Πρώτη φορά κυρώσεις στους ανεμβολίαστους

Είναι η πρώτη φορά που ανακοινώνονται κυρώσεις για τους ανεμβολίαστους. Με το αιτιολογικό ότι δεν μπορεί να παίζουν οι αρνητές του εμβολίου με τη ζωή των άλλων. Δεν είναι δυνατόν να τιμωρούνται με μέτρα και με απαγορεύσεις μόνον οι συνεπείς. Και ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» τείνει να εξαπλωθεί. Και οι κυρώσεις είναι: Αναστολή εργασίας από τις 16 Αυγούστου σε όσους εργαζόμενους σε γηροκομεία αρνηθούν να εμβολιασθούν. Οι κυρώσεις αναμένεται να ανακοινωθούν (κατά πάσα πιθανότητα σήμερα) και για τους «αρνητές» υγειονομικούς. Υποχρεωτικός εμβολιασμός ανακοινώθηκε και για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (μόνιμων και εφέδρων). Για να κτισθεί όμως το πολυπόθητο τείχος ανοσίας έως τον Σεπτέμβριο απαιτούνται και άλλα μέτρα:

▪▪▪

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, από την Παρασκευή και έως τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών. Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο. Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού. Τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων. Όμως και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί.

▪▪▪

Το ξίφος, η πουλάδα και οι νέοι ανθυποσμηναγοί

Είναι στην πλειοψηφία τους παιδιά από την επαρχία που πίστεψαν πως μπορεί τα όνειρά τους να γίνουν κάποια στιγμή με σκληρή δουλειά πραγματικότητα. Αυτά τα παιδιά από την περιφέρεια και από τα νησιά είναι που αποφοιτούν κάθε χρόνο από την Σχολή Ικάρων. Για να γίνουν πιλότοι, ή ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ή μηχανικοί ή ακόμα μετεωρολόγοι. Τα περισσότερα (αν όχι όλα) προέρχονται από φτωχές οικογένειες. Ανάμεσά τους και κορίτσια, Ελληνίδες με την πουλάδα στη στολή τους, που σε λίγο θα βρίσκονται στο Αιγαίο, είτε σε ένα F-16, είτε σε ένα Mirage 2000-5, ή ακόμα σε ένα Phantom ή (γιατί όχι;) σε ένα Rafale, σε κάποιο ελικόπτερο ή μεταγωγικό αεροσκάφος. Αυτή άλλωστε την προτροπή έδωσε ο υπουργός Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος στους νέους ανθυποσμηναγούς, όταν παρελάμβαναν τα ξίφη τους από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Είστε η σειρά που θα εκπαιδευτείτε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Καλαμάτας, αλλά και στα νέο απόκτημα της Πολεμικής Αεροπορίας», τους είπε.

Ενώ η τελετή αποφοίτησης από την Σχολή Ικάρων μοιάζει με μια τυπική στρατιωτική τελετή, στην πραγματικότητα είναι μια τελετή συγκλονιστική: «Κακώς δεν έφερα τα παιδιά μου να την δουν», έλεγε με συγκίνηση ο Γιώργος Κουμουτσάκος, την ώρα που οι γονείς των νέων Ικάρων καμάρωναν τα παιδιά τους, φωνάζοντας τα ονόματά τους και την ευχή «ασφαλείς προσγειώσεις». Έβλεπες τα κορίτσια, τις νέες ανθυποσμηναγούς, με την πουλάδα στην στολή τους, με τα ξίφη ανά χείρας να βηματίζουν μπροστά στην Πρόεδρο όλο καμάρι, και τους γονείς τους να μην μπορούν να κρύψουν τη συγκίνησή τους. Ήταν μια μοναδική στιγμή. Και η Πολεμική Αεροπορία για να τιμήσει τη νέα σειρά των ανθυποσμηναγών, αλλά και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας έστειλε ένα σμήνος Phantom (F-4), να περάσει τιμητικά πάνω από την Σχολή Ικάρων. Ήταν τέλος και τα ξίφη, που χρύσιζαν στον ήλιο στον χώρο τελετής στη Σχολή Ικάρων και που ο κάθε νέος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας θα τα έχει συνεχώς από εδώ και πέρα στη στολή του: «Αιέν υψικρατείν» κραύγασαν όλοι στο τέλος της τελετής.

▪▪▪

Μόνον οι εμβολιασμένοι στη δεξίωση της Προέδρου

Η Προεδρία της Δημοκρατίας θα είναι η πρώτη Δημόσια Υπηρεσία που θα ζητεί πιστοποιητικό εμβολιασμού ή μοριακό τεστ προκειμένου να επιτρέπει την είσοδο στο Προεδρικό Μέγαρο. Οι μεταλλάξεις του ιού, τα αυξημένα κρούσματα, η επερχόμενη επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα» έκαναν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ζητήσει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή μοριακό τεστ (72 ώρες πριν) από τους προσκεκλημένους της στη δεξίωση που θα παραθέσει την 24η Ιουλίου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Με δυο λόγια, εάν κάποιος δεν είναι εμβολιασμένος δεν πρόκειται να προσέλθει στη δεξίωση κάτι που θα αποτελεί πρόβλημα για τουλάχιστον ένα αρχηγό κόμματος που αρνείται να εμβολιαστεί. Η δεξίωση έχει προγραμματιστεί να γίνει στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου με περιορισμένο αριθμό καλεσμένων (άνευ συζύγων) και με αυστηρότατα μέτρα υγιεινής προστασίας.

