Τα Σκόπια περιμένουν μίαν απάντηση και μίαν εξήγηση από τη Βουλγαρία επειδή δεν έστειλε ούτε έναν εκπρόσωπο στο Φόρουμ των Πρεσπών.
Μήνυμα από τη Σόφια
Αυτή η κίνηση ερμηνεύεται από μέρος του πολιτικού κόσμου ως μήνυμα από τη Σόφια ότι δεν ενδιαφέρεται πολύ για διάλογο αλλά και ως προσπάθεια να αποφύγει την άμεση κριτική από διεθνείς αξιωματούχους.
Η Βουλγαρία γνωρίζει ότι εάν έστελνε εκπρόσωπο στο Φόρουμ των Πρεσπών, θα δεχόταν πολλή πίεση από τη διεθνή κοινότητα.
Αλλά το μήνυμα είναι πολύ κακό, λένε εκείνοι που γνωρίζουν την κατάσταση. Ο αμερικανός αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Πάλμερ, πρόεδροι και εκπρόσωποι χωρών της περιοχής διερωτήθηκαν γιατί η Βουλγαρία αρνήθηκε να συμμετάσχει στον διάλογο.
Οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας περιμένουν μίαν αξιοπρεπή εξήγηση από τη Βουλγαρία για την απουσία της στο Φόρουμ.
Ωστόσο, ο διάλογος με τη Σόφια πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί κατά τη διάρκεια της Σλοβενικής Προεδρίας της ΕΕ.
Η θέση των Δυτικών Βαλκανίων
Οι ελπίδες επικεντρώνονται στη διεθνή κοινότητα, η οποία αναμένεται να υποστηρίξει την επίλυση της διαφοράς μεταξύ των δύο χωρών.
Σύμφωνα με το echedoros-a.gr, το οποίο επικαλείται τον τηλεοπτικό σταθμό της Βόρειας Μακεδονίας «Telma», όλες οι δηλώσεις που έγιναν στο Φόρουμ των Πρεσπών έχουν έναν κοινό παρονομαστή, δηλαδή ότι η θέση των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην ΕΕ.
Στην τελευταία συνέντευξη Τύπου, ο αμερικανός διπλωμάτης Φίλιπ Ρέικερ είπε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας με την Ενωση πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως.
Ο πρόεδρος της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ θα ταξιδέψει στη Σόφια την επόμενη εβδομάδα σε μια προσπάθεια να πείσει τη βουλγαρική ηγεσία να άρει το αδιέξοδο στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Το κομμάτι που λείπει…
Το Φόρουμ των Πρεσπών (Prespa Forum Dialogue) είναι το πρώτο που διοργανώθηκε, είχε θέμα «Δυτικά Βαλκάνια: το κομμάτι που λείπει για την ολοκλήρωση της Ευρώπης» και πραγματοποιήθηκε στην Οχρίδα και στο Οτέσεβο των Πρεσπών.
Διοργανώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας και είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν σε αυτό πρόεδροι και πρωθυπουργοί βαλκανικών χωρών, αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ καθώς και ο πρώην διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς.