Το απόγευμα της 21ης Ιουνίου 1941, στο γραφείο του Ιωσήφ Στάλιν στο Κρεμλίνο, γνωστό ως η «Μικρή Γωνία», ήταν συγκεντρωμένη ολόκληρη η ανώτατη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Σοβιετικής Ενωσης.

Οι Βιατσεσλάβ Μόλοτοφ, Λαβρέντι Μπέρια, Νικολάι Βοζνεσένσκι, Γκεόργκι Μαλενκόφ, οι στρατηγοί Σεμιόν Τιμοσένκο και Γκεόργκι Ζούκοφ και ο ναύαρχος Νικολάι Κουζνετσόφ καλούνταν να αποτιμήσουν ένα πλήθος πληροφοριών που έρχονταν από τα σύνορα και συνέκλιναν στην εκτίμηση ότι η σύμμαχός τους Γερμανία του Αδόλφου Χίτλερ ήταν έτοιμη να εισβάλει στην ΕΣΣΔ.

Ο Στάλιν βάδιζε εμμονικά πάνω-κάτω στην αίθουσα, φοβούμενος το αναπόφευκτο της γερμανικής επίθεσης, αλλά διστάζοντας να δώσει τη συγκατάθεσή του για κήρυξη των προκεχωρημένων μονάδων σε κατάσταση συναγερμού. Στις 10.20 το βράδυ, απρόθυμα, αποδέχθηκε την έκδοση της σχετικής οδηγίας. Τα γερμανικά κανόνια ήχησαν στις 03.15 και στις περισσότερες περιπτώσεις πρόλαβαν κάθε ενημέρωση. Τα ξημερώματα της 22ας Ιουνίου 1941 η «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα» είχε ήδη ξεκινήσει και το πρώτο δεκαήμερό της υπήρξε μια χαοτική κατάσταση για τη σοβιετική ηγεσία.

Στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», ο Μάρκος Καρασαρίνης γράφει για την εξαφάνιση του Στάλιν από το προσκήνιο μεταξύ 22 Ιουνίου και 3 Ιουλίου, η οποία έδωσε λαβή σε πλήθος ερωτήματα, αιτιάσεις περί νευρικού κλονισμού του ή φόβους πραξικοπηματικής απομάκρυνσής του από την εξουσία και αποτελεί έκτοτε θέμα μιας ολόκληρης ιστορικής γραμματείας.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»