Αθήνα 1896
«Αρχαίο Πνεύμα αθάνατον,
αγνέ Πατέρα του ωραίου,
του μεγάλου και τ’ αληθινού,
κατέβα, φανερώσου κι άστραψε
εδώ πέρα στη δόξα
της δικής σου γης και τ’ ουρανού».
Ακούστηκε για πρώτη φορά ο Ολυμπιακός Υμνος, σε στίχους Κωστή Παλαμά και μελοποίηση Σπύρου Σαμάρα. Το 1958 θα επιλεγεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) ως ο επίσημος Υμνος του Ολυμπιακού Κινήματος.
Τυπώθηκαν τα πρώτα γραμματόσημα με θέμα τους Αγώνες, παράδοση που θα καθιερωθεί σε όλες τις διοργανώσεις.
Την έναρξη των αγώνων σκοποβολής κήρυξε η βασίλισσα Ολγα με το προσωπικό της τυφέκιο.
Ο Αμερικανός Τζέιμς Μπρένταν Κόνολι διαγωνίστηκε στο τριπλούν στις 6 Απριλίου (25 Μαρτίου με το τότε Ιουλιανό Ημερολόγιο) και (κάνοντας άλμα 13,71 μέτρων) έγινε ο πρώτος σύγχρονος ολυμπιονίκης. Ο ίδιος αναδείχθηκε επίσης δεύτερος ολυμπιονίκης στο άλμα εις ύψος και τρίτος ολυμπιονίκης στο άλμα εις μήκος.
Τη δεύτερη ημέρα των Αγώνων (7 Απριλίου ή 26 Μαρτίου με το παλιό ημερολόγιο) ο Λεωνίδας Πύργος αναδείχθηκε ξιφασκώντας ως ο πρώτος έλληνας χρυσός ολυμπιονίκης της σύγχρονης εποχής.
(Ο Σπύρος Λούης κέρδισε τον Μαραθώνιο τρεις ημέρες μετά, στις 29 Μαρτίου.)
Στους Αγώνες δεν συμμετείχαν γυναίκες. Για να διαμαρτυρηθεί η Συριανή Μελπομένη Σταμάτα Ρεβίθη, που ήθελε να πάρει μέρος στη διοργάνωση αλλά δεν της το επέτρεψαν, έτρεξε μόνη τον Μαραθώνιο μία ημέρα μετά τη διεξαγωγή του.
Παρίσι 1900
Οι Αγώνες διοργανώθηκαν ως τμήμα της Exposition Universelle που διεξήχθη στο Παρίσι με σκοπό τον εορτασμό της εισόδου στον 20ό αιώνα. Στο πρόγραμμα περιλάμβαναν και το άθλημα της σκοποβολής με αληθινά περιστέρια, το οποίο όμως καταργήθηκε. Για την ιστορία, ένας από τους νικητές στα αγωνίσματα με ζωντανό στόχο αναδείχθηκε ο Βέλγος Λεόν Ντε Νουντέν, ο οποίος πέτυχε 21 πουλιά…
Για πρώτη φορά συμμετείχαν στο αγωνιστικό πρόγραμμα γυναίκες.
Η βρετανίδα τενίστρια Σάρλοτ Κούπερ (τρεις φορές νικήτρια του τουρνουά του Γουίμπλεντον) έγινε η πρώτη ολυμπιονίκης σε ατομικό αγώνισμα στις γυναίκες.
Η Μάργκαρετ Αϊβς Αμποτ έγινε η πρώτη γυναίκα που έφερε την ανώτατη διάκριση για τις ΗΠΑ, διαγωνιζόμενη στο γκολφ. Λέγεται πως επειδή ο αγώνας στον οποίο διακρίθηκε είχε περάσει απαρατήρητος, δεν έμαθε ποτέ πως είχε καταφέρει μια ολυμπιακή πρωτιά! Η επικράτησή της επιβεβαιώθηκε πολλά χρόνια μετά και ενώ η Αμποτ είχε πια πεθάνει.
Ο Αμερικανός Αλβιν Κρέντσλαϊν κατέκτησε τέσσερις πρωτιές σε ατομικό άθλημα, συγκεκριμένα στο άλμα εις μήκος, στα 110 και στα 200 μέτρα με εμπόδια, καθώς και στα 60 μέτρα. Υπήρξε ο πρώτος που χρησιμοποίησε στον δρόμο μετ’ εμποδίων την τεχνική που εφαρμόζεται και σήμερα.
Ορισμένοι αθλητές των ΗΠΑ αρνήθηκαν να αγωνιστούν Κυριακή για θρησκευτικούς λόγους.