▪▪▪

Οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι της Βουλής

Η ανακοίνωση ότι μόνον δέκα βουλευτές από τους 300 δεν έχουν εμβολιαστεί δεν ευσταθεί. Είναι πολύ περισσότεροι οι ανεμβολίαστοι βουλευτές. Έψαξα, ρώτησα και έμαθα; Οι δέκα ανεμβολίαστοι βουλευτές είναι βουλευτές που ανήκουν στην ΝΔ. Τώρα θα πείτε πως μας προέκυψαν οι δέκα; Οι 7 απ΄αυτούς προέβαλαν λόγους υγείας να μη εμβολιαστούν. Αλλοι είχαν νοσήσει πρόσφατα και οι γιατροί τους συμβούλευσαν να κάνουν εμβόλιο τον Σεπτέμβριο. Από τους τρεις που έμειναν μόλις χθες εμβολίαστηκαν οι 2 με AstraZeneca. Η μόνη που παρά τις παροτρύνσεις αρνείται να εμβολιαστεί είναι μία βουλευτής (το όνομά της λόγω του ιατρικού απορρήτου κωλύομαι να το αναφέρω). Η εν λόγω κυρία της ΝΔ αρνείται να εμβολιαστεί χωρίς να προβάλει καμία δικαιολογία. Υπάρχουν όμως και από άλλα κόμματα βουλευτές που δεν έχουν εμβολιαστεί. Για παράδειγμα ο Κυριάκος Βελόπουλος και ορισμένοι από το κόμμα του αρνούνται, όπως ανεμβολίαστος παραμένει και ο Παύλος Πολάκης

▪▪▪

Μόνον δύο εμβολιασμένοι στη Μητρόπολη

Όταν ο Μητροπολίτης Φωκίδος Θεόκτιστος κάλεσε στη Μητρόπολη τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Γιάννη Μπουγά, όλοι γνώριζαν ότι το θέμα της συζήτησης δεν ήταν άλλο από τους εμβολιασμούς: «Εδώ μέσα μόνον δυο- τρεις έχουν εμβολιαστεί», του είπε χωρίς πολλές περιστροφές ο Μητροπολίτης. Ο Γιάννης Μπουγάς υποβάλλει μία πρόταση προς τον Πρόεδρο της Βουλής: Οι ανεμβολίαστοι βουλευτές να μην έχουν πλέον φυσική παρουσία στη Βουλή (γιατί κινδυνεύουν να κολλήσουν και άλλους, εάν νοσήσουν ), αλλά να μετέχουν στις συνεδριάσεις διαδικτυακά.

▪▪▪

Αποσωληνώθηκε ο Εφραίμ

Συνεχώς βελτιώνεται η υγεία του Ηγούμενου Εφραίμ, ο οποίος εδώ και πάνω από ένα μήνα ταλαιπωρείται από τον κορωνοϊό. Το πρωί της Δευτέρας μετά από απόφαση των γιατρών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού, αφαιρέθηκε η τραχειοστομία στην οποία είχε υποβληθεί ο Γέροντας Εφραίμ. Μετά την αποσωλήνωση ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου θα παραμείνει στη ΜΕΘ για λίγες ημέρες για παρακολούθηση από τους θεράποντες ιατρούς του. Έχει πλήρη διαύγεια και επικοινωνεί με το περιβάλλον του, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ορθοδοξία». Θυμίζουμε ότι ο Γέροντας Εφραίμ βρίσκεται στον Ευαγγελισμό από τις 28 Μαΐου, αφού βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, ενώ στις 4 Ιουνίου οι γιατροί είχαν κρίνει αναγκαία την διασωλήνωσή του.

▪▪▪

Μέσος όρος ηλικίας στις ΜΕΘ τα 28 έτη

Ο μέσος όρος ηλικίας στις ΜΕΘ του Σωτηρία μόλις 28 ετών. Νέοι άνθρωποι, άλλοι διασωληνωμένοι και άλλοι προς καταστολή, χαροπαλεύουν δίνουν τη μάχη με τον ιό, βρίσκονται σε βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια, και όλοι τους, συνολικά 40 άτομα, όλα ανεμβολίαστα. Νόμιζαν, μου είπαν οι γιατροί, που είναι άτρωτοι από τον ιό και όμως σήμερα λίγο πριν από την διασωλήνωσή τους εκφράζουν στις νοσηλεύτριες τη λύπη τους που δεν πήγαν να εμβολιαστούν, ενώ είχαν την ευκαιρία.

