Θα αρχίσω σήμερα με μερικές σημαντικές πληροφορίες που αφορούν τα εμβόλια, τους εμβολιασμένους, αλλά και τους ανεμβολίαστους, τις μεταλλάξεις, έτσι όπως, τις κατέγραψε για «Το Βήμα», ο καθηγητής ο Ηλίας Μόσιαλος:
■ Όσο πιο γρήγορα επιτευχθεί ο εμβολιασμός, τόσο πιο γρήγορα θα αντιμετωπισθεί η μετάλλαξη «Δέλτα»
■ Όσοι επιλέγουν να μη εμβολιασθούν επιλέγουν να παρατείνουν την πανδημία.
■ Αυτοί που έχουν επιλέξει να εμβολιασθούν, υπηρετούν το κοινό συμφέρον.
■ Οι εμβολιασμένοι εάν κολλήσουν έχουν προφύλαξη κατά 96% και δεν πρόκειται η συντριπτική τους πλειοψηφία να νοσηλευτεί ούτε πρόκειται να πεθάνει λόγω covid
■ Το 70-90% των εμβολιασμένων εάν κολλήσουν δεν μεταδίδουν τον ιό.
■ Το εμβόλιο δεν μεταδίδει τον ιό.
■ Οι μεταλλάξεις είναι πολύ πιθανόν να διατηρηθούν και να πολλαπλασιαστούν όταν υπάρχει μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων. Ακόμα:
■ Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για εμβολιασμούς: Θα ανοίξει η πλατφόρμα και για παιδιά 12 ετών και άνω και ξεκαθάρισε ότι οι γονείς θα έχουν την ευχέρεια να πάρουν την όποια απόφαση, και πως δεν πρόκειται ποτέ ο εμβολιασμός για τα παιδιά να είναι υποχρεωτικός.
■ Από σήμερα (20 Ιουλίου) ανοίγει η πλατφόρμα για τον κατ΄οίκον εμβολιασμό. Τα ραντεβού θα είναι αυθημερόν.
■■■
Αυξήθηκαν οι εισαγωγές μειώθηκαν τα εξιτήρια
Πάμε τώρα στα κρούσματα. Ποτέ τις Δευτέρες δεν είναι αντιπροσωπευτικά τα κρούσματα που καταγράφονται και αυτός είναι ο λόγος που οι ειδικοί περιμένουν τις μετρήσεις της Τρίτης και της Τετάρτης για να βγάλουν τα επιστημονικά συμπεράσματά τους. Παρά ταύτα ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 1834 νέα κρούσματα, με το 80% των κρουσμάτων στην Κρήτη με τη μετάλλαξη «Δέλτα. Οι διασωληνωμένοι είναι 123 και 8 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους.. Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι ότι ναι μεν αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, μειώθηκαν όμως τα εξιτήρια. Χθες είχαμε 148 εισαγωγές (την προηγούμενη εβδομάδα δεν ξεπερνούσαν τις 60), ενώ σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 900 ασθενείς με Covid (από 600 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα). Η καθηγήτρια Εντατικολογίας- Πνευμονολογίας και υπεύθυνη των ΜΕΘ Ευαγγελισμού Αναστασία Κοτανίδου κρούει τον κώδωνα κινδύνου «Δέλτα» και προτρέπει να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα προστασίας και να μην ξεχνάμε τις μάσκες. Όλοι ωστόσο οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται στη μετάλλαξη «Δέλτα», αλλά και στα κορωνοπάρτι.
■■■
Νέοι στα όρια της διασωλήνωσης
Για όσους αμφισβητούν τα πάρτι ότι εξαπλώνουν τον ιό, θα τους μεταφέρω στην πανεπιστημιακή κλινική του νοσοκομείου Σωτηρία, στη ΜΕΘ του μεγαλύτερου νοσοκομείου αναφοράς, όπου αυτή τη στιγμή πολλοί νέοι ηλικίας 27 έως 42 ετών βρίσκονται στα όρια της διασωλήνωσης. Άπαντες είναι ανεμβολιάστοι και δύο απ΄αυτούς, 28 και 30 ετών διασωληνώθηκαν μόλις χθες.
■■■
Ο Τόλης, η Τζάγκουαρ και το… «σερνικό»
Όλος ο πολιτικός κόσμος (με πρώτο τον Πρωθυπουργό) έσπευσε να εκφράσει τη λύπη του για την απώλεια του Τόλη Βοσκόπουλου. Αν και δεν ήταν πολιτικός, αν και δεν επιχείρησε ποτέ να ενταχθεί σε κάποια κόμμα, παρά τις απανωτές προτάσεις που είχε να ήταν υποψήφιος, σε δύο περιπτώσεις παρουσίασε πολιτική δράση. Η πρώτη περίπτωση ήταν θέλησε να προστατεύσει τη σύζυγό του Άντζελα Γκερέκου που της ζητήθηκε παραίτηση από υφυπουργό Τουρισμού, επειδή ο Τόλης εμφανίστηκε να χρωστά στην εφορία κάπου 5 εκατ. ευρώ. Εξέδωσε τότε ανακοίνωση λέγοντας ότι τα χρέη έγιναν προτού ακόμα γνωρίσει την Άντζελα Γκερέκου. Ωστόσο η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου της ζήτησε από την κυρία Γκερέκου να παραιτηθεί.