Σεντ ΛούΙς 1904
Για πρώτη φορά απονεμήθηκαν μετάλλια, αντικαθιστώντας τα κύπελλα.
Στο αγωνιστικό πρόγραμμα προστέθηκαν η πυγμαχία και η ελευθέρα πάλη.
Ο αμερικανός αθλητής της ενόργανης γυμναστικής Τζορτζ Αϊζερ, ο οποίος είχε ξύλινο πόδι λόγω ακρωτηριασμού, έγινε ο πρώτος αθλητής με προσθετικό μέλος που κατέκτησε μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ή μάλλον μετάλλια, καθώς κέρδισε τρία χρυσά, δύο ασημένια και ένα χάλκινο! Ο Αϊζερ είχε χάσει το αριστερό πόδι του όταν είχε περάσει από πάνω του τρένο.
Στον Μαραθώνιο νίκησε ο Αμερικανός Φρεντ Λορτζ, λίγο μετά όμως αποδείχθηκε πως είχε διανύσει λιγότερα από τα μισά από τα συνολικά σαράντα δύο χιλιόμετρα της διαδρομής πάνω σε ένα φορτηγό. Οπως ήταν αναμενόμενο, το μετάλλιο τού αφαιρέθηκε και ο ίδιος τιμωρήθηκε με ισόβιο αποκλεισμό από τους Αγώνες.
Λονδίνο 1908
Οι Αγώνες αρχικά επρόκειτο να διεξαχθούν στη Ρώμη, αλλά η έκρηξη του Βεζούβιου προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στην Ιταλία και δεν το επέτρεψε.
Στην τελετή έναρξης καθιερώθηκε η παρέλαση των χωρών που συμμετέχουν με τις σημαίες τους. Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να χαμηλώσουν τη σημαία περνώντας μπροστά από τoν Εδουάρδο Ζ΄ του Ηνωμένου Βασιλίου, με το επιχείρημα πως η σημαία, σύμβολο ελευθερίας, δεν «σκύβει» για κανέναν εστεμμένο.
Ο αρχιεπίσκοπος Εθελμπερτ Τάλμποτ, κατά την ομιλία του στον Ναό του Αγίου Παύλου του Λονδίνου στις 19 Ιουλίου 1908, εκφώνησε την καθοριστική για το πνεύμα των Αγώνων φράση: «Tο σημαντικότερο δεν είναι η νίκη, αλλά η συμμετοχή».
Ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας (1888-1913) κέρδισε δύο ασημένια μετάλλια στο άλμα εις ύψος άνευ φοράς και στο άλμα εις μήκος άνευ φοράς. (Στους επόμενους Ολυμπιακούς που φιλοξενήθηκαν στη Στοκχόλμη θα κατακτούσε χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς και χάλκινο στο ύψος άνευ φοράς.)
Στοκχόλμη 1912
Για πρώτη φορά πήραν μέρος αθλητές και από τις πέντε ηπείρους.
Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε (κάτι που μοιάζει με) ηλεκτρονικό χρονόμετρο.
Εισαγωγή ενός νέου αθλήματος, του μοντέρνου πένταθλου, όπου μάλιστα διαγωνίστηκε (κατακτώντας την πέμπτη θέση) ο αμερικανός υπολοχαγός Τζορτζ Πάτον, ο οποίος έγινε διάσημος ως ένας από τους ικανότερους στρατηγούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Ινδιάνος Τζιμ Θορπ εντυπωσίασε με τις επιδόσεις του κερδίζοντας στο δέκαθλο και στο πένταθλο. Ομως, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή τού αφαίρεσε τα μετάλλια θεωρώντας τον επαγγελματία, επειδή είχε λάβει μικρή αμοιβή για τη συμμετοχή του σε αγώνα ράγκμπι. Το 1983 τα μετάλλια επιστράφηκαν στα παιδιά του, καθώς ο ίδιος είχε φύγει από τη ζωή. Η ζωή του γυρίστηκε το 1951 σε ταινία, με πρωταγωνιστή τον Μπαρτ Λάνκαστερ και τίτλο «Μπρούντζινα κορμιά».
Πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος σε διάρκεια αγώνας πάλης στην ιστορία των Αγώνων: Κράτησε συνολικά έντεκα ώρες και σαράντα λεπτά, με αντιπάλους τον Εσθονό Μάρτιν Κλάιν που αγωνίστηκε για τη Ρωσία και τον Φινλανδό Αλφρεντ Ασικάινεν. Νίκησε ο Κλάιν, που όμως λόγω κούρασης δεν μπόρεσε να διαγωνιστεί στον τελικό!
