Εγκλωβισμένη στον κλοιό των μεταλλάξεων του κορωνοϊού και των αρνητών του εμβολίου βρίσκεται η χώρα, ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου στέλνονται μηνύματα σύμφωνα με τα οποία η διαχείριση της κρίσης θα προσλάβει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά τις επόμενες εβδομάδες.

Οι κυρώσεις και η «προαναγγελία» Γεωργιάδη

Η συζήτηση για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς ήδη προκαλεί εντάσεις. Αφορμή δόθηκε από τη δήλωση της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία, έστω και αν ανασκευάστηκε, άνοιξε ένα πεδίο αντιπαράθεσης για το θέμα των απολύσεων όσων αρνηθούν το εμβόλιο. Ωστόσο, με βάση τη νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα έλθει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, αναμένεται και η διαμόρφωση νέων δεδομένων στην αγορά εργασίας, από την οποία φαίνεται ότι σταδιακά θα αποκλείονται όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν. Μεταξύ των άλλων, η ρύθμιση θα παρέχει στους εργοδότες τη δυνατότητα να ζητούν από τους εργαζομένους στοιχεία για το αν έχουν εμβολιαστεί, κάτι που ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο και για απολύσεις με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία, όπως ανέφερε σχετικά την Παρασκευή ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης.

Από τα όσα επισημαίνουν κυβερνητικοί παράγοντες, το επόμενο διάστημα θα αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης της πανδημίας. Δεδομένου ότι δεν προβλέπεται η επιβολή ενός νέου, γενικού απαγορευτικού ή κάποια οριζόντια αναστολή οικονομικών δραστηριοτήτων, «στο εξής θα πρέπει όλοι να μάθουμε να ζούμε με τον ιό» διαμηνύεται από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σπαζοκεφαλιά οι ποινές για τους αντιεμβολιαστές

Υπό το πρίσμα αυτό, τα στελέχη του στενού επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη επεξεργάζονται τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και για τις κυρώσεις οι οποίες θα προβλέπονται στο εξής για τους αντιεμβολιστές, πέραν των εργαζομένων σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων που ήδη έχουν ανακοινωθεί. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής η Επιτροπή Βιοηθικής έχει γνωμοδοτήσει για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων μόνο για τις συγκεκριμένες κατηγορίες των εργαζομένων στην Υγεία και στις δομές περίθαλψης. Συνεπώς, κάθε συζήτηση περί κυρώσεων σε άλλες περιπτώσεις είναι αυτή τη στιγμή εν πολλοίς άνευ περιεχομένου. Σε αυτό το πλαίσιο, η νομοθετική ρύθμιση, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, δεν πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες, να τροποποιεί τον υπάρχοντα νόμο 4675/2020 για την «Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας – ανάπτυξη των υπηρεσιών δημόσιας υγείας», παρά θα περιλαμβάνει εξειδικεύσεις για το προσωπικό των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ.

Εισηγήσεις για την επέκταση της υποχρεωτικότητας

Παρά ταύτα, εισηγήσεις για την επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων αναμένονται στο προσεχές διάστημα. Και επιπλέον αναζητούνται οι νομοθετικές παρεμβάσεις για τις κυρώσεις σε όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, για όσους εργαζομένους τεθούν σε αναστολή εξαιτίας αυτού του λόγου, ποιες ποινές θα επιβάλλονται σε υγειονομικούς κ.ά., τι θα γίνει με τη λειτουργία των κλειστών χώρων ψυχαγωγίας κατά τη χειμερινή περίοδο (τα σημερινά μέτρα έχουν ισχύ έως τις 31 Αυγούστου).

 

Αύξηση κρουσμάτων και ανοσία

Η εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες είναι πάντως ήδη φανερό ότι αντιμετωπίζεται πολύ διαφορετικά σε σχέση με το παρελθόν. Δίχως να ομολογείται ευθέως, η κρατούσα αντίληψη είναι ότι με τα σημερινά δεδομένα η διασπορά του κορωνοϊού πλήττει κατά κύριο λόγο ανεμβολίαστα τμήματα του πληθυσμού και νεότερες ηλικίες, όμως δεν οδηγεί προς το παρόν σε αύξηση των νοσηλειών και ένταση της πίεσης στο σύστημα Υγείας. Υπό αυτή την έννοια εκτιμάται, όσο και αν δεν διακηρύσσεται, ότι παράλληλα με τους εμβολιασμούς το τείχος ανοσίας τις επόμενες εβδομάδες θα χτιστεί και μέσω της αύξησης των νοσούντων. Παρά ταύτα, η πίεση στο σύστημα Υγείας το φθινόπωρο, κάτω από αυτές τις συνθήκες, ήδη προεξοφλείται.