▪▪▪

Τα 15 κρούσματα της φρεγάτας Αιγαίον

Σε 16 ανέρχονται τα κρούσματα στη φρεγάτα Αιγαίον που είχε έχει ελλιμενιστεί από την Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021, στον προβλήτα του Ναυστάθμου Κρήτης, στο λιμάνι της Σούδας. Οι 15 είναι ασυμπτωματικοί και έχουν τεθεί σε προσωρινή καραντίνα 15 ημερών στην ανατολική πτέρυγα του ξενώνα της Λέσχης Υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με την ertnews, ένα μέλος του πληρώματος παρουσίασε έντονα συμπτώματα και μεταφέρθηκε για νοσηλεία σε μονάδα COVID στο νοσοκομείο Χανίων.

▪▪▪

Οι εμμονές του Ακάρ

Εμμονή έχει γίνει στον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, αλλά και για το γεγονός ότι η Ελλάδα εξοπλίζεται. Κάθε λίγο και λιγάκι, εμφανίζεται στα τουρκικά κανάλια και προκαλεί. Οσο κι αν δεν του δίνουν σημασία τόσο πιο πολύ συνεχίζει την επιθετική ρητορική του έναντι της Ελλάδος και έναντι του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου. Ο Έλληνας υπουργός μάλιστα τον συμβούλευσε να μην ομιλεί πολύ, του είπε πως φλυαρεί κάτι που είναι ασυνήθιστο για υπουργό Άμυνας, αλλά αυτός συνεχίζει. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να δηλώσει ότι η Τουρκία είναι μία σημαντική χώρα που συμβάλλει στην ειρήνη και τη σταθερότητα σε μια γεωγραφία όπως η Μέση Ανατολή. Ε, με τέτοια δήλωση χρειάζεται και απάντηση. Γιατί, όπως έμαθα σε μια από τις συσκέψεις που γίνονται στο Πεντάγωνο σχολιάστηκε με αρκετή δόση χιούμορ η δήλωση Ακάρ, ότι «μάλλον τα γερμανικά υποβρύχια με τα οποία εξοπλίζεται η Τουρκία τα χρειάζεται για… ανθρωπιστική βοήθεια και για να συμβάλει στην ειρήνη στην περιοχή».

▪▪▪

Τo non covid χωριό της Σάκκαρη

Αντικείμενο εκτεταμένης συζήτησης αποτελεί ένα γεγονός που συνέβη τα τελευταία εικοσιτετράωρα στα Νιάτα Λακωνίας, από όπου κατάγεται και επισκέπτεται ανελλιπώς με την οικογένεια του ο Κώστας Σάκκαρης, πατέρας της κορυφαίας τενίστριας Μαρίας Σάκκαρη. Συγκεκριμένα, σε μεγάλο υπαίθριο χώρο εκδηλώσεων της περιοχής είχαν κληθεί να τραγουδήσουν την Παρασκευή, 9 Ιουλίου, η Γιώτα Γρίβα και ο Γιάννης Καψάλης, συνοδεία στο κλαρίνο του Μάκη Τσίκου. Πρόκειται για ευρείας απήχησης καλλιτέχνες της δημοτικής και λαϊκής μουσικής που σε κάθε εμφάνιση τους συρρέει ακροατήριο χιλιάδων ανθρώπων. Για την ακρίβεια, ως θρυλείται, «όταν η Γιώτα και ο Γιάννης ανεβαίνουν στο πάλκο ξεχνούν να κατέβουν» ομοίως δε κι ο κόσμος ξεχνά να επιστρέψει στο τραπέζι από την πίστα. Στην προκειμένη περίπτωση τις προηγούμενες μέρες , έγιναν 2.500 – 3.000 κρατήσεις όχι μόνο από τη Λακωνία αλλά και από την Αρκαδία και την Αργολίδα, ήτοι οι διοργανωτές θα αναγκάζονταν να βγάλουν τραπεζοκαθίσματα στον δρόμο και τα γειτονικά χωράφια λόγω στενότητας και υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Κι όμως αποφάσισαν να ακυρώσουν την εκδήλωση! Ως Νιατιώτες και οι ίδιοι, επέλεξαν να μη θέσουν κανέναν σε κίνδυνο, πόσω μάλλον τον τόπο τους που θα στιγματίζονταν πανελληνίως, στην πιθανότερη περίπτωση υπερμετάδοσης του κορωνοϊού. Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι τα Νιάτα, ένα κεφαλοχώρι 1.000 περίπου κατοίκων σε μικρή απόσταση από τους Μολάους, δεν έχει καταγραφεί έως σήμερα κρούσμα κορωνοϊου. Οι κάτοικοι στη μεγάλη πλειοψηφία τους είναι εμβολιασμένοι ενώ κάνουν εκτεταμένη χρήση μάσκας. Γενικώς η Λακωνία, προπύργιο της φιλελεύθερης παράταξης, είναι σημείο αναφοράς και σε αυτόν τον αγώνα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.