Πλάνο για ένα δεύτερο γύρο ερευνών για την προέλευση του κορωνοϊού παρουσίασε σε σημερινή συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Όμως, μετά και τη χθεσινή ανταλλαγή πυρών μεταξύ ΠΟΥ και Κίνας για το ζήτημα της συνεργασίας των Κινέζων στις έρευνες, θεωρείται απίθανο το Πεκίνο να δεχτεί νέους ελέγχους.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ απαιτείται περαιτέρω έρευνα και μάλιστα στοχευμένη σε πέντε κύριους τομείς, όπως τα εργαστήρια και τα ερευνητικά κέντρα που υπάρχουν στην Γουχάν, όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα, αλλά και τις ανοιχτές αγορές τροφίμων και ζώων. Επίσης η μελέτη δεν θα πρέπει να επικεντρωθεί μόνο στους ανθρώπους, αλλά τα άγρια ζώα, τα ζώα σε αιχμαλωσία και τα ζώα εκτροφής.
Θυμίζουμε πως η πρώτη αποστολή εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ στην Κίνα, τον περασμένο Ιανουάριο, δεν κατάφερε να ρίξει φως στην προέλευση του covid-19, έκτοτε ωστόσο η συζήτηση –μετά και τις αποκαλύψεις για το εργαστήριο ιολογίας της Γουχάν- έχει ξαναφουντώσει και ο οργανισμός δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να οργανώσει μια νέα, εις βάθος έρευνα. Αυτό, εξάλλου, έχουν ζητήσει πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ.
Χθες ο διευθυντής του ΠΟΥ δεν δίστασε να αφήσει αιχμές κατά του Πεκίνου κάνοντας λόγο για έλλειψη συνεργασίας από τις κινεζικές αρχές, δηλώσεις που ξεσήκωσαν τη μήνιν της Κίνας. Μάλιστα, η αντιπροσωπεία της Κίνας στον ΟΗΕ εξέδωσε ένα ανακοινωθέν στο οποίο ανέφερε πως 48 αναπτυσσόμενες χώρες έχουν γράψει επιστολή προς τον ΠΟΥ ζητώντας μια παγκόσμια έρευνα για την προέλευση του νέου κορωνοϊού, η οποία ωστόσο θα καθοδηγείται από επιστημονικά στοιχεία και όχι από πολιτικά κίνητρα.
Πάντως, για την ώρα το Πεκίνο έχει αποφύγει να απαντήσει ευθέως στην πρόταση του ΠΟΥ για δεύτερη έρευνα, γνωρίζοντας πως τυχόν άρνηση του θα πυροδοτήσει σημαντικές αντιδράσεις από πολλές διεθνείς κυβερνήσεις.