Η υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου δημιούργησε ένα κλίμα αισιοδοξίας στη γειτονική χώρα, ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις θα αναλάμβαναν έναν ενεργό ρόλο στην ανοικοδόμηση της χώρας.
Μάλιστα, τον περασμένο Απρίλιο ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας Νάιλ Ολπάκ, υπογράμμισε ότι τουρκικές εταιρείες θα αναλάβουν έργα όχι μόνο για την κατασκευή σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και για τη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.
Και τόνισε με νόημα ότι «η Λιβύη προτιμά να συνεργάζεται με Τούρκους επιχειρηματίες».
Η εικόνα αυτή φαίνεται να αλλάζει…
«Ο ρόλος της Ελλάδας στην επόμενη ημέρα της Λιβύης θα είναι σημαντικός». Με αυτά τα λόγια συνόψισε τα αποτέλεσμα της διήμερης επίσκεψης της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, προχώρησε μετά τα εγκαίνια του ελληνικού προξενείου στη Βεγγάζη, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών και πρόεδρος του Enterprise Greece, Γιάννης Σμυρλής.
Το θετικό διμερές κλίμα που έχει δημιουργηθεί επιβεβαιώνουν και τα εγκαίνια του ελληνικού προξενείου στη Βεγγάζη. Πρόκειται για πρώτο προξενείο που επαναλειτουργεί σε αυτή την πόλη μετά την πρόσφατη περίοδο αναταραχής στη Λιβύη.
Σε χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Φραγκογιάννης εξέπεμψε το μήνυμα πως η Ελλάδα επιθυμεί να συμμετέχει ενεργά σε αυτή τη νέα προσπάθεια ανοικοδόμησης της Λιβύης και να ανασυστήσει, να αναβιώσει, παραδοσιακούς οικονομικούς δεσμούς που είχε με τη φίλη χώρα.
Προοπτικές σε πολιτισμό και τουρισμό
Αναφερόμενος στις επαφές που είχε χθες στην Τρίπολη και σήμερα στη Βεγγάζη, είπε πως ήταν χρήσιμες και εποικοδομητικές για τις προοπτικές συνεργασίας σε τομείς όπως οι υποδομές, η ενέργεια, η υγεία και οι θαλάσσιες μεταφορές. «Σημαντικές δυνατότητες υπάρχουν, επίσης, στα πεδία της εκπαίδευσης, του πολιτισμού και του τουρισμού», συμπλήρωσε.
Απέδωσε ιδιαίτερο βάρος στην τόνωση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών καθώς, όπως είπε, αυτό θα είναι επωφελές και για τις δύο πλευρές.
Σε ό,τι αφορά την παρουσία ελληνικών εταιρειών, ανέφερε πως έχουν, ήδη, κάνει αισθητή την παρουσία τους στη Λιβύη και σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε τη φιλοδοξία το Γενικό Προξενείο να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την οικονομική παρουσία της Ελλάδας στην Ανατολική Λιβύη.
Η επαναλειτουργία του προξενείου της Βεγγάζης ενισχύει τις σχέσεις Ελλάδας και Λιβύης, τόνισε ο πρόεδρος Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης. Σημείωσε πως η παρουσία του προξενείου θα είναι ευκαιρία για την ανάπτυξη των εμπορικών, οικονομικών κι άλλων σχέσεων και κάλεσε όλες τις χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ελλάδας και να ανοίξουν τα προξενεία τους στη Βεγγάζη.
Μνημόνιο Συνεργασίας
Η οικονομική διπλωματία σε αυτή την διήμερη επίσκεψη στη Λιβύη έβαλε τις βάσεις για την επανεκκίνηση διμερών εμπορικών σχέσεων, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σμυρλής και προέταξε πως ο ρόλος της Ελλάδας στην επόμενη ημέρα της Λιβύης θα είναι σημαντικός.
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε, «συμφωνήσαμε να διοργανώσουμε επιχειρηματική αποστολή στο επόμενο τρίμηνο και να προχωρήσουμε σε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Enterprise Greece και του Libyan Investment Forum».
Εστιάζοντας εκ νέου στις επαφές στη Λιβύη, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών είπε πως «είχαμε σε πλήρη ανάπτυξη το εργαλείο εξωτερικής πολιτικής, που λέγεται οικονομική διπλωματία, και που πλέον η χώρα μας έχει την ευκαιρία, όπως κάθε σύγχρονη χώρα, να το αξιοποιεί στο μέγιστο». Προανήγγειλε μάλιστα ότι στο προσεχές διάστημα θα πυκνώσουμε τη συνεργασία με τους ομολόγους μας, ώστε μετά το πρώτο προξενείο ξένης χώρας, η Ελλάδα να είναι και η χώρα που θα πρωταγωνιστήσει στην ανοικοδόμηση της Λιβύης.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως κατά τις επαφές «ξεκάθαρα δηλώσαμε σε όλους τους συνομιλητές μας ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο, τους λόγους για τους οποίους αντιβαίνει το Διεθνές Δίκαιο, και άρα είναι άκυρο.