Αυξημένα, έστω και σε μικρό ποσοστό σε σύγκριση με προχθές, ήταν τα νέα κρούσματα. Προχθές ήταν 761, χθες με τις νέες μετρήσεις έγιναν 771. Οι επιστήμονες προβληματίζονται, παρακολουθούν προσεκτικά την κατάσταση σε σχέση και με τη μετάλλαξη Δέλτα, και προτρέπουν τους πολίτες να εμβολιαστούν. Ωστόσο, παρά την αύξηση των κρουσμάτων, έστω και σε μικρό ποσοστό και μάλιστα σε συνθήκες καύσωνος, οι ειδικοί δεν ανησυχούν.

Για παράδειγμα, όπως μου λέει η καθηγήτρια Εντατικολογίας και υπεύθυνη των ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, Αναστασία Κοτανίδου οι εισαγωγές στα νοσοκομεία δεν ξεπερνούν τις 50. Πρώτη φορά τόσο μικρός αριθμός εισαγωγών από τότε που άρχισε το τρίτο κύμα. Να σκεφτείτε ότι χθες (2/7/2021) σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας οι νοσηλευόμενοι με covid-19 ήταν 600, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Πριν από μία εβδομάδα ξεπερνούσαν τους 1.000! Οι 50 ασθενείς που διακομίστηκαν χθες στα νοσοκομεία ήταν και οι 50 ανεμβολίαστοι. Το ίδιο και οι 600 που νοσηλεύονται. Η κυρία Κοτανίδου φέρνει ως παράδειγμα την Αγγλία, λέγοντας ότι μπορεί εκεί να αυξήθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώθηκαν. Και όσες εισαγωγές γίνονται δεν γίνονται με βαριά συμπτώματα.

Τι μέλλει γενέσθαι όμως με τη μετάλλαξη Δέλτα που κάνει δυναμικά την εμφάνισή της και στην Ελλάδα.; Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων, όπως λέει ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος θεωρεί ότι έως το τέλος του Αυγούστου το 90% των ευρωπαϊκών κρουσμάτων θα προέρχεται από τη μετάλλαξη Δέλτα. Οι Γερμανοί λένε ότι έως το τέλος Ιουλίου το 80% των κρουσμάτων στη Γερμανία θα προέρχεται από τη μετάλλαξη Δέλτα. Το θέμα για μας είναι, λέει ο κ. Μόσιαλος, να καθυστερήσουμε όσο μπορούμε την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα στην χώρα μας. Η προσπάθεια που πρέπει να γίνει είναι να την καθυστερήσουμε έως το τέλος Αυγούστου γιατί εάν αυξηθούν τα κρούσματα έως το τέλος Ιουλίου, τότε θα υπάρχει, όπως λέει ο κ. Μόσιαλος, ένα «μικρό προβληματάκι». Πώς θα επιβραδύνουμε τον ρυθμό εξάπλωσής της; Με την επιτάχυνση των εμβολιασμών και με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων (έστω και εάν υπήρξε άρση περιοριστικών μέτρων).

***
Τέσσερις εξιχνιάσεις σε ένα μήνα για τον Χρυσοχοΐδη

Σε διάστημα ενός μηνός, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία κατάφεραν μετά από συστηματική δουλειά να πιστωθούν την εξιχνίαση τριών ακόμα πολύ μεγάλων υποθέσεων ήτοι: Τη δολοφονία της 20χρονης Κάρολαϊν στα Γλυκά Νερά, τον εντοπισμό του πίνακα του Πικάσο και τη σύλληψη του δράστη, αλλά και την υπόθεση της δολοφονίας επιχειρηματία και της συζύγου του στη Ζάκυνθο. Οι εξιχνιάσεις των υποθέσεων τους πιστώνονται, σε μια περίοδο που η αντιπολίτευση (και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ) επέκρινε τους χειρισμούς της ΕΛ.ΑΣ. και ζητούσε την παραίτηση του κ. Χρυσοχοΐδη. Έως και πρόταση μομφής εναντίον του σκέφτονταν να καταθέσουν Στο Διαδίκτυο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η ΕΛ.ΑΣ. δέχονταν σχεδόν καθημερινώς επιθέσεις για την αστυνομία των Πανεπιστημίων, για υπέρμετρη βία από τους αστυνομικούς και για τις υποθέσεις των Γλυκών Νερών και του Χρήστου Παππά.