Αμβέρσα 1920
Παρουσιάζεται η ολυμπιακή σημαία με τους πέντε κύκλους – η οποία είχε εγκριθεί ήδη από το 1914.
Ο βέλγος ξιφομάχος και υδατοσφαιριστής Βικτόρ Μπουάν εκφώνησε για πρώτη φορά τον Ολυμπιακό Ορκο των Αθλητών, σύμφωνα με τον οποίο: «Στο όνομα όλων των αγωνιζομένων, υπόσχομαι ότι θα λάβουμε μέρος σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σεβόμενοι και ακολουθώντας τους κανόνες οι οποίοι τους διέπουν, μέσα στο αληθινό πνεύμα της ευγενούς άμιλλας, για τη δόξα του αθλητισμού και την τιμή των ομάδων μας».
Με απόφαση της ΔΟΕ αποκλείστηκαν η Γερμανία και οι σύμμαχοί της στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, Αυστρία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Oθωμανική Αυτοκρατορία. Η Γερμανία ως αντίδραση διοργάνωσε τους δικούς της Deutsche Kampfspiele.
Εντάχθηκε για πρώτη και τελευταία φορά στο πρόγραμμα θερινών Ολυμπιακών Αγώνων το χόκεϊ επί πάγου.
Παρίσι 1924
Υιοθετήθηκε από τον Πιερ ντε Κουμπερτέν η ρήση «citius, altius, fortius» («γρηγορότερα, ψηλότερα, δυνατότερα») του εκπαιδευτικού και ιερωμένου Ανρί Ντιντόν, που έγινε έκτοτε το σύνθημα των Αγώνων.
Η Λένα Βαλαωρίτου-Σκαραμαγκά (1897-1967) αγωνίστηκε στην αντισφαίριση και έγινε η πρώτη Ελληνίδα που πήρε μέρος στους Αγώνες.
Ο Τζόνι Βαϊσμίλερ κατέκτησε τρία χρυσά μετάλλια, στα 100 και 400 μέτρα ελεύθερο και στα 4Χ200 μέτρα ελεύθερο, καθώς και ένα χάλκινο μετάλλιο στην υδατοσφαίριση. Ακολούθως, έκανε καριέρα στον κινηματογράφο ερμηνεύοντας τον Ταρζάν. (Στους Ολυμπιακούς τού 1928 πήρε δύο ακόμα χρυσά μετάλλια: στα 100 μέτρα και στα 4Χ200 μέτρα ελεύθερο.)
Ο Αγώνες μεταδόθηκαν για πρώτη φορά από το ραδιόφωνο.
Η Ελλάδα διακρίθηκε μόνο στο πολιτιστικό μέρος της διοργάνωσης, με τον Κωνσταντίνο Δημητριάδη να κερδίζει τον διαγωνισμό της Γλυπτικής.
Αμστερνταμ 1928
Αποφασίστηκε η ελληνική σημαία να εισέρχεται πρώτη στο στάδιο κατά την παρέλαση των χωρών που συμμετέχουν, σε ένδειξη τιμής.
Η Coca-Cola εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως χορηγός των Αγώνων.
H ολυμπιακή φλόγα ανάβει για πρώτη φορά.
Εμφανίστηκαν για πρώτη φορά αθλήτριες στον στίβο και στη γυμναστική. Ωστόσο, η υπερβολική κούραση ορισμένων εξ αυτών στην κούρσα των 800 μέτρων οδήγησε τη ΔΟΕ στην εισήγηση να «κοπούν» τα γυναικεία αγωνίσματα μεγάλων αποστάσεων. Η συζήτηση για τη συμμετοχή των γυναικών αναζωπυρώθηκε.
Λος Αντζελες 1932
Λειτούργησε το πρώτο Ολυμπιακό Χωριό ειδικά κατασκευασμένο για τον θεσμό, πλήρως εξοπλισμένο με εξαιρετικά σύγχρονες εγκαταστάσεις.
H ωρολογοποιία OMEGA έγινε ο επίσημος χρονομέτρης.
Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το φώτο φίνις.
Ο Αμερικανός Εντι Ιγκαν, ο οποίος είχε κατακτήσει χρυσό μετάλλιο στην πυγμαχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αμβέρσας το 1920, κατέκτησε δεύτερο χρυσό μετάλλιο, αυτή τη φορά στο μπόμπσλεϊ τεσσάρων ατόμων στο Λέικ Πλάσιντ της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και έγινε ο πρώτος αθλητής στην Ιστορία που στέφθηκε ολυμπιονίκης (και μάλιστα χρυσός) και σε Θερινούς και σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Βερολίνο 1936
Η αφή της ολυμπιακής φλόγας τελέστηκε στην Αρχαία Ολυμπία με πρώτη πρωθιέρεια της σύγχρονης Ιστορίας την Κούλα Πράτσικα.
