Όταν οι Λοιμωξιολόγοι, μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής Ειδικών, προειδοποιούσαν ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί ώστε να κτισθεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας, ορισμένοι επέμεναν να είναι αρνητές εμβολίων. Όταν η πολιτεία, η επίσημη Εκκλησία και οι επιστήμονες απηύθυναν απεγνωσμένες εκκλήσεις για εμβολιασμό και όταν η μετάλλαξη «Δέλτα» πολιορκούσε την Ελλάδα και τα νέα κρούσματα να φθάνουν τα 3.000 με τα νοσοκομεία να γεμίζουν με 24χρονους και 27χρονους με Covid, τότε ορισμένοι αποφάσισαν να διαδηλώσουν στην Ομόνοια και στο Σύνταγμα, κρατώντας… σταυρούς κατά των εμβολίων. Τι έφερε αυτό; Αλλαγές για εμβολιασμένους και μη στα όσα αναμένονταν να ισχύσουν στην εστίαση και στη λειτουργία των επιχειρήσεων.
H Κοινή Υπουργική Απόφαση καθορίζει λοιπόν πως οι υπαίθριοι χώροι διασκέδασης, κλαμπ, μπαρ, μπουζούκια, θα λειτουργούν μόνον ως αμιγείς χώροι, δηλαδή για εμβολιασμένους αλλά και νοσήσαντες, με την χωρητικότητα να ορίζεται στο 85%. Σημειώνεται πως όλοι οι πελάτες πρέπει να είναι καθήμενοι. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όλα αυτά γίνονται για δύο λόγους: Για την υγειονομική ασφάλεια αλλά και ως προτροπή στους νέους ότι πρέπει να εμβολιαστούν. Γιατί ορισμένα μαγαζιά και συγκεκριμένοι τραγουδιστές δημοφιλείς στους νέους, αυτό το καλοκαίρι, θα πηγαίνουν εκεί για να διασκεδάσουν μόνον οι εμβολιασμένοι
***
Αν χρειαστεί και ενισχυτική δόση το Φθινόπωρο
Άλλωστε ο Πρωθυπουργός το λέει καθαρά. Η πρόκληση είναι να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν. Αυτό είναι το Νο1 θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης το είπε αυτό στη συνάντηση που είχε στο Μαξίμου με τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, ο οποίος είπε ότι εάν χρειασθεί θα υπάρχει ενισχυτική δόση το Φθινόπωρο.
***
Απολύσεις λέει ο Άδωνις
Την ίδια ώρα ο Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίστηκε την Παρασκευή το πρωί στην τηλεόραση και άφησε ορθάνοιχτη την πιθανότητα να απολύονται (υπό ορισμένες προϋποθέσεις) όσοι αρνούνται να εμβολιασθούν. Σας μεταφέρω τι ακριβώς είπε για να βγάλατε τα συμπεράσματά σας:
«Η κείμενη νομοθεσία καλύπτει τις επιχειρήσεις που κρίνουν ότι εργαζόμενος που αρνείται να εμβολιαστεί εμποδίζει την λειτουργία της επιχείρησης. Αν μπορεί να γίνει με τηλεργασία, το δικαστήριο θα κρίνει ότι δεν δικαιολογείται η απόλυση. Αν δεν μπορεί να γίνει με τηλεργασία, το δικαστήριο θα κρίνει ότι δικαιολογείται», είπε, για να συμπληρώσει: «θα γίνουν σίγουρα απολύσεις, όταν υπάρχει περίπτωση η επιχείρηση να καταστραφεί».
***
Τα καλά νέα από τους εμβολιασμούς
Πάμε τώρα σε καλά νέα: Από τις 28 Ιουνίου που ανακοινώθηκε το freedom pass έως και χθες έκλεισαν ραντεβού 590.000 άτομα για να κάνουν την πρώτη δόση. Άρα τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους και τα μπόνους για τους εμβολιασμένους αποδίδουν. Επιπλέον ας μην ξεχνάμε ότι άνοιξε η πλατφόρμα, ώστε να μπορούν πλέον και οι έφηβοι ηλικίας 15 έως 17 ετών να κλείσουν το ραντεβού για τον εμβολιασμό τους. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, από όταν άνοιξε η πλατφόρμα, ήδη πάνω από 10.500 έφηβοι έχουν κλείσει το ραντεβού τους για να εμβολιαστούν και να θωρακιστούν κατά του κορωνοϊού.
