Σε επιφυλακή θα παραμένουν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις σε Νέα Στύρα και Βαρνάβα για τον φόβο αναζωπυρώσεων ενώ όπως έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, η Πυροσβεστική μόνο το Σάββατο αντιμετώπισε πάνω από 50 δασικές πυρκαγιές υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες με τους ανέμους να έχουν ένταση 6-7 μποφόρ και ριπές που έφταναν τα 8 μποφόρ.

Η φωτιά που ξέσπασε κατά τις 14:00, στα Νέα Στύρα, πήρε γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν δύο οικισμοί, Νημποριό και Καγκαδαίοι, ενώ εστάλη και μήνυμα 112 από την Πολιτική Προστασία για απομάκρυνση των κατοίκων.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς στα Νέα Στύρα, στις επίγειες δυνάμεις βρίσκονται 64 πυροσβέστες, 23 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρου τμήματος.

Όσον αφορά στη φωτιά στον Βαρνάβα, η οποία έφτασε στις αυλές σπιτιών και ανάγκασε στην απομάκρυνση κατοίκων και τη διακοπή κυκλοφορίας, είναι σε ύφεση. Νωρίτερα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δήλωσε, κατά την ενημέρωση, ότι η εικόνα είναι βελτιωμένη, υπάρχουν ωστόσο πύρινες εστίες.

Λόγω της φωτιάς στον Βαρνάβα, διακόπηκε νωρίτερα η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μαραθώνα- Καπανδριτίου από το ύψος της οδού Αθηνών, στη Ρήγα Φεραίου (λεωφόρος Βαρνάβα) από την οδό Μιλτιάδη Μαντά στο ρεύμα προς Βαρνάβα, και στην οδό 25ης Μαρτίου και νήσου Σερίφου στο ρεύμα προς Βαρνάβα.

Σχετικά με την πυρκαγιά στην Ελευσίνα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου στα τοπωνύμια Ρουπάκι, Πάτημα και Σοφό πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν από τις 10 και μισή το πρωί διάσπαρτες εστίες σε χαμηλή βλάστηση. Κάποιες από αυτές πλησίαζαν τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις επί της λεωφόρου Δερβενοχωρίων αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις απέτρεψαν την επέκτασή τους.

Σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα πραγματοποιήθηκε διακοπή της κυκλοφορίας από την ΕΛΑΣ στην Λεωφόρο ΝΑΤΟ , στη Λεωφόρο Δερβενοχωρίων, στη Λεωφόρο Ζωοδόχου Πηγής αλλά και σε άλλους κάθετους δρόμους.

57 δασικές πυρκαγιές

Σύμφωνα με την πυροσβεστική της 19:00 της Παρασκευής μέχρι τις 19:00 του Σαββάτου εκδηλώθηκαν 57 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν 679 πυροσβέστες με 21 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 335 οχήματα, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., η ομάδα Σ.μη.Ε.Α. Αττικής, 13 Ε/Π και 9 Α/Φ. Συνδρομή από τον Ε.Σ. με εναέριες και επίγειες δυνάμεις, καθώς και εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες Ο.Τ.Α. και μηχανήματα έργου.

  • Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί του Σαββάτου σε δασική έκταση στον Βαρνάβα Αττικής είναι σε ύφεση και επιχειρούν 79 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., η ομάδα Σ.μη.Ε.Α. Αττικής και περιοδικά 6 Ε/Π (το 1 συντονιστικό και 1 του Ε.Σ.) και 7 Α/Φ (4 CL, 2 AIR TRACTOR και το BERIEV-200). Συνδρομή από τον Ε.Σ., υδροφόρες Ο.Τ.Α. και μηχανήματα έργου. Την πυρκαγιά συντονίζει ο Αρχηγός Π.Σ. Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.
  • Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στα Στύρα Ευβοίας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 64 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 23 οχήματα και περιοδικά 5 Ε/Π (1 συντονιστικό και 1 του Ε.Σ.) και 5 Α/Φ (4 CL και το BERIEV-200). Συνδρομή από τον Ε.Σ., υδροφόρες Ο.Τ.Α. και μηχανήματα έργου.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Δυσμενείς μετεωρολογικές συνθήκες σε Βαρνάβα και Εύβοια

Με βάση τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) – meteo.gr, οι δασικές πυρκαγιές εξελίσσονται υπό δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες, γεγονός που ευνοεί την εξάπλωσή τους και δυσχαιρένει σημαντικά το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Ειδικότερα, η πυρκαγιά στα Νέα Στύρα εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι, με την έναρξή της να συμπίπτει με σημαντική επιδείνωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών.

Με βάση τις επιχειρησιακές προγνώσεις υψηλής ανάλυσης του ΕΑΑ – meteo.gr, οι δυσμενείς συνθήκες (υψηλή θερμοκρασία, χαμηλή υγρασία καύσιμης ύλης, ισχυροί άνεμοι), αναμένεται να διατηρηθούν έως και αργά το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή.

Σε ό,τι αφορά τη δασική πυρκαγιά στο Βαρνάβα, και σε αυτή την περίπτωση, η εκδήλωσή της έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια επιδεινούμενων πυρομετεωρολογικών συνθηκών.

Σύμφωνα με τις επιχειρησιακές προγνώσεις υψηλής ανάλυσης του ΕΑΑ – meteo.gr, οι δυσμενείς συνθήκες αναμένεται να διατηρηθούν έως το βράδυ του Σαββάτου, με την ένταση του ανέμου, ωστόσο, να υποχωρεί νωρίς το ξημέρωμα της Κυριακής.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για Κυριακή

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται ισχυρά μελτέμια με τους ανέμους να φτάνουν ακόμα και τα 7 μποφόρ

Για την Κυριακή σύμφωνα με τη ΓΓΠΠ προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για την:

Περιφέρεια Αττικής

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)

Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

και Περιφέρεια Κρήτης.