Κατασκευάστηκε η πρώτη δάδα και έγινε η πρώτη σύγχρονη λαμπαδηδρομία με πρώτο λαμπαδηδρόμο τον Κωνσταντίνο Κονδύλη και τελευταίο τον γερμανό αθλητή του δρόμου ημιαντοχής Φριτς Σίλγκεν, ο οποίος άναψε τον βωμό του Ολυμπιακού Σταδίου στο Βερολίνο.
Η Κύπρια Δομνίτσα Λανίτου-Καβουνίδου (1914-2011) έγινε η πρώτη αθλήτρια του στίβου με τα χρώματα της Ελλάδας που πήρε μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ο Αφροαμερικανός Τζέσε Οουενς κέρδισε τέσσερα χρυσά μετάλλια στα 100 μέτρα, στα 200 μέτρα, στη σκυταλοδρομία 4Χ100 και στο άλμα εις μήκος, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του Χίτλερ. Ο ίδιος, πάντως, δήλωσε: «Δεν με σνόμπαρε ο Χίτλερ, αλλά ο Φράνκλιν Ρούζβελτ, ο οποίος δεν μου έστειλε ούτε ένα τηλεγράφημα».
Στο πρόγραμμα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το μπάσκετ, το χάντμπολ και το κανόε καγιάκ.
Η σκηνοθέτρια Λένι Ρίφενσταλ παρακολούθησε τους Αγώνες και γύρισε (κατά παραγγελία της ναζιστικής κυβέρνησης) το σπουδαίο ντοκιμαντέρ «Olympia», το οποίο σύμφωνα με το περιοδικό «Time» περιλαμβάνεται στις εκατό καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.
Λονδίνο 1948
Η Γερμανία και η Ιαπωνία, ηττημένες στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν προσκλήθηκαν από τους διοργανωτές.
Το BBC έγινε το πρώτο δίκτυο που κάλυψε τηλεοπτικά τη διοργάνωση, καταβάλλοντας περίπου 1.050 στερλίνες για τα δικαιώματα.
Η 30χρονη Φάνι Μπλάνκερς-Κόεν, μια ολλανδέζα αθλήτρια με δύο παιδιά, ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά και κατέκτησε τέσσερα χρυσά μετάλλια, στα 100 μέτρα, στα 200 μέτρα, στα 80 μέτρα μετ’ εμποδίων και στα 4Χ100, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Οουενς. Η Κόεν πέρασε στην Ιστορία ως «η ιπτάμενη νοικοκυρά».
Ελσίνκι 1952
Η πρώτη συμμετοχή της Σοβιετικής Ενωσης.
Οι Τσεχοσλοβάκοι Εμίλ Ζάτοπεκ και Ντάνα Ζατόπκοβα έγιναν το πρώτο ανδρόγυνο που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο (την ίδια μάλιστα ημέρα!), εκείνος στα 5.000 μ. και εκείνη στον ακοντισμό. (Ο Ζάτοπεκ έμεινε στην Ιστορία ως «ο άνθρωπος-ατμομηχανή», λόγω της εικόνας που παρουσίαζε ενώ αγωνιζόταν: Αν και έδινε την εντύπωση κάποιου που αγκομαχούσε, δεν λύγιζε ποτέ!)
Οι τέσσερις πρώτοι νικητές των 100 μέτρων τερμάτισαν με τον ίδιο χρόνο, 10.4 δευτερόλεπτα, και η τελική κατάταξή τους κρίθηκε από το φώτο φίνις.
Μελβούρνη 1956
Για πρώτη φορά στην Ιστορία οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξήχθησαν στο Νότιο Ημισφαίριο.
Η Αίγυπτος, ο Λίβανος, η Καμπότζη και το Ιράκ απείχαν από τη διοργάνωση λόγω των γεγονότων στο Σουέζ. Την ίδια στιγμή, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Ελβετία απείχαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή των Σοβιετικών στην Ουγγαρία (η Ελβετία έλαβε τελικά μέρος μόνο στην ιππασία). Αλλά και η Κίνα απείχε, λόγω της συμμετοχής της Ταϊβάν.