***
Ο Τσιόδρας και ο πόνος στη ζωή μας
Γεμάτη συγκίνηση και με πολλαπλά μηνύματα ήταν η ομιλία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα στην τελετή αποφοίτησης του Κολεγίου Αθηνών, όπου και ήταν το τιμώμενο πρόσωπο. Σας μεταφέρω μόνον ένα μικρό απόσπασμα: «Σε αυτή την γιορτή της χαράς, αισθάνομαι πως πρέπει να μιλήσω λίγο και για πόνο. Ο πόνος στην ζωή μας μέσω της αρρώστιας, μέσω της δοκιμασίας μας, μέσω της αποτυχίας μας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο -αλήθεια υπάρχει πολύς πόνος στη ζωή αυτή- γίνεται μία ευκαιρία αφύπνισης της συνείδησης και γίνεται λυτρωτικός. Πολλοί από εμάς βιώνουμε τη συνειδητοποίηση της ελευθερίας μας ακόμα και μέσα στον πόνο».
***
Η κυρία του… καύσωνα
Μία από τις τρεις πρώτες πόλεις του κόσμου που αποκτά Heat Chief Officer, δηλαδή υπεύθυνο για την αντιμετώπιση της αστικής υπερθέρμανσης, γίνεται η Αθήνα. Τι ακριβώς κάνει όμως ένας Heat Chief Officer; Και πως αναδείχθηκε αυτή η θέση από τον Δήμο Αθηναίων; Πρώτα απ΄όλα σημειώστε ότι τη θέση της Heat Chief Officer αναλαμβάνει, όπως μαθαίνω, σε πρώτη φάση, η Λενιώ Μυριβήλη, σύμβουλος του δημάρχου Αθηναίων με σημαντική εμπειρία σε θέματα κλιματικής αλλαγής. Στα καθήκοντά της θα περιλαμβάνεται ο συντονισμός των αρμόδιων υπηρεσιών, εντός και εκτός του δήμου, για τη χάραξη βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης στρατηγικής ενάντια στις επιπτώσεις του καύσωνα, της ξηρασίας και της κλιματικής αλλαγής στην Αθήνα. Να σημειώσω επίσης ότι ο πρώτος Heat Chief Officer στον κόσμο τοποθετήθηκε τον προηγούμενο μήνα στο Μαϊάμι, ενώ η Αθήνα τίθεται επικεφαλής μιας προσπάθειας που θα αναπτυχθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.
***
Το νερό που προσφέρουν στο Μαξίμου
Εάν βρεθείτε για οποιονδήποτε λόγο στο Μέγαρο Μαξίμου και ζητήσετε νερό, τότε θα σας προσφέρουν νεράκι παγωμένο, αλλά σε συσκευασία… γάλακτος. Το Μαξίμου κατήργησε τα πλαστικά μπουκάλια και προσφέρει νερό σε οικολογικές συσκευασίες, όμοιες με αυτές που περιέχουν φρέσκο γάλα. Από την χάρτινη συσκευασία δεν μπορείς βεβαίως να πιείς νερό και οι του Μαξίμου σου φέρνουν μαζί και γυάλινο ποτήρι. Τα πλαστικά ποτήρια για το πρωθυπουργικό γραφείο αποτελούν παρελθόν.
