Είναι μία επίσκεψη γνωριμίας, αλλά και αποχαιρετισμού. Βέβαια η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν γνωρίζονται από την εποχή του Μπαράκ Ομπάμα, όταν ο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος και αναλάμβανε πολλές «δύσκολες» αποστολές στο εξωτερικό. Το 2013 είχε επισκεφθεί το Βερολίνο, ενώ πρόσφατα είχε την ευκαιρία να ξανασυναντήσει την Άνγκελα Μέρκελ στη σύνοδο κορυφής του G7 στην Κορνουάλη. Εκεί της επέδωσε την πρόσκληση να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον.
Είναι μία από τις τελευταίες επισκέψεις της Άνγκελα Μέρκελ στο εξωτερικό πριν από τη λήξη της θητείας της, ίσως και η τελευταία. Πυκνό το πρόγραμμα: πριν από τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο η καγκελάριος θα έχει πρόγευμα εργασίας με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις, στη συνέχεια θα συναντηθεί με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, ενώ λίγο αργότερα θα μεταβεί στο πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, όπου θα παραλάβει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα. Συνολικά 18 τιμητικούς διδακτορικούς τίτλους έχει συγκεντρώσει η Άνγκελα Μέρκελ στα 16 χρόνια που βρίσκεται στην καγκελαρία.
Οι διαφωνίες παραμένουν
Τόσο η αμερικανική, όσο και η γερμανική πλευρά επιδιώκουν μία νέα αρχή στις διμερείς σχέσεις μετά τα δύσκολα χρόνια της διακυβέρνησης Τραμπ. Ωστόσο, πολλές διαφωνίες παραμένουν. Για τη γερμανική πλευρά το πιο κρίσιμο ζήτημα είναι οι αμερικανικοί δασμοί στα ευρωπαϊκά προϊόντα, κυρίως στον χάλυβα, οι οποίοι δεν έχουν καταργηθεί, παρά την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από τον Λευκό Οίκο. Η γερμανική βιομηχανία εκτιμά ότι μόνο στον κλάδο του μηχανολογικού εξοπλισμού οι δασμοί προκαλούν επιβάρυνση 850 εκ. ευρώ ετησίως στις γερμανικές εξαγωγές και βέβαια πιέζουν την Άνγκελα Μέρκελ να θέσει το ζήτημα στην Ουάσιγκτον.
Σε εποχές πανδημίας έχουν προκύψει διαφωνίες και για το εμβόλιο. Ο Αμερικανός πρόεδρος ενώνει τη φωνή του με όλους εκείνους που ζητούν να ανασταλεί, έστω και προσωρινά, η ευρεσιτεχνία για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, αλλά η καγκελάριος έχει διαφορετική γνώμη. Προβληματισμό προκαλεί στο Βερολίνο η «σκληρή» στάση του νέου Αμερικανού προέδρου απέναντι στην Κίνα. Στο ζήτημα των αμυντικών δαπανών οι Γερμανοί αποδέχονται τον κοινό στόχο του ΝΑΤΟ για αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού στο 2% του ΑΕΠ, ζητούν όμως περισσότερο χρόνο και αντιπροτείνουν να υλοποιήσουν τον στόχο σταδιακά, μέχρι το 2030.
Προσέγγιση στον Nord Stream 2
Στο ζήτημα του αγωγού Nord Stream 2, o οποίος συνδέει Γερμανία και Ρωσία παρακάμπτοντας την Ουκρανία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι δύο πλευρές έρχονται πιο κοντά. Ο Τραμπ απειλούσε ακόμη με κυρώσεις, αλλά ο Μπάιντεν ακολουθεί διαφορετική γραμμή. Άλλωστε η κατασκευή του έργου έχει ήδη ολοκληρωθεί κατά 95%. Ωστόσο η γερμανική πλευρά εκτιμά ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται πιέσεις στο Κογκρέσο, ακόμη και από πολλούς Δημοκρατικούς, για να επαναφέρει το ζήτημα. Προ ημερών η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν έχει επέλθει ακόμη «οριστική διευθέτηση» και προφανώς θα συζητήσει το θέμα του αγωγού κατά την επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον.
Πηγή: Deutsche Welle