EMA: 15 περιστατικά Γκιγιέν-Μπαρέ με το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Παραμένει ωστόσο ασαφές αν τα κρούσματα οφείλονται πράγματι στο εμβόλιο

Συνολικά 15 περιστατικά του νευρολογικού συνδρόμου Γκιγιέν-Μπαρέ έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στους λήπτες του εμβολίου Covid-19 της Johnson & Johnson, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

Διευκρίνισε ωστόσο πως τα διαθέσιμα δεδομένα δεν επαρκούν προκειμένου να διευκρινιστεί ότι το σύνδρομο οφείλεται πράγματι στο εμβόλιο.

Ακόμα, στον ΕΜΑ αναφέρθηκαν 9 περιστατικά θρομβοκυτταροπενίας (χαμηλών αιμοπεταλίων) σε λήπτες του εμβολίου της Moderna, λόγω κινδύνου αιμορραγίας.

Και σε αυτή την περίπτωση όμως δεν έχει αποδειχθεί αιτιακή σχέση με τον εμβολιασμό.

Η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα.

Η θρομβοκυτταροπενία είχε μέχρι σήμερα αναγνωριστεί ως πιθανή παρενέργεια των εμβολίων ιικού φορέα (AstraZeneca, Johnson & Johnson), το σύνδρομο Γκιγιέν Μπαρέ αναγνωρίστηκε την περασμένη εβδομάδα ως πιθανή παρενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca.

Την ίδια ημέρα αναγνωρίστηκε ως πιθανή παρενέργεια των εμβολίων mRNA (Pfizer, Moderna) η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα (φλεγμονή της καρδιάς), κυρίως στους νέους άνδρες.

Ακόμα, ο ΕΜΑ είχε συστήσει να μην χορηγούνται εμβόλια ιικού φορέα (Astra, J&J) σε άτομα με ιστορικό διαρροής των τριχοειδών, διαταραχή στην οποία το πλάσμα (υγρό) του αίματος διαρρέει από τα τριχοειδή αγγεία. Συνήθως εμφανίζεται σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα.

Περισσότερα σε λίγο…

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.