Προετοιμασία 15΄, Ψήσιμο: στον φούρνο 15΄, στο τηγάνι 10΄, στη σχάρα 12΄
ΥΛΙΚΑ (για 6 μερίδες)
1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς από λάπα
300 γρ. ξύγαλο Κρήτης
2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένο
50 ml ελαιόλαδο
1 κ.σ. ρίγανη
8 γρ. αλάτι
3 γρ. μαύρο πιπέρι
30 ml μηλόξιδο
2 αβγά, ελαφρά χτυπημένα
90 ml γάλα
1 μικρό ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
3 κ.σ. φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε κατσαρολάκι, σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να πάρουν χρώμα, για περίπου 10 λεπτά. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά, μαζί με τα σοταρισμένα κρεμμύδια και το σκόρδο. Ζυμώνουμε το μείγμα να ανακατευθούν καλά τα υλικά. Σκεπάζουμε με ζελατίνα και αφήνουμε στο ψυγείο για 4 ώρες να σφίξει το μείγμα.
Κατόπιν, πλάθουμε σε μπιφτέκια (περίπου 120 γρ. το καθένα). Σε κάθε μπιφτέκι κάνουμε μια μεγάλη λακκούβα και βάζουμε από 1 κ.σ. ξύγαλο. Κλείνουμε καλά το μπιφτέκι, να μην έχει άνοιγμα από πουθενά και χυθεί η γέμιση. Ψήνουμε σε καυτή σχάρα, ή σχαροτήγανο, ή σε ταψί με λαδόκολλα, ή σε τηγάνι με λίγο λάδι.