Αντιγράφω για τον υπουργό Υγείας, απόσπασμα από την συνέντευξη του καθηγητή Χαράλαμπου Μουτσόπουλου στην «Athens voice» (25 . 6. 2021).
Ως προς το τί αναφέρει με λύπη του ο ίδιος για τις πανεπιστημιακές κλινικές, τους καθηγητές-διευθυντές, και κυρίως τί εννοεί με τον όρο «μακντοναλντοποίηση της ιατρικής», το αφήνω να το μελετήσουν οι ντελιβεράδες της ενημέρωσης, ο κύριος Πορτοσάλτε, ο «Γρηγόρης», οι «Αττικοί φούρνοι» και οι συναρμόδιοι υπουργοί.
Γράφει λοιπόν ο Χαράλαμπος Μουτσόπουλος μεταξύ άλλων ότι «η παροχή ιατρικών υπηρεσιών στη διάρκεια της πανδημίας έγινε στα νοσοκομεία διότι το ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της χώρας δεν ενδυναμώθηκε, δεν εκπαιδεύτηκε και δεν χρησιμοποιήθηκε. Έτσι όλο το βάρος παροχής ιατρικών υπηρεσιών έπεσε στα Νοσοκομεία. Η τάση της σύγχρονης άσκησης της Ιατρικής είναι η λύση του ιατρικού προβλήματος να γίνεται, όταν είναι δυνατόν, εκτός του Νοσοκομείου, οι μέρες νοσηλείας με την εφαρμογή σύγχρονων θεραπευτικών παρεμβάσεων να ελαχιστοποιούνται και η χορήγηση ενδοφλέβιων θεραπειών να εφαρμόζεται σε τμήματα ημερήσιας νοσηλείας των Νοσοκομείων».
Και όταν ερωτάται «αν θα διατηρήσει ο κλινικός γιατρός σημαντικό ρόλο σε μια προβλεπόμενη μελλοντική κυριαρχία της τεχνητής νοημοσύνης και στην ιατρική» απαντά: «Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης δεν θα αποκαταστήσει τον γιατρό αλλά θα τον βοηθήσει να είναι αποτελεσματικότερος.»
Πάντως ας μου επιτραπεί να αμφιβάλλω εκ πείρας, όχι τόσο για την τεχνητή νοημοσύνη, όσο για την φυσιολογική, διότι έχω δει γιατρούς και γιατρούς.
Όπως υποθέτω και αυτοί, αρρώστους και αρρώστους.
Αλλά ο Μάρκος Αυρήλιος επ’ αυτού, μου φαίνεται περισσότερο σαφής όταν αποφαίνεται στο τέταρτο βιβλίο του » Εις εαυτόν » : «Ο κόσμος αλλοίωσις, ο βίος υποληψις».
Προφανώς είχε στο νου του τον γιατρό- μαϊμού εχθές στο Ασκληπιείο Βούλας. Εκτός αν τον είχε ο γιατρός.