***

Κυρία Πρόεδρε είστε πολύ νέα

Την προηγούμενη φορά όταν συνάντησε στο Προεδρικό Μέγαρο τα 29 παιδιά από το δομή παιδικής προστασίας «Παιδόπολη Αγιος Ανδρέας», δίνοντάς τους μπάλες να παίξουν ποδόσφαιρο, ένα από τα παιδάκια εντυπωσιασμένο από το Προεδρικό και τους κήπους του, την πλησίασε και την ρώτησε «Εσείς κυρία μου εδώ εργάζεστε και τι δουλειά κάνετε ακριβώς», ενώ ένα άλλο διερωτήθηκε ποιος μένει σε αυτό το Μέγαρο για να δώσει μόνο του την απάντηση «μάλλον κάποιος πολύ πλούσιος». Αυτή η αμεσότητα με τα πιτσιρίκια που έχει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχίστηκε και στη Δράμα, όπου την περίμεναν εκπλήξεις. Οπως για παράδειγμα την αντίδραση ενός αγοριού που της χάρισε ένα κόσμημα, αλλά και μια φωτογραφία του πατέρα της που δεν είχε ξαναδεί: «Είστε πολύ νέα, κυρία Πρόεδρε» της είπε μόλις την συνάντησε, ο μόλις επτά ετών Κωνσταντίνος. Είχε, βλέπετε, ο πιτσιρίκος αναλάβει μια μεγάλη αποστολή και ευθύνη: Να προσφέρει ως δώρο στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα παραδοσιακό κόσμημα εκ μέρους του Συλλόγου Εβριτών Νομού Δράμας. Όταν ήρθε η ώρα όμως να την πλησιάσει ο μικρός Κωνσταντίνος δεν έκρυψε την έκπληξή του και την αμηχανία και αναφώνησε το «είστε πολύ νέα, κυρία Πρόεδρε».

***
Η Πρόεδρος συναντά τον Πετρούνια, την Κορακάκη και τα άλλα τα παιδιά

Τους αθλητές και τις αθλήτριες της Ολυμπιακής Ομάδας θα συναντήσει τη Δευτέρα το απόγευμα στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Είναι η ομάδα που θα επιχειρήσει να κάνει τους Έλληνες για άλλη μια φορά υπερήφανους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και η Πρόεδρος θα τους ευχηθεί κάθε επιτυχία. Έτσι οι δροσεροί κήποι του Προεδρικού Μεγάρου θα υποδεχθούν τους σημαιοφόρους της ελληνικής ολυμπιακής αποστολής Πετρούνια και Κορακάκη, ενώ θα είναι εκεί όλοι οι αθλητές και οι αθλήτριες.

***

Η Συμφωνία των Πρεσπών και οι υποχρεώσεις των γειτόνων

Όταν ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, επρόκειτο να μιλήσει στο Φόρουμ των Πρεσπών στην Οχρίδα ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβερνήσεως και του Πρωθυπουργού, επικράτησε αμέσως στο ακροατήριο νεκρική σιγή. Ήθελαν, να μάθουν, όλοι όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα (δηλαδή ηγέτες των δυτικών Βαλκανίων και οι υφυπουργοί της Τουρκίας και των ΗΠΑ), εάν η Ελλάδα θα στηρίξει ή όχι τη συμφωνία των Πρεσπών. Είχαν βλέπετε, προηγηθεί οι «παραφωνίες» της Βόρειας Μακεδονίας στις ποδοσφαιρικές φανέλες της εθνικής τους ομάδας και κάποια σλόγκαν για τον τουρισμό που εμφανίζονταν σκέτα ως «Μακεδονία». Ο κ. Φραγκογιάννης πήρε τον λόγο. Έκανε μια σημαντική ομιλία, χωρίς ακραίο λόγο, όπως αρμόζει στην ελληνική διπλωματία. Διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας, παρά τις όποιες διαφωνίες που έχει θα σεβαστεί και θα υλοποιήσει τη συμφωνία των Πρεσπών, διότι υπάρχει συνέχεια στο κράτος και διότι η Ελλάδα είναι μία αξιόπιστη χώρα. Ζήτησέ όμως να σεβαστεί τη συμφωνία και η άλλη πλευρά λέγοντας ότι υπάρχουν και άλλες συμφωνίας μεταξύ των κρατών, όπως η συμφωνία καλής γειτονίας. Και στο τέλος έδωσε την υποστήριξή του στην ευρωατλαντική πορεία των κρατών των δυτικών Βαλκανίων, λέγοντας ότι αποτελεί πάγια ελληνική πολιτική.