Η δεύτερη περίπτωση: Ο Τόλης Βοσκόπουλος μπορεί, όπως είχε αποκαλύψει κάποτε η Αντζελα Γκερέκου να μην είχε ψηφίσει ποτέ ΠαΣοΚ, έκανε, όμως κάτι που δεν τολμούσε να κάνει ούτε ο πιο θερμός υποστηρικτής του ΠαΣοΚ. Για να υπερασπιστεί έναν από τους κορυφαίους Πασόκους, μπούκαρε στη «φωλιά» του κόμματος, στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη. Εκεί, όσοι θυμούνται, είχε οχυρωθεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Τσοβόλας, λίγο μετά την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά. Εκατό και πλέον κομματικά στελέχη φώναζαν συνθήματα υπέρ του και κόσμος πολύς είχε μαζευτεί. Ξαφνικά τα μάτια όλων έπεσαν πάνω σε μία Τζάγκουαρ που έφθανε στην Χαρ. Τρικούπη. Μία γνωστή φιγούρα βγήκε από το αυτοκίνητο. Τον γνώρισαν όλοι. Ήταν ο Τόλης Βοσκόπουλος και τον συνόδευε μία γυναίκα, μάλλον η τότε γυναίκα του Τζούλια Παπαδημητρίου.. Ο κόσμος δεν κατάλαβε τι ήθελε να πει, όταν μίλησε, παρά μόνον κατάλαβε τούτο. «Ο Τσοβόλας είναι σερνικό…»
■■■
Η ΠτΔ ο Αντετοκούνμπο, η Κορακάκη, η Σάκκαρη και ο Τστσιπάς
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έστειλε προσκλήσεις για τη δεξίωση με την ευκαιρία της 47ης επετείου από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και σε προσωπικότητες που τίμησαν την χώρα μας στο εξωτερικό, αλλά και για τις επιστημονικές γνώσεις τους κατά του Covid, γνωρίζοντας πως δεν πρόκειται να έρθουν. Τους έστειλε προσκλήσεις για να τους τιμήσει, όπως τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, του οποίου η σύζυγος περιμένει δεύτερο παιδί και θέλησε να μείνει κοντά της. Ή προσκλήσεις στους Στέφανο Τσιτσιπά, Αννα Κορακάκη, Κατερίνα Στεφανίδη, Λευτέρη Πετρούνια, Μαρία Σάκκαρη που το προσεχές Σάββατο θα βρίσκονται στο Τόκυο, ώστε να προσπαθήσουν να σηκώσουν για άλλη μια φορά την Ελλάδα ψηλά.
■■■
Η Ελλάδα είναι κοντά στην Κύπρο
Στις 6.20 το απόγευμα της 19ης Ιουλίου προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο τη Λάρνακας το κυβερνητικό αεροσκάφος που μεταφέρει τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο στη Μεγαλόνησο για τις εκδηλώσεις μνήμης της μαύρης 47ης επετείου της τουρκικής εισβολής: «Εδώ χτυπάει η καρδιά του έθνους κι αυτή η καρδιά αιμορραγεί σχεδόν πέντε δεκαετίες τώρα!!», ειπώθηκε κατά την άφιξη της αντιπροσωπείας της ελληνικής κυβέρνησης. Αύριο, 21 Ιουλίου ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης προσκάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να επισκεφθεί τη Λευκωσία προκειμένου να κάνουν μια εκτίμηση της επίσκεψης Ερντογάν στα κατεχόμενα.
