Η πανδημία μπορεί καλά να κρατεί και να ακυρώνει τα όποια σενάρια πρόωρων εκλογών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι υπουργοί και τα πολιτικά στελέχη εγκαταλείπουν το «ποίμνιό» τους. Μεσούσης λοιπόν της υγειονομικής κρίσης, η προετοιμασία των υποψηφίων κορυφώνεται. Βλέπετε, εισήλθαμε πια στον τρίτο χρόνο της κυβερνητικής θητείας και αναγκαστικά ο εκλογικός κύκλος «ανοίγει». Ηδη, όπως μαθαίνουμε, οι υποψήφιοι «κλειδώνουν» τις περιφέρειες όπου θα «εκτεθούν» και αρχίζουν να διερευνούν το εκλογικό σώμα που τους ενδιαφέρει. Κατά τις πληροφορίες μας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης συμφώνησε με τον Πρωθυπουργό την κάθοδό του στον Δυτικό Τομέα. Οι περισσότεροι ανέμεναν την κάθοδό του στη ζώνη του κέντρου της πρωτεύουσας, στην παλαιά Α’ Αθήνας, αλλά κατόπιν συνεννοήσεων με τον κ. Μητσοτάκη επέλεξε τις πιο λαϊκές γειτονιές του Δυτικού Τομέα, δηλαδή τη γνωστή για τον κ. Χρυσοχοΐδη από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις περιοχή «πέρα από το ποτάμι», της άλλοτε πολυπληθούς Β’ Αθηνών. Ηδη μάλιστα άρχισε τις συναντήσεις με πολίτες του Περιστερίου, του Αιγάλεω και της ευρύτερης ζώνης. Δεν ξέρουμε πόσο θα ανησυχήσουν οι συνυποψήφιοί του κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης και Γιάννης Λοβέρδος, αλλά πρέπει να θεωρήσουν δεδομένο ότι θα έχουν ισχυρό ανταγωνιστή δίπλα τους στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

 

Ενα άλλο επίσης καινούργιο πρόσωπο στον νεοδημοκρατικό κύκλο είναι αυτό του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, η υποψηφιότητα του οποίου επίσης «κλείδωσε» στον Κεντρικό Τομέα, στη στενότερη πια Α’ Αθήνας, και ήδη οργανώνει πολιτικό γραφείο κοντά στο Χίλτον. Ο κ. Πιερρακάκης «τρέχει» με επιτυχία το ευρύτατο σχέδιο ψηφιοποίησης του κράτους που απελευθερώνει τους πολίτες από τα δεσμά του γραφειοκρατικού κράτους και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις νεότερες γενιές. Πράγμα που εκ των πραγμάτων θα τον φέρει αντιμέτωπο με παλαιές και νέες νεοδημοκρατικές «καραβάνες». Θα έχει να αντιμετωπίσει κατά πάσα βεβαιότητα την Ολγα Κεφαλογιάννη, τον υπουργό Υγείας κ. Βασ. Κικίλια, τον υφυπουργό Παιδείας κ. Αγγ. Συρίγο, τον Νικήτα Κακλαμάνη και πιθανώς τον επανακάμπτοντα Δημ. Αβραμόπουλο. Οπότε προβλέπονται ομηρικές μάχες…

 

Στους νεοφερμένους ανήκει και ο Στέλιος Πέτσας, μέχρι πρότινος κυβερνητικός εκπρόσωπος και αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών πλέον. Θα είναι υποψήφιος στην Ανατολική Αττική και θα έχει να αντιμετωπίσει τον ακραιφνή καραμανλικό Γιώργο Βλάχο, αλλά και τον προϊστάμενό του υπουργό Μάκη Βορίδη. Ηδη πάντως αντιμετωπίζει κριτική για «ναπολεόντεια» στάση και συμπεριφορά εκμεταλλευόμενος, κατά τους επικριτές του, την προνομιακή θέση και σχέση που έχει, εκ των αρμοδιοτήτων του, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και αυτός δεν πρόκειται να κάνει… υγιεινό εκλογικό περίπατο.