***
Όταν ο Χρήστος Παππάς πήγαινε στον τάφο Μουσολίνι

Ο αυτοαποκαλούμενος και «θεωρητικός» ή «ιδεολόγος» , το Νο2 της Χρυσής Αυγής, έγκλειστος από χθες στις φυλακές Δομοκού, πρώην καταστηματάρχης επίπλων στα Γιάννενα, ήταν, όπως θυμούνται οι βουλευτές που είχαν την ατυχία να τον συναντήσουν μέσα στις αίθουσες του Κοινοβουλίου «η πιο σκοτεινή μορφή που πέρασε ποτέ από τη Βουλή». Φρόντιζε συχνά να φορά μαύρο ή καφέ πουκάμισο με μαύρη γραβάτα (που θύμιζε άλλες εποχές). Στους «συναγωνιστές» του, όπως τους αποκαλούσε την περίοδο που ήταν βουλευτής, εξηγούσε συχνά- σύμφωνα με τα λεγόμενα μερικών από τους αποσκιρτήσαντες- τη διαφορά ανάμεσα στο ναζιστικό και φασιστικό χαιρετισμό, Με το ναζιστικό, τους έλεγε, χαιρετάς με σηκωμένο το χέρι, πάντοτε όρθιος, ενώ στο φασιστικό μπορεί να χαιρετάς με σηκωμένο το χέρι ακόμα και καθιστός. Και τον άκουγαν και οι «δικοί» του Χρυσαυγίτες, εντυπωσιασμένοι για τις γνώσεις του στον ναζισμό και φασισμό. Έγινε γνωστός στο πανελλήνιο μέσα από την τηλεόραση για τις φραστικές του επιθέσεις εναντίον των μεταναστών και του πολιτικού συστήματος.

Αυτός ο άνθρωπος που μετά την καταδίκη του έμεινε για εννέα μήνες ασύλληπτος, υμνούσε τον Χίτλερ και είχε επισκεφθεί τον τάφο του Μπενίτο Μουσολίνι στο χωριό Πρεντάπιο της Ιταλίας. Ακόμα τον θυμάται ο Μπενίτσι Φερίνι, ιδιοκτήτης ενός καταστήματος με σουβενίρ με την ονομασία «Φερλάντιο» στη γενέτειρα του Μουσολίνι, ο οποίος όταν ανάφερε το όνομα «Χρήστος Παππάς» ξεσπούσε με ενθουσιασμό λέγοντας «Fratello Christos, Christos deputato».

***
Αποσύρεται από την πολιτική ο Παπαδημούλης

Την απόσυρσή του από την πολιτική ανακοίνωσε ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης. Κοινοποίησε την πρόθεσή του να μην είναι ξανά υποψήφιος σε εκλογές, ούτε σε βουλευτικές ούτε σε ευρωεκλογές: Το 2024 που ολοκληρώνεται η θητεία του στην Ευρωβουλή, συμπληρώνει 50 χρόνια συνεχούς πολιτικής παρουσίας και δράσης στην Αριστερά. Έως τότε, λέει, «θα τιμήσω όσο καλύτερα μπορώ, την εντολή των συμπολιτών που με εξέλεξαν με την ψήφο τους πρώτο Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Θα συνεχίσω, γεροί να είμαστε, να υπηρετώ τις ίδιες ιδέες, αλλά από τα μετόπισθεν». Να σημειώσω εδώ ότι ο κ. Παπαδημούλης βρέθηκε στο παρελθόν στο στόχαστρο πολιτικών του αντιπάλων, αλλά και των εσωκομματικών του «συντρόφων» για το πόθεν έσχες του με τα ακίνητα που έχει. Ο κ. Παπαδημούλης σχολίασε και τον στόχο που πρέπει να έχει η Πανελλαδική Διάσκεψη του κόμματός του: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χρειάζεται ριζική ανασύνταξη για να ξαναγίνει φορέας ελπίδας με νικηφόρα κυβερνητική προοπτική. Σύγχρονη αριστερή ταυτότητα. Μαχητική προγραμματική αντιπολίτευση. Πειστικό προοδευτικό πρόγραμμα τετραετίας, με αφετηρία το οποίο θα αναζητήσουμε συμμαχίες. Εκλεγμένη ολιγομελή ηγετική ομάδα, με ισχυρή παρουσία της νεότερης γενιάς, που μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, με ενίσχυση των συλλογικών δημοκρατικών λειτουργιών», είπε.