Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περιφρονώντας επιδεικτικά την προτροπή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να μην προβεί σε προκλήσεις όταν θα επισκεφθεί τα Κατεχόμενα της Κύπρου στις 20 Ιουλίου, ανήμερα της «μαύρης επετείου» της εισβολής του 1974, αλλά φυσικά και της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που είπε ότι η «λύση των δύο κρατών» δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, δήλωσε ότι «δεν έχουν μάθει ακόμα με ποιον έχουν να κάνουν». Ωστόσο, γνωρίζουν πολύ καλά με ποιον έχουν να κάνουν, όχι μόνο οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί, αλλά και οι εκτοπισθέντες κάτοικοι της Αμμοχώστου. Αυτοί που από τις ελεύθερες περιοχές ακούν τον θόρυβο που κάνουν οι μηχανές των τουρκικών εκσκαφέων στην περίκλειστη και πολύπαθη πόλη τους ανοίγοντας δρόμους, δημιουργώντας πάρκα και κατεδαφίζοντας ετοιμόρροπα κτίρια για την υποδοχή του κ. Ερντογάν. Και ο τούρκος πρόεδρος φρόντισε να στείλει τα «δώρα» του, όπως περίπου 20.000 κινεζικά εμβόλια, απευθείας ύδρευση των Κατεχομένων από την Τουρκία και αύξηση της οικονομικής βοήθειας προς το ψευδοκράτος.
Βάση για drones και νέα γεωτρύπανα
Εδώ και μήνες ο κ. Ερντογάν προετοιμάζει επιμελώς την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα. Βρέθηκαν άλλωστε εκεί το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι. Ο τούρκος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι θα ανακοινώσει τη δημιουργία βάσης για οπλισμένα drones, ότι προτίθεται να στείλει πάλι ένα από τα πέντε γεωτρύπανά του στην κυπριακή ΑΟΖ ή ότι θα προβεί σε σημαντικές ανακοινώσεις που ενδιαφέρουν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνο.
Τα σενάρια για την Αμμόχωστο
Βλέποντας όλα αυτά οι Αμμοχωστιανοί συνειδητοποιούν τώρα ότι η κλεψύδρα του χρόνου αρχίζει και αδειάζει, βλέπουν το όνειρο της επιστροφής στην κατεχόμενη πόλη τους να μετατρέπεται σε τραγικό εφιάλτη. Ηδη αντιπροσωπεία των κατοίκων συναντήθηκε με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη συζητώντας μαζί του όλα τα πιθανά σενάρια που πρόκειται να προκύψουν το αμέσως επόμενο διάστημα στην περίκλειστη, εδώ και 47 χρόνια, πόλη τους. Τι είδους σενάρια όμως είναι αυτά; Κατά την επικρατούσα εκδοχή, είναι πολύ πιθανόν ο Ερντογάν να καλέσει τους κατοίκους της Αμμοχώστου να επιστρέψουν, υπό τη διοίκηση όμως του κατοχικού καθεστώτος, ή να επιχειρήσει, σε συνεργασία με το κατοχικό καθεστώς, να κάνει ένα είδος προσωπικών διακανονισμών για τις περιουσίες των Αμμοχωστιανών, με παράλληλη όμως αμφισβήτηση της ιδιοκτησίας των ελληνοκύπριων προσφύγων της πόλης από το πανίσχυρο ΕΒΚΑΦ.
Μια τέτοια ενέργεια εκτιμάται ότι θα προκαλέσει έντονη αναστάτωση στους αμμοχωστιανούς πρόσφυγες. Οι πληροφορίες που έχουν στα χέρια τους οι κυπριακές αρχές αναφέρουν πως η τουρκική κατοχική δύναμη πρόκειται να καλέσει τους νόμιμους κατοίκους της Αμμοχώστου να καταθέσουν προσφυγές στην παράνομη «Επιτροπή Αποζημιώσεων». Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με τουρκικά σενάρια που κυκλοφορούν, θα επιτρέψει στον Ερσίν Τατάρ και κατ’ επέκταση στον Ερντογάν να προχωρήσουν στο άνοιγμα ολόκληρης της κατεχόμενης Αμμοχώστου, περιορίζοντας, όπως ισχυρίζονται, τις αντιδράσεις από τρίτους.
Τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων
Αλλά δεν είναι μόνο η Αμμόχωστος που θα βρεθεί στο επίκεντρο της επερχόμενης παράνομης επίσκεψης Ερντογάν στα Κατεχόμενα. Είναι και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και πιθανόν να ανακοινώσει κάποια ευρήματα στο θαλάσσιο «Οικόπεδο 6» της κυπριακής ΑΟΖ, εκεί όπου βρισκόταν επί μήνες το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός». «Εάν θέλει ο Θεός, θα είμαι στη Βόρεια Κύπρο στις 20 Ιουλίου. Θα είμαστε εκεί μια μεγάλη αντιπροσωπεία» προανήγγειλε ο τούρκος πρόεδρος, αδιαφορώντας για τις ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις και για τις κυρώσεις που ακόμα βρίσκονται στο τραπέζι των Ευρωπαίων. Αυτό όμως που προβλημάτισε ήταν η εξαγγελία για τη δημιουργία βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα Κατεχόμενα, καθώς και ναυτικής βάσης στο Μπογάζι.
Νέες βάσεις σε Μπογάζι και Λευκόνοικο
Η αναβάθμιση του παράνομου αεροδρομίου στο κατεχόμενο Λευκόνοικο και η νέα βάση στο Μπογάζι εντάσσονται στους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας για έλεγχο ολόκληρης της περιοχής. Αλλωστε οι βάσεις αυτές δεν εξυπηρετούν την άμυνα των Τουρκοκυπρίων σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση. Τα τουρκικά αεροπλάνα μπορούν να βρεθούν στην Κύπρο μέσα σε πέντε λεπτά από την απογείωσή τους από βάσεις της Τουρκίας. Συνεπώς ποιος ο λόγος δημιουργίας μιας νέας βάσης στο ψευδοκράτος; Ας μην ξεχνάμε ότι στο Λευκόνοικο εδώ και μήνες σταθμεύουν δύο Bayraktar TGB2- UAV για να επιχειρούν στην περιοχή και κυρίως να… επιτηρούν το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Οι βάσεις αυτές στρέφονται κυρίως για έλεγχο και επιτήρηση των γειτονικών από την Κύπρο χωρών που η Αγκυρα κατατάσσει στις «εχθρικές». Αυτό επισημαίνει το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών κάθε φορά στους πρεσβευτές του Ισραήλ, του Λιβάνου, της Αιγύπτου, αλλά και των χωρών μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την αναφορά ότι οι κινήσεις αυτές της Αγκυρας όχι μόνο στρέφονται εναντίον των διεθνών κανόνων, αλλά λειτουργούν αποσταθεροποιητικά και εναντίον των συμφερόντων πολλών χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.
Από την Κύπρο στη «φωλιά των Rafale»
Την ώρα που ο Ερντογάν θα βρίσκεται στα Κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, ανήμερα της «μαύρης επετείου» της εισβολής του Αττίλα, στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου θα υπάρχουν εκδηλώσεις μνήμης. Η ελληνική κυβέρνηση θα συμμετάσχει σε αυτές με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Ορισμένες σκέψεις για κάθοδο του Νίκου Δένδια στο νησί έχουν αρχίσει επίσης να κυκλοφορούν στο υπουργείο Εξωτερικών.
Με βάση τον σχεδιασμό, πάντως, το κυβερνητικό αεροσκάφος που θα μεταφέρει τους κ.κ. Παναγιωτόπουλο και Φλώρο από την Αθήνα στην Κύπρο δεν πρόκειται να προσγειωθεί στην επιστροφή, στις 21 Ιουλίου, στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, αλλά στη γαλλική βάση Mont de Marsan στη Νότια Γαλλία, κοντά στην πόλη Μπορντό. Ο λόγος; Εκεί βρίσκεται η «φωλιά των Rafale». Στις 21 Ιουλίου, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, θα γίνει η παράδοση στην Πολεμική Αεροπορία του πρώτου διθέσιου Rafale.
Δεν σημαίνει όμως ότι με την παραλαβή του Rafale θα το δούμε να επιχειρεί αμέσως στους ελληνικούς αιθέρες. Το γαλλικό μαχητικό θα παραμείνει στη Γαλλία με έλληνες πιλότους για την ανάγκη της ολοκλήρωσης της εκπαίδευσης. Με την παράδοση όμως του πρώτου Rafale ενεργοποιείται αυτομάτως η σύμβαση για παράδοση κάθε μήνα ενός αεροσκάφους έως ότου συμπληρωθούν και τα 18. Οταν σχηματιστεί η πρώτη μοίρα, τότε θα πετάξουν στην Ελλάδα με έλληνες πιλότους και θα προσγειωθούν στην αναβαθμισμένη βάση της Τανάγρας, στην 114 Πτέρυγα Μάχης.