Ελληνικές επιτυχίες στο 74ο Φεστιβάλ των Καννών. H μικρού μήκους ταινία «Brutalia Εργάσιμες Μέρες», η μοναδική ελληνική που συμμετείχε σε επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, εκείνο της Εβδομάδας Κριτικής, απέσπασε το βραβείο του Canal+ για Καλύτερη Μικρού Μήκους Ταινία.

Την ίδια ώρα η ταινία «Feathers» του Ομάρ Ελ Ζοχάιρι, με Ελληνα συμπαραγωγό τη Heretic, κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο Nespresso της κριτικής επιτροπής. Ως γνωστόν, η Εβδομάδα Κριτικής είναι ένα πρόγραμμα που στρέφει το βλέμμα του σε πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς από όλον τον κόσμο.

Η «Brutalia» είναι μια αλληγορική ιστορία στην οποία οι μέλισσες αντικαθίστανται από ανθρώπους. Η φωνή της αφηγήτριας (Κόρα Καρβούνη) παρουσιάζει με λεπτομέρειες τον κόσμο των μελισσών αλλά στην οθόνη βλέπουμε γυναίκες στην θέση των εντόμων.

Κεντρικό πρόσωπο μια νεαρή μέλισσα, η Αννα (Ελσα Λεκάκου) στο στάδιο εκπαίδευσης, την περίοδο δηλαδή που εξαγάγεται στον κόσμο των μελισσών: καθαρίστρια, παραμάνα, κτίστης και τέλος συλλέκτης τροφής. Και μέσα από την ιστορία της παρατηρούμε τον κόσμο στον οποίο κινείται.

Χαρακτηριστικά του η πειθαρχία, η στρατιωτικοποιημένη εργασία αλλά και η μοναξιά του ατόμου μέσα στο κοινωνικό σύνολο, μια παράμετρος που απασχολεί γενικότερα τον σκηνοθέτη στις τέσσερις μέχρι σήμερα ταινίες του.