Η εκτίναξη των κρουσμάτων το τελευταίο 48ωρο, η κάμψη στους εμβολιαστικούς ρυθμούς, η «χαλάρωση» στην τήρηση των μέτρων προστασίας και οι εικόνες συγχρωτισμού εν μέσω της μετάλλαξης «Δέλτα» φαίνεται πως αποτελούν τα κομμάτια του παζλ που φέρνουν αναπροσαρμογή στα κυβερνητικά σχέδια.
Έτσι, εξετάζονται αλλαγές στα μέτρα που θα εφαρμοστούν όσο βρισκόμαστε σχεδόν στην καρδιά του καλοκαιριού, με στόχο την ανάσχεση της εξάπλωσης του κοροναϊού.
Η χρήση μάσκας
Για το θέμα της μάσκας υπάρχει αμφιταλάντευση μεταξύ των ειδικών, με ορισμένους να ζητούν την επαναφορά της χρήση της παντού και άλλους να ζητούν την εφαρμογή του μέτρου σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός και φυσικά σε εσωτερικούς χώρους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σημερινή συνεδρίαση -της οποίας οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν το απόγευμα από τον Νίκο Χαρδαλιά- οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να εισηγηθούν την επαναφορά της μάσκας συνολικά ή τουλάχιστον σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο.
Αν και η κυβέρνηση έχει αποκλείσει την περίπτωση των οριζόντιων μέτρων, δεν ισχύει το ίδιο για τους τοπικούς περιορισμούς. Τα τοπικά lockdown είναι ξανά στο τραπέζι και δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα, αν σε κάποιες περιοχές παρατηρηθεί έξαρση κρουσμάτων.
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, υποστήριξε ότι η σύσταση είναι η μάσκα να συνεχίσει να χρησιμοποιείται και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός, ενώ υπογράμμισε ότι δεν έχουν σταλεί αντιφατικά μηνύματα από την κυβέρνηση. Υπενθύμισε εξάλλου ότι η Ελλάδα εφαρμόζει ένα πολύ αυστηρό πρωτόκολλο στη χρήση μάσκας.
Στο επίκεντρο η εστίαση
Επίσης, στο προσκήνιο επανέρχεται η συζήτηση για το εάν, πέρα από αμιγείς εσωτερικούς χώρους για εμβολιασμένους στην εστίαση, θα υπάρχουν και μεικτοί χώροι, ή αν η κυβέρνηση θα πάρει πίσω τις εξαγγελίες της με φόντο τα επιβαρυμένα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών.
Οι δυσκολίες στην εφαρμογή των μέτρων, οι αντιδράσεις των επαγγελματιών, αλλά και η πιθανότητα να σταλεί λάθος μήνυμα στην κοινωνία για διαχωρισμό των πολιτών σε εμβολιασμένους και μη φαίνεται να οδηγούν την κυβέρνηση στο να ρίξει μια… δεύτερη ματιά.
Δεν αποκλείεται, λοιπόν, από 15 Ιουλίου να λειτουργούν αποκλειστικά αμιγείς χώροι και όχι μεικτοί. Παράλληλα, εξετάζεται μια ειδική ομάδα αστυνομικών να διαθέτει συγκεκριμένη εφαρμογή στα κινητά τους τηλέφωνα με την οποία θα ελέγχουν τη γνησιότητα των πιστοποιητικών εμβολιασμού αλλά και των self test.
Με την εφαρμογή αυτή θα σκανάρουν τα πιστοποιητικά των πελατών και αν η ένδειξη γίνει πράσινη, αυτό θα σημαίνει ότι το πιστοποιητικό ή αντίστοιχα η δήλωση του self test θα είναι γνήσια, σε περίπτωση όμως που «κοκκινίσει» τα αποδεικτικά είναι πλαστά.
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα είχε ανακοινωθεί ο διαχωρισμός των χώρων διασκέδασης σε χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους κατά της COVID-19 και σε μεικτούς χώρους από τις 15 Ιουλίου.
Στους αμιγείς κλειστούς χώρους πλην κέντρων διασκέδασης, δηλαδή εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφους και θέατρα θα ισχύει πληρότητα 85%, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε θέατρα και σινεμά και οι ανήλικοι θα προσέρχονται με δήλωση self-test γονέων. Στους αμιγείς υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων θα ισχύει η πληρότητα 85% και δεν θα απαιτείται μάσκα ενώ στα αμιγή υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ) η πληρότητα θα ανέρχεται στο 60%.
Ως προς τους μεικτούς κλειστούς χώρους, η πληρότητα θα είναι 50%. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε θέατρα/σινεμά και για τους μη εμβολιασμένους θα απαιτείται προηγούμενο αρνητικό rapid test. Στους μεικτούς υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων η πληρότητα θα ανέρχεται στο 75% για χώρους με λιγότερους από 1.000 καθήμενους, στο 70% για χώρους με λιγότερους από 5.000 καθήμενους και στο 65% για χώρους με λιγότερους από 15.000 καθήμενους. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους. Στα μεικτά υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης η πληρότητα θα ανέρχεται στο 25% και προηγούμενο αρνητικό rapid-test θα είναι υποχρεωτικό για μη εμβολιασμένους.