Ο Ούγγρος Λάζλο Παπ έγινε ο πρώτος πυγμάχος με τρία μετάλλια σε συνεχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η απαγόρευση της εισόδου στην Αυστραλία αλόγων από άλλη ήπειρο από τον φόβο μεταφοράς μικροβίων προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση. Τελικά, η Σουηδία προσφέρθηκε να αναλάβει τη διοργάνωση των ιππικών αγωνισμάτων, τα οποία διεξήχθησαν στη Στοκχόλμη τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς.
Ρώμη 1960
Για πρώτη φορά πλήρης τηλεοπτική κάλυψη και μετάδοση μέσω της Eurovision σε όλη την Ευρώπη.
Ο δανός ποδηλάτης Κνουντ Ενεμαρκ Γένσεν έπεσε ενώ διαγωνιζόταν από το ποδήλατό του και τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι. Η ιατρική εξέταση αποκάλυψε πως ο αθλητής βρισκόταν υπό την επήρεια αμφεταμίνης. Πρόκειται για το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο ντόπινγκ στην ιστορία των Αγώνων.
Ο Αιθίοπας Αμπέμπε Μπικίλα έτρεξε και κέρδισε τον Μαραθώνιο (που έγινε για πρώτη φορά βράδυ) ξυπόλυτος. (Τέσσερα χρόνια μετά θα κερδίσει ξανά, αυτή τη φορά φορώντας παπούτσια.)
Η Ελλάδα κατέκτησε ένα χρυσό μετάλλιο: Στην κατηγορία σκαφών «Ντράγκον» της ιστιοπλοΐας αναδείχθηκε ολυμπιονίκης ο τότε διάδοχος του θρόνου Κωνσταντίνος, με πλήρωμα τους πρωταθλητές Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και Γιώργο Ζαΐμη.
Πρωτοεμφανίστηκε και αναδείχθηκε ολυμπιονίκης ο αμερικανός πυγμάχος Κάσιους Κλέι που έγραψε ιστορία ως Μοχάμεντ Αλι.
Για την επεξεργασία των αποτελεσμάτων στους Χειμερινούς Αγώνες της ίδιας χρονιάς στο Σκουάου Βάλεϊ της Καλιφόρνιας χρησιμοποιήθηκαν υπολογιστές της IBM.
Τόκιο 1964
Για πρώτη φορά οργάνωσε τους Αγώνες ασιατική χώρα.
Το βόλεϊ, ανδρών και γυναικών, περιλήφθηκε για πρώτη φορά στο αγωνιστικό πρόγραμμα.
Για πρώτη φορά περιλήφθηκε στο πρόγραμμα και το τζούντο.
Η αυστραλή κολυμβήτρια Ντον Φρέιζερ κέρδισε χρυσό μετάλλιο στα 100 μέτρα ελεύθερο για τρίτη συνεχόμενη φορά.
Μέξικο Σίτι 1968
Το μεγάλο υψόμετρο (οι μετρήσεις έδειχναν ότι στην ατμόσφαιρα υπήρχε 30% λιγότερο οξυγόνο) δημιούργησε προβλήματα στους αθλητές.
Η μεξικανή αθλήτρια του στίβου Ενρικέτα Μπασίλιο έγινε η πρώτη γυναίκα λαμπαδηδρόμος που άναψε τον βωμό Ολυμπιακού Σταδίου.
Ενα κόκκινο τζάγκουαρ που δεν είχε όνομα έγινε η πρώτη μασκότ των Αγώνων.
Η πρώτη έγχρωμη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση.
Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά η τεχνική του slow motion, δηλαδή της αργής κίνησης.
Πραγματοποιήθηκε έλεγχος και εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα ντόπινγκ με αλκοόλ, ο σουηδός αθλητής Χανς-Γκούναρ Λίλιενβαλ, του μοντέρνου πεντάθλου.
Καθιερώθηκε ο έλεγχος φύλου των αθλητριών.
Οι αφροαμερικανοί σπρίντερ Τζον Κάρλος και Τόμι Σμιθ προέβησαν σε ειρηνική διαμαρτυρία κατά την απονομή των μεταλλίων τους. Στο άκουσμα του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ, σήκωσαν, φορώντας από ένα μαύρο γάντι, τις γροθιές τους, ως ένδειξη δύναμης της οργάνωσης «Μαύροι Πάνθηρες», καταγγέλλοντας ρατσιστικές πρακτικές. Οι δύο αθλητές εκδιώχθηκαν από το Ολυμπιακό Χωριό και τιμωρήθηκαν από την Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ.