 

Αδιευκρίνιστο παραμένει για την ώρα αν θα εκτεθεί στη λαϊκή ψήφο ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο ίδιος έχει κατά καιρούς αφήσει να εννοηθεί ότι προτίθεται να κατέλθει στον Πειραιά, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαριστεί αν θα συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας λόγω των επαυξημένων αρμοδιοτήτων και των υψηλών καθηκόντων του. Από την επιλογή του, πάντως, πολλοί θα επηρεαστούν. Αγνωστο παραμένει αν θα πολιτευτεί στον Πειραιά ή στον Νότιο Τομέα ο πρώην υπουργός Εσωτερικών κ. Τ. Θεοδωρικάκος, ενώ ενδιαφέρον για τον Πειραιά έχει εκδηλώσει και η νεαρή υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου.

 

Οπως και έχει, πάντως, οι επόμενες εκλογές θα μοιάζουν με πεδίο μάχης λόγω των μειωμένων θέσεων εκλογής εξαιτίας της απλής αναλογικής. Θα έχει δε εξαιρετική σημασία η κατάκτηση της βουλευτικής έδρας στην πρώτη δύσκολη εκλογή, γιατί κατά πάσα πιθανότητα, λόγω του εκλογικού συστήματος, θα ακολουθήσει και δεύτερη αναμέτρηση. Οπότε προετοιμαστείτε για προσωπικούς πολιτικούς αγώνες, κάτι σαν τα ημιτελικά ματς του Euro ’21, τα περισσότερα εκ των οποίων κρίθηκαν στην παράταση ή στα πέναλτι.

«Πυρετός» για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης

Η διαφαινόμενη έξαρση του τέταρτου πανδημικού κύματος, παρότι φοβίζει την κυβέρνηση, δεν εμποδίζει τις διαδικασίες προώθησης των προβλέψεων του Ταμείου Ανάκαμψης. Οπως πληροφορούμαστε, η τελική έγκριση του ελληνικού προγράμματος αναμένεται την προσεχή Τετάρτη από τις Βρυξέλλες. Την ίδια ημέρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκης πρόκειται να προκηρύξει τα πρώτα 12 επιχορηγούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης δημόσια έργα, συνολικού ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ. Ανάμεσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η ολοκλήρωση του Ε-65, του οδικού άξονα Κεντρικής Ελλάδας, το πρόγραμμα «Σύζευξις 2», ο εκσυγχρονισμός των λογιστικών αποτυπώσεων του Δημοσίου, τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, η ψηφιοποίηση των πολεοδομικών αρχείων της χώρας και άλλα. Ταυτόχρονα οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «τρέχουν» οι διαδικασίες για τον μηχανισμό των δανείων. Προσεχώς πρόκειται να υπογραφεί MoU με τις διαμεσολαβούσες τράπεζες που θα περιγράφει τους όρους εμπλοκής των πιστωτικών ιδρυμάτων στη χορήγηση των επενδυτικών δανείων και μαζί διεξάγονται προπαρασκευαστικές συνεννοήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία θα σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος των πιο σημαντικών ιδιωτικών επενδύσεων. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι προσεχώς ο κ. Σκυλακάκης θα είναι περιζήτητος, αν και ο ίδιος διακηρύσσει ότι οι διαδικασίες θα είναι τέτοιες που δεν θα χρειάζεται κανείς επιχειρηματίας να διαβεί την πόρτα του γραφείου του. Αλλά ας μην είμεθα αιθεροβάμονες, στην Ελλάδα βρισκόμαστε. Πάντως ο κ. Σκυλακάκης διαβεβαίωσε προσωπικά τον κ. Κώστα Τζαβάρα ότι δεν θα είναι υποψήφιος στην Ηλεία. Μάλλον στην πρωτεύουσα θα εκτεθεί και δη στο Κέντρο της.

Το Πολεμικό Ναυτικό επιταχύνει

Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για την υπόθεση των φρεγατών που είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να αποκτήσει ο ελληνικός Στόλος. Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος και η μετάθεση των αποφάσεων για το φθινόπωρο έχει προκαλέσει μια σχετική ανησυχία, καθώς απαιτείται σημαντικό χρονικό διάστημα και για τη σύναψη των συμβάσεων. Οπως πληροφορούμαι πάντως, στο Πολεμικό Ναυτικό δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια και το αμέσως προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθούν κρίσιμες συνεδριάσεις με σκοπό να αποσαφηνιστούν ακόμη καλύτερα εκείνες οι προτάσεις που καλύπτουν τις ελληνικές ανάγκες. Οπερ σημαίνει, η λίστα των υποψηφίων θα μικρύνει κι άλλο. Σε όλη αυτή τη διελκυστίνδα, βέβαια, η απόκτηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου αλλάζει τα δεδομένα και ρίχνει μια αχτίδα φωτός στο να κατασκευαστούν και κάποια από τα νέα σκάφη στην Ελλάδα.

