φορά στα ολυμπιακά χρονικά. Μια ιστορική συγκυρία για την πιο διάσημη σέρφερ, όχι μόνο της Αυστραλίας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου, που με την πρώτη της κιόλας συμμετοχή σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, σε ηλικία 19 ετών, κατέκτησε τον τίτλο (κάτι που κανένας αθλητής ή αθλήτρια δεν είχε καταφέρει στο παρελθόν). Ακολούθησαν τρεις συνεχείς νίκες τις επόμενες χρονιές για τη νεαρή τότε αθλήτρια, η οποία στη συνέχεια έφτασε να γίνει, μαζί με τη Λέιν Μπίτσλι, η σέρφερ με τις περισσότερες νίκες στο παγκόσμιο πρωτάθλημα (2007, 2008, 2009, 2010, 2012, 2014 και 2018). Τι πιο ταιριαστό, λοιπόν, από το να γίνει η πρώτη χρυσή ολυμπιονίκης στην ιστορία του αθλήματος;
Οι επιθέσεις
Η πορεία, βέβαια, της Στέφανι Γκίλμορ δεν ήταν πάντοτε εύκολη. Η πρώτη της δυσκολία ήταν και εκείνη που αναχαίτισε απότομα το σερί των επιτυχιών της στα τέσσερα πρώτα χρόνια που κατακτούσε τους παγκόσμιους τίτλους της. Συγκεκριμένα, συνέβη το 2010, όταν έπεσε θύμα επίθεσης, κοντά στο σπίτι της, από έναν σχιζοφρενή άστεγο άνδρα. Ο τότε 27χρονος Τζούλιους Φοξ, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη, τη χτύπησε με μεταλλική ράβδο την ώρα που έβαζε τη σανίδα της στο αυτοκίνητο μετά από προπόνηση. Η Στέφανι, που υπέστη κάταγμα στον καρπό και χρειάστηκε ράμματα στο κεφάλι, είχε δηλώσει για την επίθεση: «Ηταν αρκετά τραυματική εμπειρία. Η πιο δύσκολη στιγμή που έπρεπε να ξεπεράσω για να επανέλθω και νομίζω ότι χρειάστηκα ενάμιση χρόνο για να επανακτήσω την αυτοπεποίθησή μου και να νιώσω ότι θα μπορούσα και πάλι να γίνω παγκόσμια πρωταθλήτρια».
Και δεν ήταν αυτή η μοναδική φορά που η καλλίγραμμη και εντυπωσιακή αθλήτρια αισθάνθηκε απειλή από κάποιον άγνωστο, καθώς ένας θαυμαστής της, ο 66χρονος Σκουάιρς Γουίντερ, που είχε πάθει εμμονή μαζί της, την είχε προσεγγίσει σε διάφορες περιστάσεις, ζητώντας της να βγουν, αλλά χωρίς αυτός να της επιτεθεί ποτέ. Ευτυχώς όμως εκείνη κατόρθωνε πάντοτε να επιστρέφει πιο δυνατή και να συνεχίζει τις επιτυχίες της.
Ο ακτιβισμός και η μουσική
Πέρα από τον αθλητισμό, η 33χρονη Γκίλμορ έχει και άλλα πάθη, στα οποία αφιερώνεται. Κατ’ αρχάς, ως σέρφερ που βρίσκεται συνεχώς στις πιο εντυπωσιακές θάλασσες ολόκληρου του πλανήτη, δεν θα μπορούσε να μην ενδιαφέρεται για τη ρύπανση που παρατηρεί, είτε πρόκειται για υγειονομικά και ιατρικά απόβλητα στην Ινδονησία – σύμφωνα με την ίδια, η χώρα με το μεγαλύτερο πρόβλημα –, ή πεταμένους αναπτήρες και πλαστικά στις ακτές της Αφρικής. Ακόμη και η επιλογή των εταιρειών που θα είναι χορηγοί της γίνεται με κριτήριο την ευαισθησία τους σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Οπως έχει δηλώσει σχετικά: «Για εμένα, το θέμα είναι να ευθυγραμμίζομαι με brands που έχουν τις ίδιες αξίες – τη βιωσιμότητα και το να κάνουν τη διαφορά». Μάλιστα, έχει δημοσίως κατηγορήσει και τον ίδιο της τον εαυτό ότι επιβαρύνει το περιβάλλον: «Εχω συναίσθηση του γεγονότος ότι ταξιδεύω αρκετά με αεροπλάνο για την καριέρα μου, οπότε προσπαθώ να το εξισορροπώ όταν μπορώ. Αλλά, με απλά λόγια, εμείς οι επαγγελματίες σέρφερ έχουμε πρόσβαση και βλέπουμε τη χειροτέρευση της κατάστασης στο περιβάλλον και στους ωκεανούς σε όλον τον κόσμο, χρόνο με τον χρόνο…». Ενα επιπλέον ζήτημα για το οποίο αγωνίστηκε με άλλες συναθλήτριές της, και μάλιστα είχε αίσια έκβαση, ήταν η διεκδίκηση ίσης αμοιβής για άνδρες και γυναίκες σέρφερ.
Το 2017 η Γκίλμορ μετακόμισε στο Λος Αντζελες προκειμένου να ασχοληθεί με τη μουσική. Παίζει ηλεκτρική κιθάρα και πέρυσι συμμετείχε στη «Make It Rain 2020», μια συναυλία με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων για την ανακούφιση από τις ζημιές των πυρκαγιών που έπληξαν την Αυστραλία. Για τον σκοπό συγκεντρώθηκαν 37 εκατομμύρια δολάρια.
Παρ’ όλα αυτά, η μεγάλη της αγάπη παραμένει το σέρφινγκ, με το οποίο ασχολείται από 10 ετών. Αυτό είναι έκδηλο και στα λόγια της: «Για εμένα, η καλύτερη γυναίκα σέρφερ είναι κάποια που πηγαίνει στη γραμμή της εκκίνησης και είναι δυνατή και μπαίνει μέσα στους κύκλους των μεγάλων κυμάτων και γδέρνεται στον ύφαλο, αλλά μετά επιστρέφει με χάρη και στυλ και κινείται με μια όμορφη σανίδα πάνω σε όμορφα κύματα με όσο το δυνατόν πιο θηλυκό τρόπο. Αυτό πάντοτε προσπαθώ να επιτυγχάνω. Σίγουρα, προσπαθούμε να είμαστε αποφασιστικές, αλλά επίσης προσπαθούμε να είμαστε θηλυκές και όμορφες και είναι απλώς ένα διαφορετικό στυλ σέρφινγκ. Το αγαπώ. Η αντίθεση είναι τόσο τέλεια».