Μόναχο 1972
Ο Βάλντι, ένα πολύχρωμο σκυλάκι, έγινε η πρώτη επίσημη μασκότ των Αγώνων.
Η πρώτη εμφάνιση της τρομοκρατίας: Ομάδα Παλαιστινίων, μέλη της οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης», εισέβαλε στο Ολυμπιακό Χωριό, σκότωσε δύο και κράτησε εννέα ομήρους από την ισραηλινή αποστολή με αίτημα την απελευθέρωση Παλαιστινίων από τις ισραηλινές φυλακές. Κατά την επιχείρηση της Αστυνομίας (η οποία έμεινε στην Ιστορία ως η «Σφαγή του Μονάχου») σκοτώθηκαν και οι 9 όμηροι, πέντε από τους τρομοκράτες και ένας αστυνομικός.
Επειτα από 52 χρόνια επανεμφανίστηκαν στο πρόγραμμα η τοξοβολία και έπειτα από 36 χρόνια το χάντμπολ.
Ασημένιο μετάλλιο στην πάλη κατακτά ο Πέτρος Γαλακτόπουλος (ήδη κάτοχος χάλκινου μεταλλίου στους Ολυμπιακούς του Μέξικο Σίτι).
Μόντρεαλ 1976
Η ολυμπιακή φλόγα άναψε με ακτίνες λέιζερ – για πρώτη και τελευταία φορά στην ιστορία των Αγώνων.
Η πολωνή σφαιροβόλος Ντανούτα Ροζάνι έγινε η πρώτη ντοπαρισμένη αθλήτρια που εντοπίζεται.
Η Νέα Ζηλανδία είχε αποφασίσει να στείλει την εθνική ομάδα ράγκμπι σε αγώνες στη Νότια Αφρική, η οποία βρισκόταν υπό το καθεστώς του Απαρτχάιντ. Αλλα αφρικανικά κράτη αντέδρασαν και απείχαν από τους Ολυμπιακούς ως ένδειξη διαμαρτυρίας.
Η Ρουμάνα Νάντια Κομανέτσι κέρδισε πέντε μετάλλια, τα τρία χρυσά, και πέτυχε τα πρώτα απόλυτα δεκάρια στη βαθμολογία στην ιστορία του αθλήματος σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Μόσχα 1980
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ αποφάσισε να μποϊκοτάρει τους Αγώνες εξαιτίας της σοβιετικής επέμβασης στο Αφγανιστάν. Την ίδια γραμμή ακολούθησαν και άλλα κράτη.
Ο Σοβιετικός Βλαντίμιρ Σαλνίκοφ έγινε ο πρώτος κολυμβητής που έσπασε το φράγμα των 15 λεπτών στα 1.500 μέτρα ελεύθερο.
Το αρκουδάκι Μίσα αναδείχθηκε στην πιο διάσημη μασκότ στην ιστορία των Αγώνων και η τελετή λήξης με τον αποχαιρετισμό του προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στην υφήλιο.
Λος Αντζελες 1984
Η ΕΣΣΔ αποφάσισε να απέχει από τους Αγώνες επικαλούμενη λόγους ασφαλείας των αθλητών της.
Για πρώτη φορά έτρεξαν στον Μαραθώνιο και γυναίκες. Επίσης, για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν τα αθλήματα της ποδηλασίας γυναικών επί δημοσίας οδού και της ρυθμικής γυμναστικής.
Η Μαροκινή Ναβάλ Ελ Μουταβακέλ έτρεξε 400 μέτρα μετ’ εμποδίων και έγινε η πρώτη γυναίκα από ισλαμικό έθνος που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο.
Η νεοζηλανδή τοξοβόλος Νερόλι Φέρχολ έγινε η πρώτη παραπληγική αθλήτρια που πήρε μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Αγωνίστηκε καθισμένη σε αναπηρικό αμαξίδιο.
Ο Καρλ Λιούις ισοφάρισε το ρεκόρ του Τζέσε Οουενς κατακτώντας τέσσερα χρυσά μετάλλια στα 100 και 200 μέτρα, στο άλμα σε μήκος και στη σκυταλοδρομία 4Χ100.
Σεούλ 1988
Η πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας ανέλαβε για πρώτη φορά να διοργανώσει και τους Παραολυμπιακούς μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ο καναδός σπρίντερ και ρέκορντμαν στα 100 μέτρα Μπεν Τζόνσον βρέθηκε ντοπαρισμένος. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία της διοργάνωσης.