 

Σε αναζήτηση σχεδίου για τα σχολεία

Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι η επόμενη σχολική χρονιά. Οι συσκέψεις με αντικείμενο την προετοιμασία της έχουν ήδη ξεκινήσει, σε αναζήτηση ενός συνολικού και ρεαλιστικού σχεδίου. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και συνεργάτες του Πρωθυπουργού διαβεβαιώνουν ότι το νέο σχολικό έτος θα διεξαχθεί κανονικά και όχι εξ αποστάσεως, γνωρίζοντας ότι οτιδήποτε διαφορετικό θα έχει πολύ βαρύ πολιτικό κόστος. Απομένει ωστόσο να καταστρωθεί το τελικό σχέδιο για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών σε όλες τις βαθμίδες. Μεταξύ άλλων, αναζητείται ο τρόπος με τον οποίο θα διεξάγονται οι πανεπιστημιακές παραδόσεις, πώς θα γίνονται τα διαγνωστικά τεστ στους ανεμβολίαστους φοιτητές, σε ποιον χρόνο κ.λπ. Αντίστοιχος προβληματισμός εκδηλώνεται και για τις χαμηλότερες βαθμίδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου κατά κανόνα θα συνωστίζονται ανεμβολίαστοι έφηβοι, οι οποίοι αυτή την περίοδο αποτελούν μία από τις μεγάλες εστίες μετάδοσης του ιού. Ως προς τους εκπαιδευτικούς, έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, βρίσκεται όμως σε πολύ αρχικό στάδιο και απέχει πολύ από τη λήψη τελικών αποφάσεων.

Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και η καθυστερημένη συνάντηση Τσίπρα – Τσιόδρα

Η νέα αυτή φάση της πανδημίας βρίσκει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με τον σκληρό πυρήνα του αντιεμβολιαστικού κινήματος, στοιχείο το οποίο διαμορφώνει και μια διαφορετική δημόσια συζήτηση. Στο Μέγαρο Μαξίμου δήλωναν μεν αιφνιδιασμένοι από το πλήθος των αρνητών του εμβολίου οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα την Τετάρτη, γνωρίζουν δε ότι πολύ σύντομα τα περιθώρια αύξησης των εμβολιασμών θα έχουν εξαντληθεί, καθώς αποκαλύπτονται πλέον τα ποσοστά εκείνα του πληθυσμού τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα πειστούν να θωρακιστούν έναντι της πανδημίας.
Σε ό,τι αφορά τη σχετική πολιτική αντιπαράθεση, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από την κυβέρνηση στα συγκεχυμένα μηνύματα που εκπέμπουν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπό την πίεση και των δημοσκοπήσεων, εμφανίστηκε τις τελευταίες ημέρες για πρώτη φορά να παρακινεί ανοιχτά τους πολίτες σε εμβολιασμό, ωστόσο διαφωνεί με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, ενώ συναντήθηκε έπειτα από ενάμιση χρόνο και με τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε δεχθεί ανάρμοστες επιθέσεις από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντησή τους αυτή την προηγούμενη Τρίτη, ο Αλέξης Τσίπρας επιδίωξε να αποσπάσει πληροφορίες από τον καθηγητή, ως προς το αν η Επιτροπή τον υπουργείου Υγείας για την COVID-19 δέχθηκε πολιτικές πιέσεις. Η απάντηση του Σωτήρη Τσιόδρα ήταν αρνητική, ενώ ο ίδιος παρουσίασε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη μεθοδολογία και τα στοιχεία βάσει των οποίων γίνεται και η τακτική ενημέρωση του Πρωθυπουργού. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αιφνιδιάστηκε από την παρουσίαση, ωστόσο επέμεινε στο ότι η πολιτική αντιπαράθεση για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας είναι θεμιτή.