Συνεχίζονται οι βίαιες διαμαρτυρίες στη Νότια Αφρική μετά τη φυλάκιση του πρώην προέδρου, Τζέικομπ Ζούμα. Την Τρίτη, ταραχοποιοί λεηλάτησαν καταστήματα και εκτόξευσαν πέτρες εναντίον της αστυνομίας.
«Η δυστυχία ή οι προσωπικές συνθήκες δεν δίνουν το δικαίωμα σε κανέναν να λεηλατεί, να βανδαλίζει και να κάνει ό,τι του αρέσει και να παραβιάζει το νόμο», τόνισε ο υπουργός Αστυνομίας, Μπέκι Τσέλε, σε συνέντευξη Τύπου, την οποία έδωσε μαζί και με άλλους αξιωματούχους.
Ωστόσο, ο νοτιοαφρικανικός στρατός ετοιμάζεται να στείλει 2.500 στρατιώτες, καθώς η αστυνομία μοιάζει αδύναμη να εμποδίσει επιθέσεις εναντίον επιχειρήσεων στην επαρχία ΚουαΖούλου-Νατάλ, από την οποία κατάγεται ο Ζούμα, και στην επαρχία Γκαουτένγκ, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Γιοχάνεσμπουργκ.
Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε σημαντικά σημεία, όπως αεροδρόμια, και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν είχε προβλέψει την κλίμακα των λεηλασιών σε εμπορικά κέντρα και ότι δεν έχει ακόμη καταλήξει όσον αφορά τον αριθμό των στρατιωτών που θα χρειαστούν.
Ο απολογισμός των βιαιοτήτων στην ΚουαΖούλου-Νατάλ, στην οποία τα επεισόδια ξέσπασαν την περασμένη Παρασκευή, έφτασε τους 26 νεκρούς, ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός τής εν λόγω επαρχίας, Σιχλέ Ζικαλάλα.
Στον απολογισμό αυτό, προστίθενται οι έξι νεκροί στην περιφέρεια του Γιοχάνεσμπουργκ, οι οποίοι επιβεβαιώθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ από τον πρόεδρο Σίριλ Ραμαφόζα.
Οι διαμαρτυρίες τροφοδοτούνται περαιτέρω από την απογοήτευση που επικρατεί στον πληθυσμό, εξαιτίας της φτώχειας, της ανισότητας και του κοινωνικου αντίκτυπου των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για να αντιμετωπισθεί η Covid-19.
Σχεδόν 500 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, ενώ καταστήματα, σταθμοί καυσίμων και κυβερνητικά κτίρια έχουν αναγκασθεί να κλείσουν.
«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι καιροσκοπικές πράξεις εγκληματικότητας, με ομάδες ανθρώπων να δημιουργούν χάος, μόνο και μόνο για να συγκαλύψουν τις λεηλασίες και τις κλοπές», δήλωσε ο πρόεδρος Ραμαφόζα σε ομιλία του τη Δευτέρα.
Ο 79χρονος Ζούμα καταδικάσθηκε τον περασμένο μήνα σε φυλάκιση 15 μηνών, επειδή περιφρόνησε εντολή του Συνταγματικού Δικαστηρίου να καταθέσει στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά σε υψηλό επίπεδο, στη διάρκεια των εννέα ετών που βρισκόταν στην εξουσία μέχρι το 2018.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