Στην κούρσα της διεκδίκησης του 49% του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες και οι εννέα υποψήφιοι επενδυτές που έχουν περάσει στην τελική φάση του διαγωνισμού της ΔΕΗ.
Οι ίδιες πηγές θέλουν και τα εννιά funds να έχουν ακολουθήσει κανονικά όλη τη διαδικασία του due diligence και να διατηρούν το ενδιαφέρον τους ζωντανό μέχρι και το τέλος του διαγωνισμού.
Αρμόδιοι παράγοντες που παρακολουθούν από την αρχή κι από κοντά την προσπάθεια πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ μεταδίδουν την εικόνα της έντονης κινητικότητας μεταξύ των υποψήφιων επενδυτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρονται να έχουν σχηματιστεί ήδη τέσσερα κοινοπρακτικά σχήματα αποφασισμένα για την απόκτηση του μειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Διαχειριστή. Δεν αποκλείεται λένε οι ίδιες πηγές να παρουσιαστούν κι άλλες συμπράξεις.
Όσον αφορά το χρόνο ολοκλήρωσης της διαδικασίας της πώλησης, κύκλοι που βρίσκονται κοντά στον διαγωνισμό, εκτιμούν ότι αυτός θα είναι εντός του Αυγούστου και πιθανότατα μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα να έχουν υποβληθεί οι δεσμευτικές προσφορές. Αν αυτό ισχύσει τότε έως το τελευταίο τρίμηνο του έτους αναμένεται να έχει κλείσει και η συναλλαγή.
Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ στις 30 Ιουνίου, το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο σύμβασης της διάσπασης του κλάδου δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό την εισφορά του στη θυγατρική της, τον ΔΕΔΔΗΕ. Επιπλέον έχει επιλεγεί η Grant Thornton ως ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας για την αποτίμηση και τη διαπίστωση της εύλογης αξίας των περιουσιακών στοιχείων που θα εισφερθούν στον Διαχειριστή.
Ποια είναι τα 9 funds
Υπενθυμίζεται ότι τα εννέα funds που έχουν περάσει στην τελική φάση του διαγωνισμού πώλησης του 49% του Διαχειριστή είναι (με αλφαβητική σειρά):
- ARDIAN Infrastructure Funds
Το γαλλικό fund διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 103 δισ. δολ. και επενδύει σε ενέργεια και υποδομές.
- BCI – British Columbia Investment Management Corporation
Πρόκειται για εταιρία που διαχειρίζεται συνταξιοδοτικά κεφάλαια του δημόσιου τομέα στη Μεγάλη Βρετανία και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 112 δισ. δολ.
- BLACKROCK – BlackRock Alternatives Management, L.L.C
Η αμερικανική Blackrock είναι ίσως από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εταιρίες που διαχειρίζεται κεφάλαια 8,67 τρισ. δολ. και έχει συμμετοχές σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες.
- CVC Capital Partners – Advisers Company, S.a.r.l.
Πρόκειται για το αμερικανικό fund που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 117,8 δισ. δολ. και έγινε γνωστό στην Ελλάδα με τις τοποθετήσεις στον τομέα της ιδιωτικής υγείας αλλά και στις συμμετοχές για την απόκτηση της Vivartia και της Εθνικής Ασφαλιστικής.
- F2i – Fondi Italiani per le Infrastructure SGR S.p.A
Είναι ιταλική επενδυτική εταιρία που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 5,5 δισ. και είναι τοποθετημένη σε εταιρίες διανομής φυσικού αερίου και ενέργειας καθώς και σε αεροδρόμια της χώρας.
- First Sentier Investors EDIF III GP S.a.r.l.
Προέρχεται από την Αυστραλία το συγκεκριμένο fund και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 175 δισ. δολ σε υποδομές. Ανάμεσα τους στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου στη Σουηδία, ενώ σε δίκτυα ενέργειας έχει επενδύσει και στις χώρες της Φιλανδίας και της Γερμανίας. Είναι επίσης τοποθετημένη σε εταιρία ύδρευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
- KKR – Kohlberg Kravis Roberts & Co. L.P.
Είναι από τα μεγαλύτερα αμερικανικά funds που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 250 δισ. δολ. Η εταιρία συγκαταλέγεται στη λίστα των φιναλίστ επενδυτών για τη ΔΕΠΑ Υποδομών.
- MACQUARIE Group Limited
Αυστραλιανό fund με συνολικά κεφάλαια στο χαρτοφυλάκιο του ύψους 420 δισ. δολ. Στις υποδομές έχει επενδύσει 124,4 δισ. δολ. διεκδικεί το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών και τη ΔΕΠΑ Υποδομών, ενώ είναι τοποθετημένο σε ενεργειακά δίκτυα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Φιλανδία, τη Γερμανία και την Ισπανία
- OHA – Oak Hill Advisors LLP
Πρόκειται για πολυεθνικό fund που διαχειρίζεται κεφάλαια 49 δισ. δολ.
Πηγή: ot.gr