Από πουθενά δεν προκύπτει κύμα ακυρώσεων από τα δεδομένα της στιγμής των τουριστικών προορισμών, τονίζει σε ανάρτηση του στο Twitter, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος.
Όπως διευκρίνισε, υπάρχει μεν αγωνία εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, κυρίως για ενδεχόμενη αντίδραση βασικών μας αγορών, από την άλλη όμως υπάρχει και η προσδοκία, εν αναμονή κρατήσεων από την Βρετανία.
Υπενθυμίζεται ότι, από τις 19 Ιουλίου, οι επισκέπτες μας από το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιστρέφουν στη χώρα τους χωρίς καραντίνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ροές τουριστών προς την Ελλάδα.
Η Αγγλία είναι μία από τις σημαντικότερες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό, μετά την γερμανική.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 65% της τουριστικής κίνησης στα νησιά του Ιονίου έχει τη σφραγίδα της αγγλικής αγοράς, όπως άλλωστε έχει τονίσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ζακύνθου, Χριστίνα Τετράδη.
Σε κάθε περίπτωση, κορυφώνεται η αγωνία του τουριστικού κόσμου της χώρας για την εξέλιξη των κρατήσεων φέτος, μετά και το άνοιγμα της αγγλικής αγοράς.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, είχε εκτιμήσει, μιλώντας πρόσφατα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι στις 19 Ιουλίου θα «άνοιγε» η εν λόγω αγορά. Και είχε επισημάνει ότι ίσως να χρειαστούν δύο εβδομάδες από την 19η Ιουλίου, ώστε να αποτυπωθεί η δυναμική της αγγλικής αγοράς σε κρατήσεις προς την Ελλάδα.
Χθες, εξάλλου, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, επεσήμανε ότι το στοίχημα για φέτος θα κερδηθεί στο πεδίο της ποιότητας και όχι της ποσότητας και έστειλε μήνυμα ασφαλούς παραμονής στην Ελλάδα των ξένων επισκεπτών της.
«Ανοίγουμε επειδή δεν χαλαρώνουμε και συνεχίζουμε υπεύθυνα και με αισιοδοξία να υποδεχόμαστε τους επισκέπτες μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