Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, η ζέστη είναι ανυπόφορη και η μοναδική λύση για μερικές ανάσες δροσιάς δεν είναι άλλη από την παραλία.
Πού μπορούμε όμως να πάμε για να κολυμπήσουμε;
Αν πράγματι ψάχνουμε για καθαρά νερά αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στον κατάλογο με τις 545 ακτές της χώρας που πήραν φέτος «Γαλάζια Σημαία». Ναι, η Ελλάδα κατέλαβε τη δεύτερη θέση, ανάμεσα σε 49 χώρες, με τις πιο καθαρές παραλίες του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία».
Συγκεκριμένα, κατείχε το 13,5% των συνολικών βραβευμένων ακτών, με 545 ακτές, 16 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη. Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής έχει μάλιστα την πρωτιά με 96 σημαίες, ενώ η Περιφερειακή Ενότητα Αττικής μετρά 19 σημαίες, που εδώ και μέρες κυματίζουν επιβραβεύοντας την εξαιρετική ποιότητα υδάτων και το υψηλό επίπεδο προσφερόμενων υπηρεσιών στους λουομένους, και διασφαλίζοντας με τα κριτήρια καθαριότητας και υγιεινής, την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Ειδικότερα, οι πιο καθαρές παραλίες της Αττικής για το 2021 είναι οι εξής:
Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος
- Διασταύρωση
- Λίμνη
Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας
- Αυλάκι
Δήμος Λαυρεωτικής
- Λιμανάκι Δασκαλειό Κερατέας
Δήμος Σαρωνικού
- Μαύρο Λιθάρι/EverEden Beach
Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης
- Αστέρας Βουλιαγμένης
- Βάρκιζα
- Βούλα Α
- Βουλιαγμένη
Δήμος Γλυφάδας
- Γλυφάδα
- Γλυφάδα Α
- Γλυφάδα Β
Οι μαρίνες που πήραν «Γαλάζια Σημαία» στην Αττική:
Δήμος Λαυρεωτικής
- Οlympic Μarine
Δήμος Ελληνικού
- Μαρίνα Αγ. Κοσμά
Δήμος Αλίμου
- Μαρίνα Αλίμου
Δήμος Παλαιού Φαλήρου
- Μαρίνα Φλοίσβου
Οι «Γαλάζιες Σημαίες» στις παραλίες νήσων Αττικής:
Στην Περιφερειακή Ενότητα Αττικής ανήκουν και οι δήμοι Αγκιστρίου, Αίγινας, Κυθήρων, Πόρου, Σαλαμίνας, Σπετσών, Τροιζηνίας-Μεθάνων και Ύδρας. «Γαλάζια Σημαία» στις νήσους Αττικής πήραν οι παραλίες:
- Αγία Μαρίνα στην Αίγινα
- Ασκέλι στον Πόρο
- Καψάλι στα Κύθηρα
Τι είναι το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»:
Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα. Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.
Πρέπει επιπλέον να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη), τα οποία αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αυτό το γνωρίζουν και το αξιολογούν όλοι οι διαχειριστές ακτών, Δήμοι, Ξενοδοχεία και Camping, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα εθελοντικά.
Φέτος η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 4.040 ακτές, 707 μαρίνες και 78 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τον κατάλογο με τις 545 ελληνικές ακτές, τις 16 μαρίνες και τα 6 τουριστικά σκάφη που βραβεύτηκαν με τη «Γαλάζια Σημαία» το 2021 εδώ.