Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας για να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα που όπως όλα δείχνουν οδηγεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, και όχι μόνο αφού το πρόβλημα εμφανίζεται σε όλο σχεδόν τον κόσμο.
Η εκτίναξη των κρουσμάτων σε τετραψήφιο αριθμό το Σάββατο και η απότομη αύξησή τους σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, σήμανε συναγερμό στην κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου σήμερα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδα.
Στη σύσκεψη θα εξεταστεί η επιδημιολογική εικόνα της κάθε περιοχής με σκοπό τη λήψη στοχευμένων μέτρων όπου εντοπίζεται πρόβλημα, ενώ ο πρωθπυυουργός θα ζητήσει τη συνδρομή της αυτοδιοίκησης στην επιτάχυνση των εμβολιασμών.
«Οι νέοι οδηγούν την πανδημία»
Ο χρόνος πιέζει για άμεση λήψη μέτρων καθώς οι επιστήμονες προβλέπουν διπλασιασμό του αριθμού κρουσμάτων μέσα σε πολύ μικρό διάστημα και εν συνεχεία εκθετική αύξηση, προειδοποιώντας για επικίνδυνο φθινόπωρο και νέα υπέρμετρη πίεση στο σύστημα υγείας εάν δεν ληφθούν μέτρα.
Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν τοπικές εστίες υπερμετάδοσης εντός του καλοκαιριού. Σε αυτήν την περίπτωση, σημείωσε ότι δεν αποκλείεται η επιβολή συμπληρωματικών μέτρων.
Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Όπως ανέφερε, τα περισσότερα κρούσματα αφορούν πλέον στις νεαρές ηλικίες, όπου αναμένεται ότι θα υπάρξουν εξάρσεις του κορωνοϊού.
«Οι νέοι θα λέγαμε στην ουσία οδηγούν αυτή τη στιγμή την πανδημία, γενικότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως θα πρέπει να ληφθούν συντεταγμένα μέτρα και οι νέοι να καταλάβουν ότι πρέπει να συμβάλλουν στον περιορισμό της πανδημίας.
«Το τέταρτο κύμα έρχεται με μεγάλη βιαιότητα»
«Είμαστε στην αρχή του 4ου κύματος που έρχεται με μεγάλη βιαιότητα», υπερθεματίζει ο ερευνητής Εθνικού Ινστιτούτου ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης, τονίζοντας πως αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι σε μια εβδομάδα θα έχουμε διπλάσια κρούσματα και σε δύο εβδομάδες τετραπλάσια.
Μιλώντας στο OPEN, ο ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ δήλωσε έκπληκτος για την ταχύτητα του 4ου κύματος από τη μετάλλαξη «Δέλτα», λέγοντας πως εν αντιθέσει με την Αγγλία και την Πορτογαλία, η Ελλάδα πηγαίνει «από το τρίτο κύμα αμέσως στο τέταρτο γιατί τα κρούσματα έχουν διπλασιαστεί μέσα σε μια εβδομάδα».
Ο κ. Παυλάκης προέβλεψε ότι αν τα δεδομένα είναι τέτοια το καλοκαίρι, το φθινόπωρο η κατάσταση δεν θα είναι πλέον διαχειρίσιμη και θα χρειαστούν πολλές δύσκολες αποφάσεις και δύσκολα μέτρα. Αναφέρθηκε μάλιστα συγκεκριμένα στην Κρήτη, που όπως είπε «έχει διαγράψει την πορεία της» και «οδηγείται σε λογαριθμική αύξηση τις επόμενες εβδομάδες».
Εξήγησε μάλιστα πως «δεν θα βλέπουμε μεμονωμένα κρούσματα, αλλά πολλά κρούσματα μαζί σε κάθε πανηγύρι ή σε κάθε συνωστισμό γιατί αυτός ο ιός είναι πολύ εύκολος να μεταδοθεί σε κλειστούς χώρους και συνωστισμό».
Ο κ. Παυλάκης χαρακτήρισε τη μετάλλαξη Δέλτα «σαν πυρκαγιά σε πευκόδασος» που «δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει».
Κάμψη στο εμβολιαστικό πρόγραμμα – Ποιες περιοχές ασθμαίνουν
Κάμψη παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στους ρυθμούς εμβολιασμού, δημιουργώντας σοβαρό πρόσκομμα στην προσπάθεια για επίτευξη του τείχους ανοσίας. «Προστατεύουν και τα 4 εμβόλια 85 με 90 % και για το καινούριο στελέχος Δέλτα αλλά και για σοβαρή νόσηση ή απώλεια ζωής» τόνισε ο καθηγητής Φαρμακολογίας Αχιλλέας Γραβάνης στο MEGA, σε ακόμα μια προσπάθεια να πειστούν αρνητές και ψεκασμένοι για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.
Πρώτη η Μύκονος
Τα στοιχεία δείχνουν ότι πρωταθλήτρια στους εμβολιασμούς είναι η Μύκονος με ποσοστό 82, 17 %. Ήδη, οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν εμβολιαστεί. Σε αυτή τη φάση, εμβολιάζονται οι εποχικοί εργαζόμενοι που θα μείνουν στο νησί μέχρι και τον Οκτώβριο.
«Το παράδειγμα των ντόπιων ακολούθησαν και οι εργαζόμενοι που έρχονται να δουλέψουν στο νησί μας και για αυτό το λόγο υπάρχουν αυτά τα σημαντικά ποσοστά» τόνισε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς.
Στο 90% διαμορφώνεται το ποσοστό εμβολιασμού και στην Κύθνο με τους 1.500 μόνιμους κατοίκους. «Να περάσουμε το μήνυμα ότι είναι προς όφελος όλων μας μιας και είμαστε νησί που αναπτύσσεται τουριστικά, ότι είναι όφελος όλων μας να είμαστε εμβολιασμένοι» πρόσθεσε ο δήμαρχος Κύθνου Σταμάτης Γαρδέρης.
Φλώρινα, Ροδόπη και Αιτωλοακαρνανία οι ουραγοί
Ουραγός στους εμβολιασμούς είναι η Φλώρινα με ποσοστό 21,59%. Ο φόβος και η καχυποψία κρατούν τους κατοίκους της ακριτικής Φλώρινας μακριά από τα εμβολιαστικά κέντρα.
Χαμηλά είναι τα ποσοστά εμβολιασμών σε Ροδόπη και Αιτωλοακαρνανία, γεγονός που πολλοί αποδίδουν είτε στον φόβο και στον διχασμό είτε και στις θρησκευτικές πεποιθήσεις.
«Δεν εμπιστεύονται τη διαδικασία αυτή, δεν εμπιστεύονται τα εμβόλια» τονίζει ο δήμαρχος Κομοτηνής Ιωάννης Γκαράνης. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αγρινίου μιλά για ακατανόητη άρνηση των πολιτών. «Δυστυχώς το θέμα ίσως είναι ιδεολογικό από την άλλη υπάρχουν και άνθρωποι θρησκευόμενοι που έχουν κάποιες αντιρρήσεις. Δεν μπορώ να το κατανοήσω όμως» σημείωσε ο Γιώργος Παπαναστασίου.