Τους παράγοντες που οδήγησαν στην επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας το τελευταίο χρονικό διάστημα εξήγησε ο Νίκος Θωμαΐδης.
Μιλώντας στο OΡΕΝ, o καθηγητής αναλυτικής χημείας στο ΕΚΠΑ ανέφερε ότι το ιικό φορτίο ήταν αρκετά χαμηλό πριν από περίπου δέκα ημέρες και πως όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία στη χώρα έδειχναν βελτίωση.
Ωστόσο, όπως επισήμανε, «μόλις έγιναν κάποιες εκτροπές και έγινε συνωστισμός από τα νεαρά άτομα, άρχισε η επιδείνωση. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει παντού, όχι μόνο στην Ελλάδα», τόνισε.
Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι όπως ακριβώς έγινε και στο δεύτερο και το τρίτο κύμα, έτσι και τώρα μετά από μια «ήσυχη» περίοδο, μέσα σε δύο μέρες έσκασε η «βόμβα».
Όσο για το αν πρόκειται για κάποιο νέο κύμα, ο κ. Θωμαΐδης είπε ότι είναι «η αρχή κάποιου κύματος που δεν ξέρουμε πότε θα κορυφωθεί» γιατί οι συνθήκες τώρα είναι διαφορετικές λόγω καιρού και εμβολιασμού.
Ο καθηγητής ανέφερε ότι αυτήν τη στιγμή στη χώρα, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων είναι στο 41%, ενώ το 80% των κρουσμάτων είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών. Μάλιστα, επισήμανε ότι ελπίζει να μην αυξηθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Ο κ. Θωμαΐδης προειδοποίησε ότι και οι νέοι μπορούν να διασπείρουν τον ιό και να έχουν υψηλό ιικό φορτίο. Στις ΗΠΑ, το 1/3 των νέων με Covid-19 πήγε στο νοσοκομείο και από αυτούς ένα ποσοστό 30% διασωληνώθηκε.
Οι περιοχές που «βράζουν»
Αναφορικά με την κατανομή των κρουσμάτων, ο κ. Θωμαΐδης υπογράμμισε ότι «βράζει» ο Νότιος Τομέας της Αθήνας και έπονται ο Κεντρικός, ο Πειραιάς και ο Βόρειος Τομέας. Στη συνέχεια, ακολουθούν κάποιες περιοχές στην Κρήτη, όπως το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο.
«Με το που τελείωσαν τα σχολεία, οι Πανελλήνιες εξετάσεις, άνοιξαν τα μαγαζιά, χαλάρωσε ο κόσμος και όπου επιτράπηκε ο συνωστισμός, ξεκίνησε η διάδοση», τόνισε ο καθηγητής.
Συμπλήρωσε δε πως ήταν επόμενο να συμβεί «με τέτοια στελέχη όπως το βρετανικό που ακόμα κυριαρχεί στην Ελλάδα, έρχεται και η επέλαση της Δέλτα που στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι πάνω από 90%».
Μάλιστα αναφέρθηκε στο τρίτο κύμα, λέγοντας πως «πήγαμε στα Χριστούγεννα με πολύ καλά δεδομένα, έγιναν τα πάρτι και οι συνωστισμοί, άνοιξαν τα σχολεία, υπήρχε κοσμοσυρροή στα ΜΜΜ και άρχισε η αύξηση των κρουσμάτων. Ήταν αναμενόμενη αυτή η κατάσταση».