Αμεση ήταν η επίπτωση που είχε το διάγγελμα που πραγματοποίησε ο Εμανουέλ Μακρόν το βράδυ της Δευτέρας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέσα σε λίγες ώρες και μέχρι το πρωί της επόμενης ημέρας, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Γάλλοι έσπευσαν να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό μέσα από τη σχετική πλατφόρμα, καταρρίπτοντας το ρεκόρ της 11ης Μαΐου. Το έκαναν δε φοβούμενοι ότι θα χάσουν τα «προνόμια» που θα έχει η συγκεκριμένη ομάδα, καθώς και τις «ποινές» για τους μη εμβολιασμένους, τόσο στον χώρο της υγείας όσο και στον τουρισμό – είναι χαρακτηριστικό ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης θα είναι απαραίτητο από τις αρχές Αυγούστου για όλα τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, είτε με αεροπλάνο είτε με τρένο.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η Γερμανία κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος από τη Γαλλία, όπως και την Ιταλία, η οποία είχε προηγηθεί -δεν καθιστά υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς, εξετάζει όμως το ενδεχόμενο να καταστήσει υποχρεωτικά τα (μη δωρεάν) τεστ για τους μη εμβολιασμένους. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε χθες η ίδια η Ανγκελα Μέρκελ, «δεν πρόκειται να υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός» στη μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης, ούτε καν για ορισμένες κατηγορίες πολιτών και εργαζομένων, όπως είναι οι γιατροί και οι νοσηλευτές. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η καγκελάριος της Γερμανίας διεμήνυσε πως τα περιοριστικά μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ – έστω και όχι με τη μορφή lockdown, για το οποίο θα γίνει κάθε προσπάθεια να αποφευχθεί – όσο το ποσοστό του εμβολιασμού στον πληθυσμό δεν εκτιμάται ως ικανοποιητικό από τους ειδικούς. «Οσο περισσότεροι εμβολιάζονται τόσο πιο ελεύθεροι θα είμαστε όλοι μας και πάλι», δήλωσε, υιοθετώντας την αρχή της συλλογικής ευθύνης.
Σκεπτικισμός
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στη Γαλλία και στη Γερμανία, ακόμη όμως και στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου, υπάρχει έντονος σκεπτικισμός για την επερχόμενη Ημέρα της Ελευθερίας, όπως έχει χαρακτηριστεί η ερχόμενη Δευτέρα, 19 Ιουλίου, οπότε και αίρονται όλοι οι περιορισμοί στη Βρετανία, όπως έχει ανακοινώσει ο Μπόρις Τζόνσον. Πολύ περισσότερο καθώς την ίδια στιγμή στο Ισραήλ – που, ως γνωστόν, είναι από τις ελάχιστες χώρες που βρίσκονται πιο μπροστά στο ζήτημα των εμβολιασμών – υιοθετείται μια νέα «ευέλικτη» στρατηγική, που περιλαμβάνει επιλεκτικούς περιορισμούς, στο φόντο της έξαρσης των νέων κρουσμάτων εξαιτίας της επέλασης της μετάλλαξης τύπου Δέλτα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τελευταίες εξελίξεις και ο κίνδυνος ενός τέταρτου κύματος έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των εμβολιασμών σε αρκετές χώρες. Με βάση τον σημερινό ρυθμό, υπολογίζεται πως Καναδάς, Χιλή, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ και άλλες 7-8 χώρες θα καταφέρουν ως το τέλος του μήνα να έχουν χορηγήσει τουλάχιστον μία δόση στο 70% του συνολικού πληθυσμού τους, ποσοστό που θεωρείται από αρκετούς επιστήμονες ως ορόσημο για την επίτευξη «ανοσίας της αγέλης». Αλλες πέντε τουλάχιστον αναμένεται να το έχουν πετύχει μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού, ενώ ακολουθούν και άλλες το φθινόπωρο.
Αντιθέτως, στις Ηνωμένες Πολιτείες – που έδειχναν να βρίσκονται στην πρώτη ταχύτητα – η εικόνα έχει επιδεινωθεί. Ο ρυθμός των εμβολιασμών βαίνει μειούμενος, με αποτέλεσμα η πρόβλεψη (του Reuters) να είναι ότι το 70% δεν θα «πιαστεί» πριν από την 1η Δεκεμβρίου. Σε αυτό φαίνεται πως συμβάλλει η στάση του κόμματος των Ρεπουμπλικανών, μεγάλο μέρος της βάσης των οποίων εμφανίζεται αρνητικό, ενώ βουλευτές και γερουσιαστές προωθούν νομοθεσία κατά των διακρίσεων εις βάρος των μη εμβολιασμένων. Την ίδια στιγμή, ανησυχία προκαλεί και στην ΕΕ η απόφαση της αμερικανικής FDA να περιλάβει στις πιθανές σπάνιες παρενέργειες του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson (στις ΗΠΑ έχουν χορηγηθεί 12,8 εκατ. δόσεις του) την εκδήλωση σοβαρών νευρολογικών διαταραχών (σύνδρομο Guillain-Barre). Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου έχει ήδη περιλάβει το παραπάνω σύνδρομο στις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου που έχουν παρασκευάσει η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