Η Ανατολικογερμανίδα Κρίστα Λούντινγκ-Ρότενμπουργκερ έγινε η πρώτη αθλήτρια στην Ιστορία που κατέκτησε μετάλλιο σε Θερινούς (ποδηλασία) και Χειμερινούς (πατινάζ ταχύτητας) Ολυμπιακούς Αγώνες την ίδια χρονιά.
Βαρκελώνη 1992
Η Γερμανία συμμετείχε ενωμένη για πρώτη φορά μετά το 1960.
Η Νότια Αφρική επανεμφανίστηκε έπειτα από 32 χρόνια αποκλεισμού λόγω των ρατσιστικών πολιτικών της.
Η Βούλα Πατουλίδου με τη νίκη της (χρυσό μετάλλιο) στον τελικό των 100 μέτρων μετ’ εμποδίων έγινε η πρώτη ελληνίδα χρυσή ολυμπιονίκης.
Ο ούγγρος ξιφομάχος Παλ Σέκερες έγινε ο πρώτος αθλητής στην Ιστορία που κατέκτησε μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες (1988) και σε Παραολυμπιακούς (1992), καθώς στην περίοδο ανάμεσα στις δύο διοργανώσεις, έπειτα από αυτοκινητικό ατύχημα, είχε καθηλωθεί σε αναπηρικό αμαξίδιο.
Η Ντετάρτου Τούλου από την Αιθιοπία έγινε η πρώτη μαύρη αφρικανή χρυσή ολυμπιονίκης στην ιστορία των Αγώνων.
Ατλάντα 1996
Στις 27 Ιουλίου εξερράγη στο Centennial Park βόμβα με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από εκατό. Ο ένοχος, ένας άνδρας ονόματι Ερικ Ρόμπερτ Ράντολφ, αποκαλύφθηκε τον Μάιο του 2003 και τιμωρήθηκε με ποινή τετράκις ισόβια.
Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το Internet για την ενημέρωση του κοινού.
Σε μία από τις πιο συγκινητικές στιγμές στην ιστορία του θεσμού, ο ολυμπιονίκης μποξέρ Μοχάμεντ Αλι που έπασχε από Πάρκινσον άναψε την ολυμπιακή φλόγα στην τελετή έναρξης.
Ο Μάικλ Τζόνσον κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ που είχε επιτύχει ο ίδιος στα 200 μέτρα, με τον απίστευτο χρόνο 19.32.
Η Ελλάδα κατέκτησε τέσσερα χρυσά μετάλλια (Πύρρος Δήμας, Ακάκιος
Καχιασβίλι, Ιωάννης Μελισσανίδης και Νίκος Κακλαμανάκης) και τέσσερα ασημένια (Νίκη Μπακογιάννη, Λεωνίδας Σαμπάνης, Βαλέριος Λεωνίδης και Λεωνίδας Κόκας).
Σίδνεϊ 2000
Η Αμερικανίδα Μάρλα Ράνιαν (μεταξύ άλλων τρεις φορές πρωταθλήτρια ΗΠΑ στα 5.000 μέτρα) έγινε η πρώτη αθλήτρια με ειδικές ικανότητες (έχει περιορισμένη όραση) που κατόρθωσε να προκριθεί και να αγωνιστεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ο βρετανός κωπηλάτης Στιβ Ρεντγκρέιβ κατέκτησε χρυσό μετάλλιο για πέμπτους συνεχείς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η Ελλάδα κέρδισε δεκατρία μετάλλια, ανάμεσά τους τέσσερα χρυσά (Πύρρος Δήμας, Κώστας Κεντέρης, Ακάκιος Καχιασβίλι και Μιχάλης Μουρούτσος).
Η Ιωάννα Χατζηιωάννου έγινε η πρώτη Ελληνίδα με ολυμπιακό μετάλλιο (χάλκινο) στην άρση βαρών, στην πρεμιέρα του αθλήματος στον θεσμό.
Αθήνα 2004
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν στην Ελλάδα έπειτα από 108 χρόνια.
Η ολυμπιακή φλόγα ταξίδεψε με τη λαμπαδηδρομία και στις πέντε ηπείρους.
Η τηλεθέαση σημείωσε ρεκόρ: 3,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι είχαν πρόσβαση στην τηλεοπτική κάλυψη έναντι 3,6 δισεκατομμυρίων το 2000.
Για πρώτη φορά στη σύγχρονη εποχή διεξήχθη αγώνισμα στην Αρχαία Ολυμπία. Πρόκειται για τη σφαιροβολία ανδρών και γυναικών.
Η Εθνική υδατοσφαίρισης γυναικών έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που έφτασε σε τελικό ομαδικού αθλήματος και η πρώτη που κατέκτησε μετάλλιο (το ασημένιο).
