ΣτΕ: Νέος γύρος αναδρομικών 2,5 δισ. ευρώ για δώρα και επικουρικές

Πονοκέφαλος στην κυβέρνηση από την αναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές των μνημονίων

Ο νέος γύρος αναδρομικών των συνταξιούχων ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ προκαλεί πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενώ η επίλυση ή όχι του «γόρδιου δεσμού» των εκκρεμών συντάξεων θα κρίνει – εν πολλοίς – την κυβερνητική αποτελεσματικότητα στον ευαίσθητο τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.

Τα δύο αυτά θέματα αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας σε ό,τι αφορά την καθημερινότητα των πολιτών και σε αυτά επικεντρώνονται όλες οι πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος.

Η αποπληρωμή

Ηδη το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει διάφορα σενάρια για την αποπληρωμή των επιστροφών δώρων και μειώσεων επικουρικών που αναμένεται – από ώρα σε ώρα – να επιδικάσει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η κυβέρνηση έχει προεξοφλήσει το γεγονός ότι η απόφαση θα είναι θετική για τις συνταξιουχικές οργανώσεις που προσέφυγαν στο ΣτΕ και εξετάζει εναλλακτικούς τρόπους αποπληρωμής των αναδρομικών, ώστε να μη δημιουργηθεί δημοσιονομικό πρόβλημα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Στο τραπέζι βρίσκεται η «λύση» της καταβολής των αναδρομικών με δόσεις, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο συμψηφισμού κάποιων εξ αυτών με τη λεγόμενη προσωπική διαφορά

Σε δόσεις

Ετσι στο τραπέζι βρίσκεται η «λύση» της επιστροφής των αναδρομικών με δόσεις, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο συμψηφισμού κάποιων εξ αυτών με τη λεγόμενη προσωπική διαφορά.

Η έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας οδηγεί σε νέο γύρο αναδρομικών ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Αναμένεται να αφορά την επιστροφή των δώρων του ενδεκαμήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, όπως και τις αντίστοιχες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Από 11 Ιουνίου 2015

Το επίμαχο 11μηνο των επιστροφών ξεκινά στις 11 Ιουνίου 2015, όταν το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις του 2012, και φθάνει έως τις 12 Μαΐου 2016 που ξεκίνησε η ισχύς του νόμου Κατρούγκαλου με τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Από το συγκεκριμένο ενδεκάμηνο – οι περικοπές του οποίου κρίθηκαν αντισυνταγματικές – επεστράφησαν αναδρομικά τον Οκτώβριο του 2020 μόνο οι μειώσεις που αφορούσαν τις κύριες συντάξεις.

Η πιλοτική δίκη

Η κυβέρνηση δεν κατέβαλε και τα δώρα, όπως ρητά προέβλεπε η απόφαση του ΣτΕ του 2019. Ακολούθησαν νέες προσφυγές στο ΣτΕ από συνταξιουχικές οργανώσεις και τώρα αναμένεται η απόφαση της πιλοτικής δίκης του προηγούμενου Ιανουαρίου που θα κρίνει τον νέο γύρο αναδρομικών.

Δυνητικά τα νέα αναδρομικά του 11μήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 θα μπορούσαν να φτάσουν σε ύψος τα 2,5 δισ. ευρώ, ανάλογα με το εύρος της απόφασης και τις παραγραφές. Οι διεκδικήσεις αφορούν 723 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Το υπουργείο Εργασίας με απόφασή του καθόρισε τα ποσά των αποζημιώσεων που θα λαμβάνουν – κατά περίπτωση – οι πιστοποιημένοι εκκαθαριστές, κατά κύριο λόγο δικηγόροι και λογιστές. Συγκεκριμένα:

  • Για βεβαίωση χρόνου ασφάλισης η αμοιβή είναι 40 ευρώ όταν αφορά έναν πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης και 80 ευρώ όταν αφορά περισσότερους φορείς ασφάλισης.
  • Για βεβαίωση της μη ύπαρξης οφειλόμενων εισφορών αυτοαπασχολουμένου ή ελεύθερου επαγγελματία ή για αίτηση ρύθμισης οφειλόμενων εισφορών, όπως και για βεβαίωση οφειλόμενου ποσού για αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, η αμοιβή είναι 30 ευρώ για κάθε βεβαίωση.
  • Η σύνταξη σχεδίου απόφασης προσωρινής ή οριστικής σύνταξης (κύριας ή επικουρικής) αμείβεται με 60 ευρώ. Αν η σύνταξη απονέμεται με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης, στην αποζημίωση προστίθενται 15 ευρώ για κάθε πρώην φορέα κοινωνικής ασφάλισης πλέον του ενός.
  • Η προσυνταξιοδοτική βεβαίωση αμείβεται με 60 ευρώ. Αν η βεβαίωση αφορά χρόνο ασφάλισης που διανύθηκε σε περισσότερους πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η αποζημίωση ανέρχεται σε 80 ευρώ.

Το ανώτατο ποσό που καταβάλλει ο ΕΦΚΑ ανά περίπτωση ορίστηκε στα 265 ευρώ, ενώ στις περιπτώσεις που οι «πιστοποιημένοι εκκαθαριστές συντάξεων» ζητούν υψηλότερες αμοιβές τη διαφορά καλείται να καταβάλει ο ασφαλισμένος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΒΗΜΑ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.