Η Ρίτα Γουίλσον και ένας γάμος α λα ελληνικά

Η Ρίτα Γουίλσον, η ελληνικής καταγωγής σύζυγος του Τομ Χανκς, αναμένεται σε λίγες εβδομάδες να εγκαταλείψει την Αντίπαρο και τις διακοπές της στο πανέμορφο αυτό νησί των Κυκλάδων για να μεταβεί στην Κρήτη, προκειμένου να προετοιμάσει έναν… γάμο. Στην πραγματικότητα έναν χολιγουντιανό γάμο και μάλιστα τον «Γάμο No 3». Πρόκειται για την «πιο ελληνική» ταινία του Χόλιγουντ, το «My Big Greek Fat Wedding» ή «Γάμος α λα ελληνικά Νο 3». Ηδη γυρίστηκαν με εμπορική επιτυχία, αλλά εκτός Ελλάδας, το «Γάμος α λα ελληνικά» και το «Γάμος α λα ελληνικά Νο 2». Στην Αντίπαρο, όπου βρέθηκε την περασμένη Κυριακή μαζί με το πρωθυπουργικό ζεύγος, η Ρίτα Γουίλσον αποκάλυψε ότι τα γυρίσματα της δημοφιλούς ταινίας «My Big Greek Fat Wedding No 3» θα αρχίσουν στην Κρήτη στις 15 Οκτωβρίου. Η Νία Βαρντάλος, σεναριογράφος και πρωταγωνίστρια αυτής της ταινίας, είχε το τελευταίο διάστημα επικοινωνία με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη δηλώνοντάς του ότι η ταινία θα επιστρέψει στη μεγάλη οθόνη με όλο το καστ. Η Ρίτα Γουίλσον, που απέκτησε μαζί με τον σύζυγό της την ελληνική ιθαγένεια, είναι ηθοποιός, δημιουργός τραγουδιών και παραγωγός, εμφανίστηκε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, όπως οι «Runaway Bride» και «Larry Crowne», ενώ την είδαμε και σε τηλεοπτικές σειρές, όπως οι «Girls» και «Good Wife». Επίσης ήταν παραγωγός στην επιτυχημένη ταινία «Mamma Mia!» και παράλληλα γράφει συχνά ελληνοκεντρικά θέματα στο blog της «Washington Post». Το «Γάμος α λα ελληνικά Νο 3» είναι μόνο μία από τις 18 συνολικά παραγωγές του Χόλιγουντ που γυρίζονται ή που θα γυριστούν στην Ελλάδα μέσα στο 2021.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο Νίκος Δένδιας (φωτογραφία) είχε μεταβεί εσπευσμένα στο Κάιρο για να βρεθεί λύση με την προκήρυξη για έρευνα υδρογονανθράκων σε ένα επίμαχο θαλάσσιο οικόπεδο – μία κίνηση που η Αθήνα ορθώς θεωρούσε ότι αποτελούσε αιγυπτιακή παραχώρηση προς την Τουρκία. Τότε, ο υπουργός Εξωτερικών είχε αδράξει την ευκαιρία και είχε συναντήσει τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αχμεντ Αμπούλ Γκάιτ. Στο τραπέζι έπεσε η ιδέα να συμμετέχει η Ελλάδα ως παρατηρητής στον Αραβικό Σύνδεσμο και ο κ. Γκάιτ υπήρξε θερμός στην ιδέα αυτή. Μεθαύριο Τρίτη λοιπόν ο κ. Δένδιας επιστρέφει στο… αγαπημένο του Κάιρο για να υπογράψει ένα MoU που θα προσφέρει στην Ελλάδα καθεστώς παρατηρητή στον Αραβικό Σύνδεσμο – άλλη μία κίνηση σύσφιγξης των σχέσεων με χώρες με τις οποίες η Αθήνα σκέπτεται με τον ίδιο, γεωπολιτικά, τρόπο.