Τον γύρο του κόσμου κάνει η υπόθεση με πρωταγωνιστές τους πρωταθλητές του στίβου Κώστα Κεντέρη και Κατερίνα Θάνου, οι οποίοι δεν παρέστησαν σε έκτακτο έλεγχο ντόπινγκ μία ημέρα πριν από την τελετή έναρξης των Αγώνων, και τον προπονητή τους, Χρήστο Τζέκο.
Η Ελλάδα κατέκτησε συνολικά 16 μετάλλια: 6 χρυσά, 6 ασημένια και 4 χάλκινα. Τα χρυσά κατέκτησαν η Φανή Χαλκιά στα 400 μ. εμπόδια, η Αθανασία Τσουμελέκα στο βάδην, ο Δημοσθένης Ταμπάκος στους κρίκους της ενόργανης γυμναστικής, ο Ηλίας Ηλιάδης στο τζούντο, οι Θωμάς Μπίμης και Νίκος Συρανίδης στις καταδύσεις και οι Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά στα σκάφη 470 της ιστιοπλοΐας.
Ο Πύρρος Δήμας προσπάθησε να κατακτήσει και τέταρτο (σερί) χρυσό μετάλλιο στην άρση βαρών. Τελικά κέρδισε το χάλκινο και γνώρισε την αποθέωση.
Πεκίνο 2008
Στην τελετή έναρξης παρέστησαν μεταξύ άλλων επισήμων ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο νεότερος.
Για πρώτη φορά έγιναν περισσότεροι από 5.000 έλεγχοι ντόπινγκ.
Η μαραθώνια κολύμβηση σε ανοιχτή θάλασσα εντάχθηκε στο αγωνιστικό πρόγραμμα.
Καταρρίφθηκε το παγκόσμιο ρεκόρ σωματικού βάρους αθλητή Ολυμπιακών Αγώνων: Ο τζουντόκα Ρικάρντο Μπλας τζούνιορ (από τη νήσο Γκουάμ) ζύγιζε 218 κιλά.
Η ολυμπιακή εκεχειρία έσπασε με τη σύγκρουση, κατά τη διάρκεια των Αγώνων, της Ρωσίας και της Γεωργίας για τη Νότια Οσετία.
Λονδίνο 2012
Οι φόβοι για τρομοκρατικό χτύπημα επέβαλαν πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας.
Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ιστορία που όλες οι συμμετέχουσες χώρες είχαν γυναικεία εκπροσώπηση (γυναίκες έστειλαν για πρώτη φορά η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Μπρουνέι).
Ο 65χρονος καναδός ιππέας Ιαν Μίλαρ έγινε ο πρώτος αθλητής στην Ιστορία με δέκα συμμετοχές στη διοργάνωση (και ένα ασημένιο μετάλλιο, το 2008).
Ο Αμερικανός Μάικλ Φελπς έφθασε τα 22 ολυμπιακά μετάλλια στην κολύμβηση και ο Τζαμαϊκανός Γιουσέιν Μπολτ έγινε ο πρώτος που επανέλαβε σε δύο σερί Ολυμπιακούς Αγώνες τις νίκες του στα 100 και 200 μέτρα, ενώ απέσπασε και ένα χρυσό στη σκυταλοδρομία 4Χ100.
Ο 25χρονος Νοτιοαφρικανός Οσκαρ Πιστόριους έγινε ο πρώτος αθλητής με προσθετικά μέλη (κάτω άκρα) που έλαβε μέρος στον στίβο.
Ρίο ντε Τζανέιρο 2016
Οι Αγώνες φιλοξενήθηκαν για πρώτη φορά σε χώρα της Νότιας Αμερικής.
Επανήλθε το γκολφ, το οποίο είχε περιληφθεί στους Αγώνες του 1900 (Παρίσι) και του 1904 (Σεντ Λούις) για να αφαιρεθεί στις επόμενες διοργανώσεις.
Ο Τζαμαϊκανός Γιουσέιν Μπολτ, αφού κατέκτησε χρυσά μετάλλια στα 100, στα 200 μέτρα και στη σκυταλοδρομία 4Χ100, έφθασε να έχει συνολικά οκτώ χρυσά μετάλλια σε τρεις συνεχείς διοργανώσεις.
Ο Μάικλ Φελπς, στον τελευταίο αγώνα της καριέρας του, έφθασε το ρεκόρ του στα 28 ολυμπιακά μετάλλια, εκ των οποίων τα 23 ήταν χρυσά!