■■■
Ο Mr Survivor, ο Ερντογάν και το ποδόσφαιρο
Δεν γνωρίζω εάν ο «Mr Survivor», ή πιο γνωστός Ατζούν Ιλίτζαλι έφθασε στα κατεχόμενα με το πολυτελές αεροσκάφος του Ταγίπ Ερντογάν (αυτό που του έκαναν δώρο οι Καταριανοί) ή με το ιδιωτικό του τζετ (αυτό που μετέφερε τους παίκτες του Survivor στο Μαίμάμι, στις Μπαχάμες και αλλού), αλλά θα έχε, σύμφωνα με τη Σαμπάχ αλλά και με τα άλλα τουρκικά ΜΜΕ έναν σημαντικό ρόλο στο πανηγυράκι που στήθηκε στο ψευδοκράτος με αφορμή τα 47χρονια από την τουρκική εισβολή. Έχει αναλάβει (διαφημίζει ο τουρκικός τύπος και το τηλεοπτικό του κανάλι) τη σκηνοθεσία των σημαντικότερων εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν κατά το τριήμερο στα κατεχόμενα. Ο 52χρονος πρόεδρος της εταιρείας παραγωγής «Acun Medya» και ιδιοκτήτης του τουρκικού τηλεοπτικού καναλιού TV8 επρόκειιτο, όπως ανακοινώθηκε, το βράδυ της Δευτέρας να στήσει και τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ «πολιτικών και διασημοτήτων» στο γήπεδο Ατατούρκ της κατεχόμενης Λευκωσίας, και μάλιστα ο ίδιος έλεγε πως ήθελε να παίξει μπάλα με την πλευρά των «διασημοτήτων» ενώ στους πολιτικούς θα συγκαταλέγεται μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού (αυτόν που κατηγορεί ο αρχιμαφιόζος της Τουρκίας Σεντάτ Πεκέρ για ένα σωρό σκάνδαλα). Την έναρξη του αγώνα θα κηρύξει ο ίδιος ο Ερντογάν (που στα νιάτα του έπαιζε ποδόσφαιρο σε τοπική ομάδα) μαζί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ που ήταν οπαδός της τουρκοκυπριακής ομάδας Τσεντίγκαγια. Ο Ατζούν διατηρεί ιδιαίτερες σχέσεις με το καθεστώς Ερντογάν, αλλά και με τα κατεχόμενα, αφού θέλησε στο ελληνοτουρκικό Survivor να διοργανώσει τον τελικό στην κατεχόμενη Κερύνεια, αλλά δεν τον άφησαν,
■■■
Ο Ορέστης του Ευρυπίδη
Ως νότα αισιοδοξίας εκλαμβάνεται η πολυάριθμη παρουσία κοινού στην Επίδαυρο το περασμένο Σαββατοκύριακο όπου ο Γιάννης Κακλέας παρουσίασε σε απόδοση Γιώργου Χειμωνά, τον «Ορέστη» του Ευριπίδη με τον ανερχόμενο Άρη Σερβετάλη. Το θέατρο ήταν γεμάτο στις παραστάσεις με 6 και 7 χιλιάδες κόσμου οι οποίοι απλώθηκαν στις κερκίδες κρατώντας αποστάσεις και φορώντας μάσκες. Μεταξύ αυτών, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κιμπουρόπουλος ο οποίος μάλιστα, με την ιατρική του ιδιότητα, έδινε χρήσιμες υγειονομικές συμβουλές σε όσους τον πλησίαζαν για να φωτογραφηθούν μαζί του. Οι θεατές ήταν κυρίως άνθρωποι που ενδιαφέρονταν να μάθουν για τις απαιτήσεις της Απολλώνειας ηθικής θεότητας που οδήγησε τον Ορέστη να σκοτώσει τη μητέρα του Κλυταιμνήστρα και τον εραστή της Αίγισθο επειδή νωρίτερα οι δύο εραστές είχαν δολοφονήσει τον πατέρα του Αγαμέμνονα. Δεν επρόκειτο τόσο για «εκπαιδευμένους» στο αρχαίο δράμα όσο για πειθαρχημένους γενικώς και για κοινό που ήθελε να μάθει, έστω βλέποντας. Οι ηθοποιοί όπως ο Σερβετάλης, η Μηνά ως Ηλέκτρα, ο Βλάχος ως Μενέλαος , η Κοτσαηλίδου ως η γυναίκα του Ελένη, η κόρη τους Ερμιόνη (Ζιρώ) και ο γυναικείος χορός, στερούνταν φωνητικών ικανοτήτων, δύναμης και γνώσεων, που θα τους επέτρεπαν να παίξουν χωρίς μικρόφωνα. Όταν όμως εισήλθε στη σκηνή ο γερο – Τυνδαρέως (Γ. Ψυχογιός) για να κατακεραυνώσει τον Ορέστη ζητώντας τον λιθοβολισμό του επειδή έσφαξε την κόρη του (Κλυταιμνήστρα), τους αγκάλιασε όλους με την υποκριτική του δεινότητα και τους οδήγησε σε μια αξιοπρεπή – για την εποχή – αυλαία. Ως πιο έμπειρος, μαζί με τον νεαρό Πυλάδη (Αιμ. Σταματάκη), μοίρασαν την εντύπωση πως κάτι «αν γεννηθεί και βλαστήσει τώρα» θα λειτουργήσει στη διαλεκτική του μεταβλητότητα προς τη δημιουργία κι όχι προς τη φθορά. Κοντολογίς, επρόκειτο για το δεύτερο σήμα του πολιτισμού, έπειτα από την επισκεψιμότητα στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και στον Παρθενώνα.