To φοβόμασταν και το περιμέναμε μέσα στο φθινόπωρο. Ωστόσο εκείνο ήρθε προτού καν φθάσουμε στην καρδιά του καλοκαιριού. Ο λόγος για το 4ο πανδημικό κύμα, το οποίο, όπως ήδη δείχνει η καθημερινή αλματώδης αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, απειλεί να μετατραπεί σε «τσουνάμι» με νέες τεράστιες συνέπειες πρωτίστως σε ανθρώπινες ζωές αλλά και στην κοινωνία και στην οικονομία.
Ποιος είναι ο «ένοχος» για την επίσπευση του νέου αυτού κύματος της πανδημίας; Το πολυσυζητημένο στέλεχος Δέλτα του SARS-CoV-2 το οποίο είναι άκρως μεταδοτικό – εκτιμάται ότι ένα άτομο μπορεί να μολύνει άλλα οκτώ ενώ 15-30 δευτερόλεπτα επαφής είναι αρκετά για τη μετάδοση -, σε συνδυασμό βέβαια με το άνοιγμα του τουρισμού και των δραστηριοτήτων αλλά και τη χαλάρωση στην τήρηση μέτρων προστασίας (παρότι, μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, αναμενόταν αυστηροποίηση των συστάσεων για τη χρήση μάσκας, πόσοι φορούσαν το τελευταίο διάστημα σε εξωτερικούς χώρους τη μάσκα τους, ακόμη και όταν επικρατούσε συνωστισμός;).
Ολο αυτό το «εκρηκτικό κοκτέιλ» οδήγησε στη «γέννηση» του 4ου πανδημικού κύματος στη χώρα μας στις 28 Ιουνίου, όπως δείχνουν τα δεδομένα του μοντέλου CORE (COVID-19 Risk Evaluation) που «τρέχει» από την αρχή της πανδημίας η διεπιστημονική ομάδα HERACLES του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), τα πιο πρόσφατα και αναλυτικά εκ των οποίων παρουσιάζει αποκλειστικά σήμερα το ΒΗΜΑ-Science με τη βοήθεια του επικεφαλής της ομάδας, καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών της Παβία στην Ιταλία κ. Δημοσθένη Σαρηγιάννη.
Διαβάστε περισσότερα στο ΒΗΜΑ της Κυριακής που κυκλοφορεί