***
Το πρώτο Μουσείο… δώρων
Στον τρίτο όροφο του Προεδρικού Μεγάρου έχει δημιουργηθεί ένας ειδικός χώρος που προορίζεται για Μουσείο Δώρων. Δηλαδή εκεί θα εκτίθενται όλα τα δώρα (αξίας άνω των 200 ευρώ) που λαμβάνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την άσκηση των καθηκόντων της. Ήδη για τα δώρα που λαμβάνουν οι πολιτικοί θα υπάρξει γενική νομοθετική ρύθμιση με πρωτοβουλία της Προέδρου. Το Μουσείο δώρων στο Προεδρικό θα είναι ανοικτό για το κοινό, μόλις η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανοίξει τις θύρες του Προεδρικού Μεγάρου για τους πολίτες. Οι πύλες θα άνοιγαν αυτή την περίοδο, κυρίως αυτές που οδηγούν στο κήπο του Προεδρικού ως «καταφύγιο» για τους καύσωνες, αλλά η πανδημία και εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» άλλαξαν τα σχέδια. Η απόφαση όμως για να ανοίξει το Προεδρικό Μέγαρο στους πολίτες έχει ληφθεί και είναι ζήτημα χρόνου η υλοποίησή της. Πάντως, για να ξέρετε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, (λόγω της πανδημίας και των μέτρων υγιεινής προστασίας) κάνει τις περισσότερες συναντήσεις της στον κήπο του Προεδρικού. Εκεί φιλοξένησε και παιδιά από τη δομή «Άγιος Ανδρέας», τους κέρασε παγωτό από έναν πραγματικό παγωτατζή (με ξύλινο καροτσάκι και ομπρέλα) που εμφανίστηκε στο Προεδρικό και έδωσε στα πιτσιρίκια μπάλες για να παίξουν ποδόσφαιρο
***
Τρεις υπουργοί για 14 χιλιόμετρα
Βρέθηκαν το πρωί της Παρασκευής, τρεις υπουργοί στη Λαμία για τα εγκαίνια ενός δρόμου. Οι υπουργοί Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εγκαινίασαν τα πρώτα 14 χιλιόμετρα του Νότιου Άξονα Ε-65. Δηλαδή εγκαινίασαν τα μισά χιλιόμετρα, αλλά με τα αυτά τα χιλιόμετρα διευκολύνεται ακόμα περισσότερο η κυκλοφορία στην περιοχή. Το έργο είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση και κατάφερε να προχωρήσει παρά τις δυσκολίες και τους περιορισμούς που επέβαλαν η πανδημία και το lockdown. Αυτός είναι ο λόγος που γίνονται εγκαίνια ακόμα και στα 14 χιλιόμετρα.
***
Ο Στουρνάρας, ο Βενιζέλος και η Σύρος
Τρίτη φορά γίνεται η δια ζώσης συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας θα βρεθεί και πάλι στη Φρανκφούρτη για το Συμβούλιο Νομισματικής Πολιτικής, με θέμα τη «Διαμόρφωση Οικονομικών Προσδοκιών». Μετά, θα παραστεί το προσεχές Σάββατο στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου για τη δεξίωση που παραθέτει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την 47η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Εν συνεχεία διακοπές. Στην Σύρο, κλασσικά, θα πάει και μαζί του θα πάρει το βιβλίο «Venizelos: The Making of a Greek Statesman, 1864-1914» (πρώτος τόμος) του βρετανού διπλωμάτη σερ Μάικλ Λιουέλιν Σμιθ, που κυκλοφόρησε πρόσφατα. Ο τόμος καλύπτει την περίοδο έως την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
***
Η Σκύρος των drones
Στην Σκύρο, στην καρδιά του Αιγαίου, εδώ και λίγες εβδομάδες άρχισαν να επιχειρούν τα ισραηλινής κατασκευής drones που ενοικιάζει η χώρα μας για την επιτήρηση των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων μας. Τα drones έχουν ανεβάσει σε άλλο επίπεδο της επιχειρησιακές δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας. Και τούτο επειδή είναι αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, μπορούν να εκτελέσουν αποστολές σε απόσταση έως και 1.000 χιλιόμετρα από τη βάση τους σε ύψος 40.000 πόδια, φέρουν ραντάρ θαλάσσιας επιτήρησης, κάμερες και ηλεκτρο-οπτικό αισθητήρα με δυνατότητες λειτουργίας τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα και ένα πακέτο «τεχνητής νοημοσύνης». Εφοδιασμένα με επικοινωνίες μέσω δορυφόρου, τα Heron, κατά τους επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας, προσφέρουν ισχυρή επιχειρησιακή αντοχή σε ένα ευρύ πεδίο αποστολών, όπως η επιτήρηση, η φύλαξη συνόρων, η έρευνα και η διάσωση καθώς και η διαχείριση καταστροφών. Η είδηση όμως είναι αλλού:
***
Σας πληροφορώ ότι όπως μαθαίνω από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας πολύ σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα στην ανάπτυξη drones από ελληνική ερευνητική προσπάθεια, δηλαδή ένα ελληνικό πρότυπο.